11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Trei cărți soresciene la Gaudeamus

Craiova: Trei cărți soresciene la Gaudeamus

În prima zi a târgului de carte Gaudeamus Craiova 2015, miercuri, 25 februarie, o surpriză plăcută oferă oltenilor Editura EIKON din Cluj care va lansa nu mai puţin de trei cărţi în ajunul omagierii zilei de naștere a titanului de la Bulzești, Marin Sorescu ( născut pe 29 februarie 1936). Începând cu ora 16.00, în foaierul Naționalului din Craiova (la etaj), la standul editurii clujene, cele trei volume care vor fi lansate sunt: Marin Sorescu – „În lumea latină, Jurnal VIII”; Ştefan I. Sorescu -„Poezii. Versuri de pe front” şi Ion Jianu – „Premiul Nobel trebuia să poarte un nume românesc: Marin Sorescu”. Primul volum, îngrijit de prof.univ.dr. George Sorescu, fratele marelui dispărut, cuprinde vizitele lui Marin Sorescu în America Latină, corespondență, cronici etc.. Al doilea volum îl are ca autor pe tatăl poetului, Ştefan I. Sorescu (1895 – 1939), despre care George Sorescu, cel care a îngrijit această ediție, spunea că „este primul versificator al Soreştilor, poet… Scria frumos, de tipar şi caligrafic; a lăsat patru manuscrise, din care doar unul s-a mai păstrat”, a mărturisit George Sorescu.

Cel de-al treilea volum este cel semnat de publicistul craiovean, Ion Jianu (Gazeta de Sud): „Premiul Nobel trebuia să poarte un nume românesc: Marin Sorescu”. Convorbiri cu și despre Sorescu. Cuvânt înainte: Eugen Simion. Cartea s-a născut din dorinţa de a elucida un subiect incitant, oarecum de necrezut, aflat, iniţial, mai mult ca zvon. În anii 1983 şi 1992, când Marin Sorescu a figurat pe lista de nominalizări la Premiul Nobel pentru Literatură, el ar fi fost „lucrat” vârtos de câţiva confraţi bucureşteni. Probabil invidioşi, aceştia ar fi trimis memorii la Stockholm împotriva poetului român. Cel care a făcut această dezvăluire, în1983, a fost însuşi ambasadorul Suediei la Bucureşti, care i-a vorbit lui Sorescu despre existenţa unui asemenea memoriu plin de acuzaţii la adresa lui. În 1992, altă scrisoare denigratoare la adresa lui Sorescu semnată de trei poeţi români ar fi ajuns la Stockholm, imediat după ce Academia României l-a propus oficial pe Marin Sorescu la Premiul Nobel pentru Literatură.
După cele trei volume soresciene, va fi lansată și o altă carte a publicistului Ion Jianu: „Strigături peste ocean de la Washington la Craiova”, cu o prefață de Adrian Cioroianu. Invitați la aceste patru lansări: George Sorescu, Ilie Gheorghe (va susține un recital din Ștefan I. Sorescu și un fragment din „Iona” de Marin Sorescu), Tudor Nedelcea, critic și istoric literar, Părintele Mihalache Tudorică, scriitor. Moderator: Valentin Ajder, director-fondator EIKON Cluj. Intrarea este liberă.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS