27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCAO: Fraudă de milioane de euro

CAO: Fraudă de milioane de euro

Extinderea rețelelor de apă presupune și o strategie a tarifelor, pe termen lung (FOTO: arhiva GdS)
Extinderea rețelelor de apă presupune și o strategie a tarifelor, pe termen lung (FOTO: arhiva GdS)

Curtea de Conturi a României a descoperit nereguli de milioane de euro în gestionarea sistemelor centralizate de alimentare cu apă din Dolj. Compania de Apă Oltenia a pierdut 640.000 de euro din cauză că tarifele nu au fost actualizate conform strategiei de dezvoltare în Craiova și Segarcea și alte 73.000 de euro din debite prescrise. Controlorii au dispus verificarea unor creanțe de 230.000 de euro trecute nelegal în contabilitate ca și cheltuieli. Alimentările cu apă de la Mârșani, Filiași, Ciupercenii Noi și Botoșești-Paia figurează și acestea cu nereguli în raportul de control. 

Curtea de Conturi a României (CCR) a prezentat recent raportul public de control aferent anului 2013. La unitățile verificate în județul Dolj, au fost estimate prejudicii totale de zece milioane de lei (2,3 milioane de euro) și abateri financiar-contabile de 98,6 milioane de lei (22,2 milioane de euro). Multe abateri au fost descoperite în domeniul alimentărilor cu apă. La Compania de Apă Oltenia (CAO) au fost constatate venituri nestabilite, neînregistrate și neîncasate în sumă de 2,8 milioane de lei (640.000 de euro), ca urmare a neaplicării prețurilor pentru serviciile publice de alimentare cu apă și a tarifelor pentru canalizare, ajustate conform strategiei de tarifare. Acest lucru s-a produs la Craiova și Segarcea, din cauza neaprobării sau aprobării cu întârziere a hotărârilor de consiliu local cuprinzând prețurile și tarifele ajustate.
„Unitățile administrativ-teritoriale trebuia să aprobe tarifele în acord cu strategia de dezvoltare, însă au întârziat să facă acest lucru. Din această cauză, ni s-a impus să recuperăm banii“, a precizat directorul CAO, Constantin Mitriță. În plus, față de cele precizate de director, CCR a impus analiza creanțelor înregistrate nelegal pe cheltuieli, în valoare de 1.000.000 de lei (230.000 de euro), pentru identificarea tuturor debitelor prescrise, pentru care nu au fost luate măsuri de recuperare și repunerea acestora în conturile de clienți. Din cauză că nu s-au luat măsuri de recuperare în termen de trei ani, creanțe în valoare de 320.000 de lei (73.000 de euro) au fost prescrise. Pe de altă parte, controlorii au constatat că societatea nu a respectat clauzele contractului de delegare (nr. 122/2009) și a calculat și plătit fără justificare legală majorări de întârziere în sumă de două milioane de lei (455.000 de euro) către Primăria Craiova în cursul anului 2013 și că s-au achiziționat în leasing, fără respectarea dispozițiilor legale, trei autoturisme noi Dacia Lodgy Laureate, în valoare de 160.000 de lei. Pe deasupra, conducerea a încasat în plus venituri salariale nete de 76.000 de lei. În legătură cu acest aspect, directorul Constantin Mitriță ne-a declarat că este vorba de bani încasați de fosta conducere (Doru Buruiană).
Deficiențe s-au înregistrat și în ceea ce privește proiectele derulate cu fonduri UE. În mai multe proiecte privind modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare au fost aplicate corecții financiare în valoare totală de 2,7 milioane de lei (600.000 de euro). Directorul Constantin Mitriță susține că aceste corecții nu vor fi suportate de CAO, ci de statul român.

Unii au recuperat, alții au contestat

Alimentările cu apă în sistem centralizat din mediul rural au fost și ele în vizorul controlorilor. La Mârșani, aceștia au consemnat lucrări acceptate nejustificat la plată în valoare de 516.000 de lei (116.000 de euro).
„Lucrările la rețea au fost executate de firma Isihia Impex SRL, iar sumele au fost recuperate integral“, ne-a asigurat primarul din Mârșani, Constantin Ghencioiu. Și la Filiași au fost evidențiate plăți nelegale în valoare totală de 256.000 de lei, pentru care s-au calculat accesorii de 105.000 de lei, la decontarea cheltuielilor pentru alimentarea cu apă la Răcarii de Sus. „Lucrarea este executată în perioada 2009 – 2014, în prezent trebuie să predăm sistemul de alimentare către CAO. Au mai fost două controale și nu s-a descoperit nimic. Nu am recuperat banii, am contestat controlul în instanță“, a precizat primarul orașului Filiași, Nicolae Stăncioi.
La Ciupercenii Noi au fost estimate plăți nelegale de 138.000 de lei, prin decontare unor lucrări neexecutate, în timp ce la Botoșești-Paia suma a fost de 140.000 de lei. „Banii s-au recuperat. Trebuia să facem niște subtraversări ale drumului cu un burghiu, dar ei au spart strada. S-a constatat că lucrările din proiect nu erau executate“, a afirmat primarul localității Ciupercenii Noi, Gheorghe Mungiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS