22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj1.400 de craioveni, fals în declarații pentru ajutoarele la căldură

1.400 de craioveni, fals în declarații pentru ajutoarele la căldură

Mii de craioveni au stat la coadă anii trecuți pentru ajutoarele la încălzire (FOTO: Arhiva GdS)
Mii de craioveni au stat la coadă anii trecuți pentru ajutoarele la încălzire (FOTO: Arhiva GdS)

Primăria Craiova a acordat nelegal ajutoare de încălzire de peste 200.000 de euro, au descoperit controlorii financiari ai Curții de Conturi. Primarul Olguța Vasilescu a dezvăluit că beneficiari au fost circa 1.400 de craioveni care au făcut fals în declarații. Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă. Alte nereguli depistate la primărie se referă la plăți nelegale pentru adăpostul canin de la Pod Breasta și abateri financiar-contabile de 3,5 milioane de euro.

Curtea de Conturi a României (CCR) a publicat recent raportul de control pe anul 2013. Printre unitățile verificate se află și câteva zeci de primării din Dolj, la care controlorii financiari au descoperit prejudicii și abateri financiar-contabile în valoare de 115,5 milioane de lei (26 de milioane de euro). Cele mai mari nereguli au fost descoperite la Primăria Craiova, unde prejudiciile au fost estimate la circa 2 milioane de lei (470.000 de euro), iar abaterile la 15,8 milioane de lei (3,5 milioane de euro).
Printre altele, CCR a descoperit că municipalitatea a efectuat plăți nelegale de 66.000 de lei, la care s-au calculat accesorii în sumă de 9.000 de lei, la decontarea cheltuielilor pentru obiectivul de investiții „Amenajare adăpost pentru câini, etapa I”. Potrivit controlorilor financiari, beneficiarul a plătit lucrări neexecutate în totalitate și a acceptat nejustificat pierderi introduse de constructor. GdS a relatat pe larg povestea adăpostului canin de la Pod Breasta, realizat de SC Team World Construct SRL, o firmă înființată cu cinci luni înainte de licitație. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a precizat că în acest caz „s-a recuperat prejudiciul“.
CCR a verificat și modul de acordare a ajutorului lunar pentru încălzirea locuinței, descoperind că unii beneficiari nu îndeplineau condițiile legale pentru încasarea acestor bani. Aceștia fie dețineau depozite bancare mai mari de 3.000 de lei, fie nu îndeplineau condițiile prevăzute de art. 7 alin. 1 din OUG nr. 70/2011. Potrivit textului de lege, consumatorii beneficiază de ajutor de încălzire în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 de lei în cazul familiilor și 1.082 de lei în cazul persoanei singure. Municipalitatea a acordat ajutoare de căldură nelegale în valoare de 936.000 de lei (211.000 de euro).

„Fals în declarații“

Primarul Lia Olguța Vasilescu a precizat pentru GdS că a fost vorba despre declarații în fals ale craiovenilor. „S-au făcut verificări. Față de Curtea de Conturi, am mai descoperit alte cazuri și am luat măsurile legale. Pentru ajutoarele de încălzire s-au emis dispoziții de recuperare a banilor. Era vorba de fals în declarații din partea persoanelor care declară pe propria răspundere că se încadrează în condițiile legale. Noi nu avem obligația să verificăm declarațiile pe propria răspundere, ANAF verifică. Am emis 1.420 de dispoziții de recuperare a debitelor“, a precizat primarul. Potrivit Codului Penal (CP), falsul în declarații (art. 326) se pedepsește cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă. Întrebată dacă s-au făcut plângeri penale pe numele beneficiarului, Lia Olguța Vasilescu a spus: „Nu am făcut plângeri penale, nu este obligația noastră. Nu avem baza de date și acces la conturi. Doar ANAF are“.
Alte nereguli consemnate se leagă de proiectele cu fonduri UE derulate în ultimii ani. În cazul pasajului subteran din centrul Craiovei „s-a constatat faptul că autoritatea contractantă a modificat criteriile de calificare și/sau selecție ca urmare a solicitărilor de clarificări adresate de operatorii economici, fără a modifica și anunțul de participare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE)”. Din această cauză, s-au aplicat corecții financiare de 5% din valoarea contractului, adică 1,8 milioane de lei (400.000 de euro). Și în cazul Centrului Multifuncțional (CM) Craiova – Pavilionul Central s-a aplicat o corecție financiară de 10% din valoarea contractului, respectiv 6,14 milioane de lei (1,4 milioane de euro).
„Corecțiile financiare au apărut din cauza ghidurilor de finanțare editate de minister. Acești bani nu au fost imputați autorității locale, ci ministerului“, a precizat primarul Lia Olguța Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS