3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO adolescentă din Târgu Jiu, admisă la trei licee din Anglia

O adolescentă din Târgu Jiu, admisă la trei licee din Anglia

Ana Maria Ose este încântată că va studia în Anglia (Foto: Eugen Măruţă)
Ana Maria Ose este încântată că va studia în Anglia (Foto: Eugen Măruţă)

O elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu a fost admisă la trei licee din Anglia. Ana Maria Ose are 16 ani şi din toamnă va studia la „Bromsgrove School“, un liceu de lângă oraşul Birmingham. Tânăra a depus mai multe cereri pentru a-şi continua studiile în Anglia şi a fost acceptată la trei instituţii de specialitate. A ales liceul amintit şi a susţinut un examen pe care l-a trecut fără probleme. „Sper să mă adaptez uşor. Am o prietenă care este deja acolo şi mă va ajuta să mă integrez. Este chiar la liceul la care voi merge şi eu. M-a şi influenţat un pic în alegere. Sunt o fire sociabilă şi îmi fac uşor prieteni. Singurul lucru care m-a atras la ei este că sunt mult mai pragmatici. Merg mult pe voluntariat, pe muncă practică, pe laborator. Ne implică în foarte multe activităţi de comunitate. Mereu am avut o latură umanistă şi m-a atras acel liceu“, a spus Ana Maria Ose.

E grea despărţirea de colegi

Ana Maria este una dintre elevele cu cele mai bune rezultate de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoriu“ din Târgu Jiu, unitatea şcolară fanion a judeţului Gorj. Cu toate acestea, eleva a spus că nu i-a venit să creadă că a fost acceptată să studieze la toate cele trei licee unde a trimis cereri. „Am fost un pic surprinsă pentru că perioada lor de admitere este cu un an-doi înainte de începerea propriu-zisă a anului şcolar. Eu m-am hotărât să aplic cu un an înainte. Era destul de târziu şi nu mă mai aşteptam să mă selecteze. O să fie dureros însă să mă despart de colegii mei. Cu foarte mulţi dintre ei sunt colegă din clasa I. Îmi va fi greu să mă despart şi de profesori. Dar vacanţele sunt destul de dese, la două-trei luni, şi o să vin acasă. Nu vor scăpa de mine. Nu o să uit oraşul şi ţara“, a spus Ana Maria.

Elevii de elită aleg străinătatea

Directorul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“, profesorul de istorie Gheorghe Nichifor, a declarat că an de an elevi din cadrul instituţiei pleacă la studii peste hotare. Acest lucru reprezintă un motiv de mândrie, dar şi de îngrijorare, întrucât majoritatea elevilor nu se mai întorc acasă după ce îşi încheie studiile în străinătate. „Este o elevă la care ţinem foarte mult şi care în cei doi ani s-a făcut remarcată atât la discipline, cât şi la activitatea practică de la clasă. În ceea ce ne priveşte, există un oarecare regret. Trebuie să îl mărturisim. Asta nu înseamnă că nu avem deschiderea necesară. Dimpotrivă, trăim momente de satisfacţie întrucât copiii de la colegiul nostru reuşesc să pătrundă cu fruntea sus în Europa“, a menţionat Gheorghe Nichifor, directorul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu. Zeci de elevi de liceu pleacă anual din Gorj să studieze în instituţii de prestigiu din Europa Occidentală. Cei mai mulţi ajung să lucreze tot în ţările unde îşi finalizează studiile, fără să mai existe şanse să revină în ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS