9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe înscrierea în învăţământul primar: ISJ Dolj estimează un număr de peste 250 de clase

Începe înscrierea în învăţământul primar: ISJ Dolj estimează un număr de peste 250 de clase

Părinţii trebuie să se  decidă la ce şcoală  îşi înscriu copiii (FOTO: Arhiva GdS)
Părinţii trebuie să se
decidă la ce şcoală
îşi înscriu copiii (FOTO: Arhiva GdS)

Peste 5.000 de copii doljeni sunt aşteptaţi la clasa pregătitoare începând din această toamnă. Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, pentru anul şcolar 2015-2016, va începe în această lună, potrivit calendarului întocmit de Ministerul Educaţiei.

Calendarul, cât şi metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar sunt incluse în Ordinul nr. 3171/2015, care a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 februarie. Părinţii vor putea să completeze cererile pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare atât on-line, cât şi la sediul unităţii de învăţământ în care doresc să îşi înscrie copilul, în perioada 23 februarie – 13 martie. Validarea cererilor-tip de înscriere la şcoala la care părintele solicită înscrierea copilului se face zilnic, în intervalul 8.00-20.00 (luni-vineri), respectiv 9.00-13.00 (sâmbăta). Pe 16 februarie 2015, vor fi afişate circumscripţiile şcolare, programul de completare a cererilor de înscriere, programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor (solicitată de părinţi) şi a unităţilor/instituţiilor în care se realizează evaluarea. În perioada 18-26 februarie, unităţile de învăţământ vor organiza Zilele porţilor deschise. Între 17 februarie şi 11 martie vor avea loc evaluările nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor pentru care evaluarea este necesară, iar în perioada 17 februarie – 12 martie vor fi comunicate rezultatele. În perioada 23 februarie – 13 martie, părinţii au şansa să completeze cererile de înscriere, iar până pe 20 martie cererile vor fi procesate şi copiii repartizaţi în şcoli. Pe 20 şi 21 martie vor fi afişaţi candidaţii înmatriculaţi, numărul de locuri rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă de înscriere. A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare începe pe 23 martie. Între 24 martie – 3 aprilie 2015, părinţii care nu şi-au înscris copiii în prima etapă trebuie să depună cererea-tip de înscriere la secretariatul şcolii. Între 7-10 aprilie, şcolile procesează cererile, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul şcolar, pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile. Pe 10 aprilie, fiecare şcoală va afişa lista finală cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare, iar între 14-17 aprilie vor fi soluţionate la inspectoratul şcolar cererile părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo şcoală. „În planul de şcolarizare propus de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj avem un număr de 252 de clase pregătitoare, cu 5.217 locuri, pentru învăţământul particular am propus trei clase cu 68 de locuri, iar pentru învăţământul special avem patru clase cu 18 locuri“, a precizat prof. Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt la ISJ Dolj.

Aplicaţia informatică nu permite înscrierea copilului la mai multe şcoli

În situaţia în care capacitatea unei şcoli nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripţia şcolară stabilită în anul şcolar anterior, precum şi în alte situaţii justificate, inspectoratul școlar poate decide reconfigurarea circumscripţiilor şcolare.
În situaţia în care, într-o şcoală, numărul cererilor de înscriere primite de la părinţi cu domiciliul în afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare precum: existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi sau de un singur părinte; existenţa unui frate înmatriculat în unitatea de învăţământ respectivă. Fiecare unitate de învățământ are obligaţia să încarce pe site-ul propriu, pe lângă denumirea și adresa unității de învățământ, străzile/adresele arondate unității de învățământ, numărul de clase pregătitoare alocate și alte informații care să permită părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala, posibilitatea organizării programului „Școala după școală“, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare. În clasa pregătitoare din învățământul special sunt înscriși copii cu cerințe educaționale speciale, care împlinesc vârsta de opt ani până la data începerii anului școlar. La solicitarea scrisă a părinților, pot fi înscriși în clasa pregătitoare și copii cu cerințe educaționale speciale cu vârste cuprinse între șase și opt ani la data începerii anului școlar.
Este foarte important ca părinţii să ştie că aplicaţia informatică nu permite înscrierea copilului la mai multe şcoli. În cazul în care aplicaţia arată că elevul a mai fost înscris la o altă unitate de învăţământ, dosarul nu va mai fi acceptat la a doua şcoală şi rămâne valabilă opţiunea deja asumată pentru prima şcoală.
În perioada 16 februarie – 17 aprilie, părinţii pot suna gratuit să se informeze cu privire la înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, la TELVERDE 0800816251.

Calendarul înscrierii în clasa I

În perioada 23 februarie – 13 martie se face depunerea cererilor de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, la sediul unităţii de învăţământ respective, între 16-20 martie are loc soluţionarea de către unităţile de învăţământ şi, după caz, cu acordul inspectoratului şcolar suplimentarea numărului de locuri/clase, a cererilor de înscriere depuse de către părinţii care solicită înscrierea copiilor la şcoala de circumscripţie, prin aplicarea prevederilor Metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar. În perioada 23 martie – 3 aprilie 2015 are loc depunerea cererilor de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copiilor în altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, iar în perioada 7-9 aprilie, cererile vor fi soluţionate. Pe 10 aprilie 2015, se face afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa I.

Ce trebuie să conţină dosarul de înscriere

Documentele de care au nevoie părinţii la înscrierea copilului: o fotocopie a actului de identitate al părintelui, actul de identitate în original al părintelui, o fotocopie şi originalul certificatului de naştere al copilului, rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului – dacă se înscrie un copil care împlineşte șase ani după 31 august 2015, documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor generale – dacă înscrierea nu se face la şcoala de circumscripţie. În cazul în care părintele solicită înscrierea copilului la altă şcoală decât cea de circumscripţie, el va menționa, prin bifarea acestei opţiuni în cererea-tip de înscriere, dacă este de acord cu înscrierea copilului în şcoala de circumscripţie în situaţia în care nu este admis la şcoala solicitată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS