13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnări definitive pentru infracțiuni cu carduri de credit

Condamnări definitive pentru infracțiuni cu carduri de credit

În mai 2010, ofițerii de combatere a criminalității organizate au ridicat mai mulți persoane suspectate că se ocupau cu fraude informatice (Foto: Arhiva GdS)
În mai 2010, ofițerii de combatere a criminalității organizate au ridicat mai mulți persoane suspectate că se ocupau cu fraude informatice (Foto: Arhiva GdS)

Curtea de Apel Craiova a hotărât marți să condamne definitiv nouă inculpați dintr-un amplu dosar de infracțiuni informatice. Tot marți, instanța a dispus rejudecarea lui Dragoș Tiugan, condamnat în lipsă la șase ani de închisoare.
În mai 2010, ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, coordonaţi de procurorii DIICOT, ridicau din Craiova, Bucureşti, Slatina şi Caracal mai multe persoane suspectate că se ocupau cu fraude cu cărţi de credit atât în ţară, cât şi în străinătate.
În urma cercetărilor s-a stabilit că pe raza judeţului Dolj s-a constituit un grup infracţional organizat, care avea ramificaţii în judeţul Olt şi în Bucureşti. Membrii grupului din Bucureşti se ocupau de confecţionarea componentelor electronice ale aparaturii de skimming, iar craiovenii realizau componentele mecanice, iar dispozitivele erau vândute către alte persoane sau folosite de membrii grupării. S-a mai stabilit că, în perioada aprilie 2009 – mai 2010, membrii grupării au acţionat în Italia, Germania şi Suedia, dar şi în România.
Ulterior, în noiembrie 2010, procurorii DIICOT au trimis în judecată 11 persoane în acest dosar: Andrei Cercelaru, Leonard Vasile, zis Lony, Dragoş Tiugan, Narcis Cîţă, Marian Badea, zis Pisic, Horia Hangu, Doru Stan, Claudiu Naciu, zis Ciumac, toţi din Craiova, dar şi a lui Eugen Stan, din Caracal, Olt, Mihai Neacşu şi Ion Vrancea, ambii din Bucureşti. Printre acuzațiile aduse s-au numărat constituirea unui grup infracţional organizat, accesul fără drept la un sistem informatic, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică sau falsificarea unor instrumente de plată electronică.
Pe 31 ianuarie 2014, judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au găsit vinovaţi şi i-a condamnat pe zece dintre inculpaţi. Vasile, Tiugan, Neacşu şi Naciu au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare, iar alţi şase inculpaţi au fost condamnaţi la câte cinci ani de puşcărie. În ceea ce-l priveşte pe Ion Vrancea, care a fugit din țară, instanţa a dispus judecarea sa într-un dosar separat.
Inculpații au atacat cu apel hotărârea Tribunalului Dolj, iar, marți, Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat. Judecătorii au constatat că Dragoș Tiugan a fost condamnat deși fusese în imposibilitatea de a se prezenta la proces, așa că au hotărât ca Tribunalul Dolj să rejudece dosarul în ceea ce-l privește numai pe Tiugan. Acesta a fost condamnat pentru aceleași fapte în Italia și, pentru că își executa pedeapsa, nu s-a putut prezenta la procesul din Craiova.
În schimb, Cercelaru și Vasile au fost condamnați la câte patru ani de închisoare cu executare, Naciu, Cîță, Badea, Stan și Hangu au primit câte trei ani de închisoare cu executare, iar Stan și Neacșu au fost condamnați la câte trei ani de înschisoare cu suspendare. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS