5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe ani intră în calculul vechimii în muncă

Ce ani intră în calculul vechimii în muncă

Cei care ajung cu dosarele la casa de pensii trebuie să aibă toate actele necesare,  mai ales pe cele care să ateste vechimea exactă (FOTO: Arhiva GdS)
Cei care ajung cu dosarele la casa de pensii trebuie să aibă toate actele necesare,
mai ales pe cele care să ateste vechimea exactă (FOTO: Arhiva GdS)

Veniturile pe care vi le declară angajatorul la stat și anii lucrați cu forme legale sunt primordiale pentru calculul pensiei. În calculul vechimii în muncă mai sunt luate în considerare anumite studii și concediile medicale și cele de îngrijire a copilului.

După fiecare loc de muncă de la care plecați sau sunteți disponibilizați ar fi bine să obțineți câte o adeverință după modelul stabilit de legislația în domeniul pensiilor, pentru că astfel de documente vă vor fi utile când ajungeți la vârsta pensionării, iar respectivele firme la care ați lucrat se pot desființa. Acestea sunt recomandările oficialilor de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj pentru persoanele care nu vor să aibă probleme când se vor pensiona. În plus, trebuie să știți tot timpul ce salariu vă declară angajatorul la stat, pentru că la nivelul venitului declarat se vor calcula drepturile de pensie.

Concediul de maternitate este vechime

La calculul vechimii se ține cont de situația persoanei care cere pensionarea la limită de vârstă și de mai multe perioade din viață.
„În calculul vechimii se iau în considerare toate veniturile realizate și declarate prin intermediul Declarației 112 de către angajatori. Dar în cadrul acestor venituri intră și cele realizate de mămicile care primesc indemnizație pentru îngrijirea copilului de până la doi ani. Toată această sumă pe care ele o încasează pe perioada acestui concediu este declarată și se constituie venit și vechime“, a precizat Daniela Licu, directoarea Casei Județene de Pensii Dolj.

Când se consideră vechime facultatea făcută la zi

Cei mai tineri și care au studii trebuie să știe ce anume intră în calculul vechimii în muncă. Persoanele cu studii superioare efectuate la cursurile la zi pot folosi acea perioadă în calculul vechimii atunci când ies la pensie doar dacă pe perioada facultății nu au lucrat și nu au încasat salariu.
„Vechimea realizată ca student la zi se ia în considerare ca și stagiu asimilat, în momentul înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, dacă acele studii superioare nu au fost realizate în același timp cu altă activitate aducătoare de venit. Deci, dacă a avut salariu pe perioada studiilor, acele studii superioare nu i se iau în calculul vechimii. Practic, persoana ar fi dezavantajată dacă i s-ar considera acea perioadă ca stagiu asimilat vechimii, dar fără venituri, spre deosebire de aceeași perioadă în care a avut venituri (din salariu – n.r.). Această vechime realizată la facultate la zi nu se ia în calcul la pensia anticipată sau anticipată parțial, ci doar la pensia pentru limită de vârstă“, a mai precizat Daniela Licu.
Potrivit Codului Muncii, o persoană poate să aibă mai multe locuri de muncă în același timp. Unul singur este cu normă întreagă, de opt ore pe zi. Indiferent care este norma la celelalte locuri de muncă, persoanei respective nu i se vor aduna toate acele contracte de muncă la perioada de vechime, ci i se va considera vechime doar perioada în care a lucrat cu opt ore. Adică, dacă a avut mai multe joburi, atunci nu i se trece vechime de un an și jumătate, ci doar de un an, cât a fost perioada efectivă lucrată.
„Dacă a avut în același timp două contracte de muncă pe opt ore, atunci la vechime i se calculează un singur an și nu doi, dar ca valoare, potrivit principiului contributivității, i se vor lua în calcul veniturile de la ambii angajatori sau de la mai mulți angajatori“, a mai explicat Daniela Licu, care a mai spus că nu se iau în calculul vechimii masteratele, doctoratele sau a doua facultate, ci doar prima, dacă a fost efectuată la zi, fără ca persoana să fi fost și angajat în aceeași perioadă.

Perioada de șomaj este vechime, dar concediul fără plată nu este

Potrivit legislației în vigoare, perioada în care o persoană a fost în șomaj intră în calculul vechimii pentru pensionare. La fel se consideră și șomajul tehnic, drept stagiu de cotizare pentru persoana aflată într-o astfel de situație. În schimb, dacă o persoană a fost trimisă în concediu fără plată, atunci respectiva perioadă nu poate fi adunată la calculul vechimii în muncă.
Dacă o persoană se îmbolnăvește și intră în concediu medical, atunci perioada respectivă se consideră vechime în muncă.
Pe lângă perioadele enumerate anterior care se regăsesc în viața multor persoane, anii lucrați cu grupa I și cu grupa a II-a pot fi luați în calcul în avantajul persoanelor care se pensionează, în sensul că, dacă îndeplinește condițiile legale de pensionare și are vechime suficientă în total, atunci se poate folosi de anii de grupă pentru a ieși mai devreme la pensie dacă iese la limită de vârstă și dacă dovedește cu actele potrivite că a lucrat cu grupa respectivă.

Veniturile obținute pe PFA – vechime în muncă a persoanei

Directoarea CJP Dolj a mai precizat că se consideră vechime „perioada în care o persoană a realizat venituri de natură profesională, deci are o întreprindere individuală, un PFA, pentru care se virează contribuții de asigurări sociale și persoana respectivă este obligată să își încheie o declarație de asigurare. Până în 2012, aceste declarații de asigurare se încheiau cu Casa de Pensii, dar, din iulie 2012, au fost preluate de către ANAF“. În categoria celor cu venituri de natură profesională intră și alți liber-profesioniști: medici cu cabinete individuale, avocați, experți și cei care prestează activități de natura drepturilor de proprietate intelectuală cum ar fi artiși, jurnaliști etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS