14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimăria a aprobat protestul celor 5.000 de mineri şi energeticieni

Primăria a aprobat protestul celor 5.000 de mineri şi energeticieni

Laurenţiu Ciurel susţine că un protest pe termen mai lung ar afecta compania
Laurenţiu Ciurel susţine că un protest pe termen mai lung ar afecta compania

Primăria Târgu Jiu a avizat marți organizarea protestului minerilor şi energeticienilor din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Acesta va avea loc joi, în Piaţa Prefecturii, între orele 17.00 şi 18.30. Înainte de a se întruni comisia de analiză a cererii depuse de două federaţii sindicale, la primărie a fost depusă o adresă din partea administraţiei Complexului Energetic Oltenia. Şefii producătorului de energie electrică din Oltenia le solicitau reprezentanţilor municipalităţii să nu aprobe solicitarea sindicatelor de organizare a unui miting pe motiv că angajaţii companiei ar fi deranjaţi în timpul serviciului. Administraţia Complexului Energetic Oltenia a solicitat schimbarea locului de desfăşurare a protestului. Mitingul este organizat însă după ora16.00, iar solicitarea CEO nu a fost luată în considerare. Minerii şi energeticienii din Oltenia sunt nemulţumiţi de planul administraţiei de a reduce cheltuielie. De asemenea, reprezentanţii FMI au cerut reorganizarea companiei, cu posibilitatea de a identifica şi închide subunităţile care au pierderi.

Ciurel nu are alte soluţii în afara reducerilor

Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia, a precizat că nu există alte soluţii în afara reducerilor de cheltuieli şi că în cazul unei greve generale pierderile ar creşte. „Efectiv, nu sunt alte variante. Oricine poate să vadă prețurile la energie, oricine poate să vadă că am mers de vineri până duminică cu 1.000 MW, deși până atunci mersesem cu 2.500 MW, poate să vadă că se intră cu prețuri de 10-20 de lei sau că au apărut deja prețuri negative, cazuri în care trebuie să plătești ca să rămâi în funcțiune. Or, în condițiile acestea, nu ai cum să ceri să ai un concediu de 35 de zile pe an pentru care să primești indemnizație concediu, primă de vacanță 4.000 de lei și bilet de odihnă și tratament. Fiecare trebuie să înțeleagă că nu se mai poate. Se poate declanșa și greva generală, însă angajații nu înțeleg că s-ar putea să rămână în greva permanentă. O săptămână de nefuncționare ar crea o gaură în bugetul companiei pe care cu greu CEO o va mai putea recupera“, a spus managerul Complexului Energetic Oltenia.

Plângere penală împotriva managerului

De asemenea, liderii Federației Naționale Mine Energie au depus marți o plângere penală împotriva managerului privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel. Sindicaliștii au sesizat faptul că societatea producătoare de energie electrică şi cărbune a livrat lignit către companii care se află în insolvență.
„Nu este normal ca directorul companiei să continue livrările de cărbune către aceste companii, mai ales că știe că nu va primi banii pentru lignitul respectiv“, a declarat vicepreședintele FNME, Constantin Mitrescu. Una dintre companiile în insolvenţă care a primit cărbune de la Complexul Energetic Oltenia este Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu-Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS