21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFamilia unei tinere decedate după un chiuretaj cere daune de 1,2 milioane de euro

Familia unei tinere decedate după un chiuretaj cere daune de 1,2 milioane de euro

Familia unei paciente care a decedat în urma unui chiuretaj în anul 2009 cere Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin daune morale în valoare de 1,2 milioane de euro, procesul aflându-se pe rolul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin.

Pacienta în vârstă de 18 ani a făcut chiuretajul pe 15 noiembrie 2009, după care a plecat acasă, fără să fie internată. Câteva zile mai târziu s-a întors la spital, iar medicii din Drobeta Turnu Severin, care au constatat că a făcut o infecţie, au transferat-o la Spitalul din Craiova, întrucât au considerat că sunt depăşiţi de caz.
Surse medicale din cadrul Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin au arătat pentru GdS că în Spitalul din Craiova, femeia a stat internată patru zile, după care a murit.
Imediat după deces, soţul femeii care mai avea un copil de un an şi opt luni a contactat o firmă de avocatură şi a depus plângere la poliţie împotriva Spitalului din Drobeta Turnu Severin. Tot soțul tinerei a intentat și proces, dosarul fiind depus la instanţă la sfârşitul anului 2014.
În raportul medico-legal întocmit de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ se arată că „între efectuarea întreruperii de sarcină la cerere şi decesul victimei există o legătură de cauzalitate directă determinată de nediagnosticarea la timp a existenţei unor resturi placentare suprainfectate care a condus la temporizarea intervenţiei chirurgicale de asanare a focarului septic, diminuând considerabil şansele de supravieţuire. Existenţa resturilor placentare este urmare a modului de desfăşurare a chiuretajului (evacuarea cavităţii uterine) şi nu în legătură cu vârsta sarcinii“.

Spitalul nu ar putea să suporte financiar astfel de daune

De curând, conducerea Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin a primit înştiinţare din partea Judecătoriei Drobeta Turnu Severin că unitatea sanitară este chemată în instanţă de familia tinerei care solicită daune morale în valoare totală de 1,2 milioane de euro. În acest sens, managerul Spitalului din Severin a solicitat acordul Consiliului Judeţean Mehedinţi în vederea contactării unei firme de avocatură care să reprezinte unitatea, având în vedere că juriştii angajaţi nu sunt specializaţi pentru malpraxis.
„Este vorba despre o aşa zisă cauză de malpraxis, care s-a întâmplat la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin în anul 2009. Unitatea sanitară este acţionată în instanţă şi se solicită daune în valoare de 1,2 milioane de euro. Noi am făcut un lucru care mi se pare normal, neavând oameni specializaţi pe probleme de malpraxis, în afară de juriştii angajaţi. Am făcut o solicitare la consiliul judeţean ca să ni se dea un acord de principiu de a contacta o firmă specializată de avocatură care să ne reprezinte şi să ne consilieze în instanţă“, a declarat managerul Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, Marinică Stoian, adăugând că unitatea nu ar putea să suporte financiar astfel de daune.

Ginecologul Galbenu, parte în proces

Medicul din cadrul Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin care a efectuat chiuretajul susţine că este nevinovat, declarând că infecţia din cauza căreia a murit pacienta putea fi tratată la Spitalul din Craiova, unde a fost transferată.
„Nu sunt vinovat, nici nu intră în discuţie. Spitalul din Craiova ar fi trebuit să ia măsurile. Eu nu am mai văzut această bolnavă din momentul în care am chiuretat-o. Nu mi s-a adresat mie, se putea rezolva pe loc. Apoi a fost ţinută zile întregi în loc să fie operată. Eu cu această pacientă nu am avut de-a face decât când am chiuretat-o“, a declarat medicul ginecolog, Marian Galbenu.
La câțiva ani de la decesul pacientei Lucica Talegă, pe rolul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin se află procesul penal cu Florin Talegă şi fiica sa, Florentina Gabriela, ca părţi civile, medicul Marian Galbenu, inculpat pentru ucidere din culpă, iar Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin şi o firmă de asigurări ca părţi responsabile civilmente. Florin Talegă solicită Spitalului din Turnu Severin, cu titlu de daune morale, suma de 500.000 de euro şi 13.000 de lei reprezentând cheltuieli de înmormântare, iar Florentina Gabriela Talegă suma de 500.000 de euro şi acordarea unei sume lunare de 350 de euro până la majorat sau până la definitivarea studiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS