21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii se lasă așteptați: A început numărătoarea inversă pentru cartierul chinezesc

Craiovenii se lasă așteptați: A început numărătoarea inversă pentru cartierul chinezesc

Dintre cele 1.800 de locuințe disponibile în cartierul chinezesc, craiovenii și Armata au depus solicitări pentru 1.300 dintre ele
Dintre cele 1.800 de locuințe disponibile în cartierul chinezesc, craiovenii și Armata au depus solicitări pentru 1.300 dintre ele

Chinezii de la Shandong Ningjian ar urma să înceapă la 1 martie ridicarea celor 23 de blocuri de locuințe de pe strada Caracal nr. 132. Deși, inițial, aceștia anunțaseră ca dată aproximativă de începere a construcţiilor 10 ianuarie, au mai intervenit anumite lucrări care trebuia executate pe terenul de 6,7 hectare. „Compania de Apă a desfășurat și a și încheiat lucrările care țin de apă și canalizare. În prezent, sunt în lucru racordurile electrice pentru organizarea de șantier. Eu cred că lucrările se vor termina mai devreme de doi ani (termenul limită de finalizare – n.r.). Un lucru foarte bun este că se va începe cu toate blocurile odată“, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Apartamentele cu două camere, în topul cererilor

Până la jumătatea lunii ianuarie, peste 800 de craioveni își depuseseră cereri pentru a le fi repartizate locuințe în vederea cumpărării. Conform unui răspuns oficial oferit de Primăria Municipiului Craiova, aceștia își doresc cel mai mult apartamente cu două camere. Există, însă, și cereri pentru penthouse-uri (apartamente de lux la ultimul nivel al blocului – n.r.). „Până la 16.01.2015 au fost depuse 839 de cereri privind repartizarea unei locuințe în vederea cumpărării. Solicitările făcute în perioada menționată sunt distribuite astfel: 89 de cereri pentru o cameră (garsonieră – n.r.), 462 de cereri pentru două camere, 283 de cereri pentru trei camere și cinci cereri pentru penthouse“, se arată în răspunsul oferit de primărie. De menționat că blocurile vor avea 187 de garsoniere, 1.035 de apartamente cu două camere, 543 de apartamente cu trei camere și 54 de apartamente tip penthouse.
Totodată, municipalitatea spune că, din partea personalului Armatei, există 463 de cereri pentru locuințe. Personalul din Armată are dreptul la locuințe în viitorul cartier, având în vedere că blocurile vor fi construite pe un teren preluat de la Ministerul Apărării Naționale. Discuția inițială fusese ca 250 de locuințe să fie rezervate Armatei, însă, în cazul în care nu vor fi solicitate toate cele 1.800 de locuințe, se va intra și pe lista suplimentară a Armatei pentru a acoperi diferența.

Avansul, depus atunci când blocurile vor avea un etaj

Craiovenii trebuie să știe că avansul de 3.000 de euro va fi plătit investitorului în momentul în care blocurile vor avea deja un etaj. „A fost o discuție pe care am avut-o cu firma chineză ca să dăm încredere tuturor cetățenilor, viitori proprietari, că investiția se derulează și nu sunt probleme“, a mai precizat primarul Craiovei. Lia Olguța Vasilescu a menționat că, momentan, nu sunt prea multe firme craiovene care doresc să lucreze în parteneriat cu firma chineză, iar materialele de construcție vor fi achiziționate, în mare, de pe piața locală: „Materialele de construcție, din câte știu, se vor lua de aici, mai puțin gresia și faianța, care nu se produc în Craiova. Când cei de la companie au cerut oferte pentru acestea două, răspunsurile au venit de la producători din China. Probabil vor veni cu ele de acasă“.
Prețurile locuințelor variază între 19.000 și 57.000 de euro fără TVA.

Acte necesare pentru o locuință în cartierul chinezesc

Cei care doresc să aplice pentru o locuință pe strada Caracal trebuie să atașeze la dosar următoarele acte: o cerere tip, acte doveditoare privind veniturile nete realizate pentru soț și soție (adeverință cu salariul net; cupon șomaj sau adeverință AJOFM; cupon pensie; declarație de impunere ANAF – pentru cei cu venituri din activități independente; declarație notarială pentru situația în care nu se obțin venituri); copie xerox după actul de identitate și de naștere pentru soț, soție, copii; copie după diplomă (ultima școală absolvită) pentru titular; certificat ROL de la Direcția de impozite și taxe. Cererile se depun la camera 303 de la sediul Palace al primăriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS