12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, chemați la dezbaterea pe buget

Craiovenii, chemați la dezbaterea pe buget

Primăria Craiova organizează mâine, de la ora 12.00, în sala mare de ședințe, dezbaterea publică privind bugetul municipiului pentru anul 2015. Craiovenii sunt așteptați să aducă amendamente la proiectul postat pe site-ul primăriei, care prevede, printre altele, cheltuieli pentru achiziționarea unor autobuze noi, reabilitarea anumitor străzi, refacerea unor fântâni sau modernizarea mai multor școli și grădinițe.
Primăria și-a propus, pentru anul acesta, venituri mai mari decât în 2014. Municipalitatea speră să obțină 186 de milioane de euro, față de 152 de milioane de euro, cât prevăzuse pentru anul anul trecut. Acest lucru s-ar putea realiza dacă primăria reușește să colecteze mai mult din taxele și impozitele locale. Propunerea este de aproximativ 30,5 milioane de euro, față de 27,5 milioane de euro în 2014. De asemenea, în bugetul Craiovei ar urma să intre aproape 60 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru finanțarea proiectelor pe fonduri europene și 17 milioane de euro de la guvern pentru cofinanțarea proiectelor.

Pe ce se duc banii primăriei

Primăria estimează că va cheltui mai mult decât va primi. Cheltuielile pe anul în curs sunt de 192 de milioane de euro. O parte din acești bani se duc în funcționarea instituțiilor din subordine, iar altă parte – în investiții. De exemplu, 1,7 milioane de euro sunt alocate pentru plata autobuzelor noi, achiziționate prin acordul-cadru semnat cu firma Solaris. Totodată, pentru o instalație audio în Piața „Buzești“ din Centrul Istoric (zona BancPost) este alocată suma de 35.000 de euro. Conform unor surse apropiate proiectului, aceasta va fi utilă în contextul în care în zonă urmează să fie organizate diverse evenimente și/sau spectacole.
În altă ordine de idei, în buget a fost prevăzută finanțare pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate în vederea amenajării Parcului Cornițoiu, iar 2,2 milioane de lei sunt destinate lucrărilor de decolmatare și casetare a canalului Cornițoiu. Trei fântâni – Purcaru, Popova și Jianu – ar urma să fie reabilitate cu 22.700 de euro, iar pentru alimentarea cu apă și canalizare pe Aleea IV Brestei (proiect tehnic + execuție) sunt prevăzute 686.000 de euro.
Pe lista de investiții figurează mai multe școli și grădinițe, precum și un sistem video de supraveghere a locurilor de joacă pentru care municipalitatea a pus deoparte 100.000 de lei. Stadionul de atletism de 5.000 de locuri are prevăzute fonduri de 200.000 de lei, Grădina Zoologică – aproape 900.000 de lei, iar sensul giratoriu din Lăpuș – peste două milioane de lei. La acestea se adaugă continuarea investițiilor pe proiectele începute deja (Water Park, Centrul Istoric, reabilitarea liniei de tramvai etc.).
Proiectul de buget și documentele anexate pot fi consultate pe site-ul primăriei, www.primariacraiova.ro (Informații publice – Comunicate). Craiovenii care nu vor putea ajunge la dezbatere își pot depune sugestiile în scris, până pe 10 februarie, la Centrul de Informații pentru Cetățeni al Primăriei, prin fax, la 0251.411.561, sau e-mail, la adresa [email protected].

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS