14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul din Murgași, judecat pentru abuz în serviciu

Primarul din Murgași, judecat pentru abuz în serviciu

Primar al comunei Murgași încă din anul 1996, Constantin Nedelea este acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual (Foto: Arhiva GdS)
Primar al comunei Murgași încă din anul 1996, Constantin Nedelea este acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual (Foto: Arhiva GdS)

Gazeta de Sud va prezenta, în edițiile viitoare, poveștile a trei foști și actuali primari din județul Dolj, care „îngroașă“ rândurile edililor trimiși în judecată pentru comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu. Este vorba de nereguli descoperite la o serie de investiții, care fie nu au fost executate în totalitate, fie au fost făcute cu materiale mai puține, însă toate au fost achitate de primari. În ediția de astăzi prezentăm acuzațiile aduse de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova primarului din comuna doljeană Murgași, Constantin Nedelea.

Primar al comunei doljene Murgași încă din anul 1996, Constantin Nedelea are probleme cu legea. Edilul Nedelea a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual
într-un dosar penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. În același dosar au mai fost deferiți justiției Dumitru Palada, administrator al SC Oltana Montaj SA, și Constantin Adam, diriginte de șantier la investiția „Traversare cursuri de apă și alimentare cu apă în comuna Murgași“. Dacă Dumitru Palada este judecat pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, Constantin Adam, ca și edilul Nedelea, a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual.

Investiție cu probleme

Povestea ilegalităților care ar fi fost comise de cei trei inculpați începe în 2007, când Primăria Murgași a contractat lucrarea de investiţii „Traversare cursuri de apă şi alimentare cu apă în comuna Murgaşi“, execuţia fiind atribuită firmei SC Oltana Montaj SA Craiova. Contractul, cu o valoare totală de 1.293.058 de lei, a avut ca obiect extinderea alimentării cu apă în satul Veleşti, alimentarea cu apă a satului Rupturile şi construirea unui pod în Murgaşi și a fost semnat pe 14 septembrie 2007 de primarul Constantin Nedelea (din partea autorității contractante) și de Dumitru Palada, administratorul SC Oltana Montaj SA.
Anchetatorii au reținut că, „în urma verificărilor efectuate, a rezultat că o parte din cantităţile de lucrări înscrise în situaţiile de plată întocmite şi confirmate nu fuseseră executate la data întocmirii acestora, dar nici ulterior, până în luna noiembrie 2010, când s-a procedat la inventarierea acestora de către o comisie numită în perioada controlului Curţii de Conturi Dolj“.
Mai exact, SC Oltana a facturat diverse echipamente și lucrări inexistente, iar primarul din Murgași a achitat sumele de bani cerute de constructor. În urma verificărilor nu au fost găsite o pompă de incendiu, două contoare de apă, un hidrofor, două ventilatoare, 50 mp de pereţi tip  sandwich, 33 mp de învelitoare, zece metri jgheaburi din tablă, șase metri burlane din tablă, 32 de metri de glafuri din tablă, 34 mp pardoseli din ciment sclivisit. De asemenea, cu ocazia construcției podului peste pârâul Gemărtălui, constructorul a „uitat“ să monteze 293 de metri cubi de gabioane umplute cu piatră brută, iar în cazul unui drum nu a mai folosit 100 de metri cubi de balast. Valoarea totală a lucrărilor neexecutate şi plătite constructorului a fost calculată de Curtea de Conturi la suma totală de 57.184 de lei.

Apărarea inculpaților

În fața anchetatorilor, Palada și Adam au recunoscut săvârșirea faptelor de care au fost acuzați, iar edilul Nedelea „a avut o atitudine nesinceră, nerecunoscând săvârșirea faptelor“, după cum au reținut procurorii craioveni.
Dumitru Palada a explicat că, fiind responsabilul din partea SC Oltana Montaj SA cu urmărirea derulării contractului privind „Traversare cursuri de apă şi alimentare cu apă în comuna Murgaşi“, a întocmit personal, a semnat şi ştampilat situaţiile de plată, precum şi centralizatoarele aferente, documente care, împreună cu facturile emise către beneficiar, au stat la baza decontărilor efectuate. „Inculpatul a recunoscut că aceste cantităţi nu au fost executate în fapt până la data efectuării inventarierilor dispuse cu prilejul controlului Curţii de Conturi, adică nici după o perioadă cuprinsă între unu până la trei ani de la înscrierea acestora în situaţiile de plată prezentate în vederea decontării şi pe care, totodată, le-a facturat şi încasat, situaţie confirmată şi de către inculpaţii Constantin Adam și Constantin Nedelea“, au reținut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpați.
Palada a susținut că a stabilit cu reprezentanţii beneficiarului – inculpaţii Constantin Nedelea și Constantin Adam, că lucrările neefectuate nu erau esenţiale, iar, în schimb, SC Oltana Montaj SA a executat o serie de operaţiuni conexe lucrărilor prevăzute în proiectul tehnic, dar care nu erau prevăzute în proiect şi în contract. Asta, fără a fi încheiat vreun act adiţional la contract.
La rândul său, Constantin Adam, cel care a asigurat dirigenţia de şantier pentru obiectivul „Traversare cursuri de apă şi alimentare cu apă în comuna Murgaşi“, a declarat că a confirmat recepţionarea lucrărilor, deşi știa că nu corespundeau cu situaţia reală din teren, „în sensul că anumite lucrări fuseseră executate în cantităţi mai mici decât cele înscrise în documentele aprobate“, mai spun anchetatorii. Adam a mai susținut că „a considerat că lucrările şi echipamentele lipsă vor fi executate/montate ulterior de către SC Oltana Montaj SA, situaţie pe care a adus-o la cunoştinţă primarului, inculpatul Constantin Nedelea, fiind acceptată fără obiecţiuni“.

Primarul Nedelea „și-a încălcat atribuțiile de serviciu într-un mod nejustificat“

Dacă Adam și Palada au recunoscut acuzațiile anchetatorilor, edilul Constantin Nedelea a susținut că a aprobat la plată lucrări inexistente pentru că… fuseseră confirmate de executant și dirigintele de șantier. Procurorul nu l-a crezut pe primar și a reținut că „susținerile inculpatului Nedelea Constantin vor fi înlăturate ca nesincere, având în vedere declarațiile celorlalți inculpați, reprezentantul executantului și dirigintele de șantier, care au recunoscut faptul că actele au fost încheiate și semnate în acest mod și cu acordul primarului“.
În final, anchetatorii au reținut că Nedelea, „în calitate de primar al unității administrativ-teritoriale Murgași, a nesocotit în mod nepermis atribuțiile funcției de autoritate publică cu care este învestit primarul de comună, întrucât în exercitarea dreptului de reprezentare a unității administrativ-teritorială în relațiile cu persoanele fizice sau juridice, cu rea-credință și-a încălcat atribuțiile de serviciu
într-un mod absolut nejustificat, ignorând cele mai elementare norme de bună administrare a comunei“.
Dosarul în care cei trei inculpați sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual,
respectiv complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, se află pe rolul Judecătoriei Craiova, următorul termen de judecată fiind stabilit de instanță pentru 17 februarie.

Prejudiciul

Procurorii au reținut și faptul că prejudiciul de 57.184 de lei a fost recuperat în totalitate. Astfel, pe 4 martie 2011, SC Oltana Montaj SA a predat Primăriei Murgași o parte din echipamentele lipsă, iar pentru diferență s-a convenit compensarea cu contravaloarea unor lucrări executate și facturate, însă neachitate de beneficiar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS