Biblioteca de la Colegiul „Carol I“, un templu al culturiiBiblioteca de la Colegiul Național „Carol I“, una dintre cele mai valoroase din țară prin vechime și prin tezaurul pe care îl deține, este mai mult decât „un templu al culturii“, cum o numea Nicolae Titulescu, fost elev al instituției de învățământ din Craiova. Biblioteca „Mihail Strajan“, cum este cunoscută, are o identitate, o valoare și o biografie, pe drept cuvânt, „regești“.

 

Ziua de 18 octombrie 1836 este ziua nașterii acestui regat al cărților ce strălucește de ani buni. Fondul de carte era constituit la acea vreme din „cărțile şi manuscrisele împărțite la felurite locuri publice precum Mitropolia, Episcopiile, Mânăstirile şi altele“, se notează în istoricul Colegiului Național „Carol I“.

O dată ce pășești dincolo de ușile înalte de la intrarea în camerele ce găzduiesc de ani Biblioteca „Mihail Strajan“ ai impresia că ai pășit într-o altă lume. Este o atmosferă aparte, creată, printre altele, și de imensele dulapuri ce găzduiesc volume numeroase aduse în perioada 1893-1895. Mobilierul vechi, sculptat și placat în lemn de trandafir, urcă până aproape de tavan, acolo unde picturi aparte completează în mod armonios atmosfera din acest „templu al culturii“. O frescă acoperă tavanul sălii mari şi partea de sus a pereților, iar sub arcuri de cerc, în medalioane, pe fond de mozaic, sunt zugrăvite portretele unor personalități ale culturii româneşti: AL. Odobescu, M. Kogălniceanu, V. Conta, G. Coşbuc, I. H. Rădulescu, GH. Lazăr, V. Alecsandri. Deasupra picturilor, pe tavan, sunt patru scene inspirate de tema interesului pentru artă şi ştiință personificate. Toate sunt opera pictorului Francisc Tribalski.

În mijlocul sălii mari este o masă din același lemn ca și restul mobilierului, cu încrustații pe margine. Te îmbie să te așezi și să te cufunzi și mai mult în atmosfera de acolo. În liniștea aceea se fac auzite poveștile locului.

Între mărire și decădere

În mirosul de volume vechi și noi asculți întâmplările la care a fost martor acest templu al cărților. Ele răzbat din paginile în care este zugrăvită cu litere de-o șchiopă istoria liceului.


Au fost perioade înfloritoare, dar și unele de decădere. În 1832 se stabilea prin Regulament Şcolar că trebuie repartizată suma de 5.000 de lei pe an pentru cumpărarea cărților pentru biblioteca liceului, iar autorii sau editorii din Principatul Țării Româneşti trebuia să doneze câte cinci exemplare din fiecare carte publicată. La fel urma să facă şi redactorii de gazete. Astfel, fondul de carte se îmbogățea an de an prin subvenții oficiale, donații, ajungând în 1851 la 2.000 de volume.

Într-o altă pagină, găsim un episod trist din viața bibliotecii. „După revoluția pașoptistă, în perioada 1848-1850, oștile de ocupație turcești au transformat localul Școlii Centrale din Craiova mai întâi în cazarmă și apoi în spital. O bună parte din cărți a fost distrusă de armatele turcești, cărțile fiind folosite drept combustibil‚ ca să-și încălzească pilafurile“, cum atesta un ziar craiovean din acele vremuri. „Paguba ar fi fost și mai mare dacă îngrijitorul școlii, Dincă Stănislăvescu, n-ar fi luat măsuri: el le-a încărcat cu brațele și cu furca în căruțe pentru a le muta în pivnițele și podurile de la Obedeanu“, se notează în numărul 20 din mai 2006 al Revistei elevilor Colegiului Național „Carol I“. Ba mai mult, se pare că „La plecare, turcii au încărcat mare parte din mobilierul sculptat în căruțe ca să aibă și pe drum lemn de foc… Acel mobilier pierdut a rămas ca o legendă pentru că s-a lucrat la el 12 ani și costase de zece ori cât toată clădirea liceului (cea veche)“, se notează în aceeași revistă.

Din 1881, când la îndemnul lui Titu Maiorescu vine la Colegiul „Carol I“ profesorul Mihail Strajan, biblioteca ce îi poartă astăzi numele a cunoscut perioda sa de mărire. „Timp de 18 ani, cu o dragoste neînfricată, muncind zi și noapte, nepierzând niciun prilej favorabil, și-a făcut din îmbogățirea și îmbunătățirea bibliotecii liceului un ideal… Venea să-și îngroape în fiecare zi toate clipele libere, catalogând cu grijă, dereticând el însuși rafturile, îndrumând de aproape lectura elevilor și fiind nespus de fericit când putea să adauge o carte căutată îndelung și căpătată anevoie la prețioasa colecție de cărți rare, care era aproape în întregime fructul stăruințelor lui“, se notează în numărul 20 din mai 2006 al Revistei elevilor Colegiului Național „Carol I“.

Tot de numele lui Mihail Strajan este legată și perioda în care biblioteca Colegiului a fost transformată în bibliotecă publică. În 1902, când profesorul s-a retras la pensie, biblioteca avea 7.000 de volume, fiind considerată cea mai mare din țară.

Astăzi, poate lucrurile s-au schimbat, clasamentele s-au modificat, dar Biblioteca de la Colegiul Național „Carol I“ rămâne unul dintre cele mai frumoase „temple ale culturii“, unde volumele păstrează încă amintirea zilelor în care erau răsfoite de Alexandru Macedonski, Nicolae Titulescu sau poetul Traian Demetrescu pe vremea când au fost elevi ai acestei instituții de învățământ craiovean.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Actualitate

» Judecătorul Sergio Mattarella este noul PREŞEDINTE al Italiei
» O cină discretă la Strasbourg : Hollande-Merkel-Schulz
» Podemos a mobilizat zeci mii de manifestanţi anti-austeritate la Madrid
» Profesor la UMF Iaşi, reţinut pentru şantaj şi tentativă de viol
» Ilie Sârbu și Marian Neacșu, reconfirmați de conducerea PSD ca lideri ai grupurilor din Senat și Camera Deputaților
» Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie, reţinut pentru luare de mită
» Angela Merkel exclude o reducere a datoriei Greciei
» Vreme rea în toată țara, până duminică la ora 16.00
» Bercea: Jumătate din banii daţi lui Mircea Băsescu au ajus la Traian Băsescu pentru a interveni la magistraţi
» Elena Udrea a depus un denunț la DNA împotriva lui Florian Coldea
» Restricţii de circulaţie pe mai mule drumuri din ţară
» Perturbarea traficului auto la Roma, în zilele de 31 ianuarie şi 12 februarie
» Gorj; DN67C Novaci – Rânca, închis până la ora 9.00 din cauza viscolului
» Videanu,Bica, Mihăilescu, Dorin şi Alin Cocoş, arestaţi pentru 30 de zile
» Personalitatea săptămânii: Ion Luca Caragiale

Interviu

» Pictorul-scenograf Viorel Penișoară-Stegaru: La 15 ani am fost condamnat la un an închisoare…

Local

» Licitaţii fictive la Spitalul din Râmnicu Vâlcea
» Olt: Doi morţi şi trei răniţi într-un grav accident petrecut la Deveselu

Dolj

» Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, între lipsuri și realizări
» Părinții doljeni își pot înscrie copiii la „Tonomatul de vacanță“
» O zi cu surprize la Căminul de Bătrâni
» Ciupercenii Vechi, îmbătrânit
» Biblioteca de la Colegiul „Carol I“, un templu al culturii
» Aproape 1.700 de carduri de sănătate distribuite de CAS Dolj
» Întreruperi energie electrică de luni

Gorj

» Gorj: Drum spre Rânca, redeschis

Sport

» Volei: SCM-U Craiova, învinsă cu 3-1 la Zalău
» Fotbal – Alb-albaştrii au remizat cu Pogon
» Fotbal – Australia a câştigat pentru prima dată Cupa Asiei
» Fotbal – Pandurii au pierdut amicalul cu polonezii de la TS Podbeskidzie (UPDATE)
» Fotbal – Andrei Sin a revenit printre alb-albaştri
» Serena Williams, campioană la Australian Open
» Volei: Craiova are meci greu la Zalău
» Bawab păstrează golurile pentru retur
» „Viperele“ au „mușcat“ de trei ori la Bradu
» Weekend plin de fotbal în Bănie (UPDATE)
» Slătinenii caută omul cu golul la Craiova
» Victor Lazarciuc n-a rezistat nici un an la SCM

Sanatate

» Bolile care îi omoară pe doljeni

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!
» Bancul zilei
» Nomofobia, dependenţa de telefonul mobil

Opinii

» Triburile la porțile Uniunii Europene

Top