Un vis frumos trăit pe acorduri de pianNicolas și Melanie Bourdoncle sunt doi tineri talentați, îndrăgostiți de pian. La 16 și respectiv 14 ani străbat lumea în lung și-n lat și cuceresc publicul din sălile de concerte.

Pe afișul concertului de vineri, 30 ianuarie, al Filarmonicii „Oltenia“, regăsim două nume, Nicolas și Melanie Bourdoncle, alături de al dirijorului François Robert Girolami din Franța și al orchestrei instituției de cultură din Bănie. Ceva mai jos e scris repertoriul: Concertul în Re major pentru mâna stângă de Maurice Ravel, Concertul nr. 1 în Do major pentru pian, op. 15 de Ludwig van Beethoven, și Poemul simfonic „Preludiile“ de Franz Liszt.

Primele două concerte îi vor aduce în fața publicului craiovean pe cei doi tineri talentați. Deși sunt născuți în Franța, se consideră franco-români. Mama lor este din Craiova, iar tatăl este un faimos pianist francez. Părinții lor s-au cunoscut întâmplător. „În luna decembrie a anului 1994 l-am întâlnit în trenul care venea de la București către Craiova pe cel care avea să-mi devină soț. Michel Bourdoncle venea în Bănie la zilele aniversare ale orașului. Urma să cânte pe scena Filarmonicii «Oltenia» concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în Re minor, de Brahms. La pupitrul dirijoral se afla maestrul Ovidiu Bălan. După zece luni ne-am hotărât să mergem mai departe împreună. Așa am ajuns în Franța și acolo s-au născut Nicolas și Melanie“, povestește Dorina Bourdoncle.

Mirajul muzicii

Copiii s-au născut cu pianul în casă, așa că nu a fost nimic neobișnuit când părinții i-au văzut așezându-se în fața lui și cântând. „Când m-am născut, tatăl meu cânta. Nicolas la fel. Îmi aduc aminte că mă urcam în brațele tatei care exersa la pian și îmi puneam mânuțele peste degetele lui care atingeau clapele. Totul a venit natural. Nu pot spune că am început să studiez pianul la o anumită vârstă. Mi s-a transmis pasiunea“, spune Melanie.

Odată cu trecerea anilor, jocul cu clapele pianului s-a transformat într-o pasiune. A început să se contureze un vis frumos, din care nu au vrut să se mai trezească și pe care îl duc mai departe, invitând de fiecare dată oamenii care îi ascultă să le fie parteneri de călătorie pe portative muzicale.

„Când eram mic, studiam o jumătate de oră, o oră, dar acum, dacă am un concert de pregătit, pot să stau toată ziua închis în casă și să lucrez la pian. Îmi place din ce în ce mai mult să cânt, am mai multe concerte, mai multe piese de învățat. Pianul este un instrument cu un repertoriu incredibil și asta mă fascinează“, povestește Nicolas.


La 14 ani intra la Conservatorul național de muzică și dans de la Paris, un lucru neobișnuit pentru un tânăr. „Nu există liceu de muzică în Franța. Muzica se studiază separat de cursurile școlare. La 11 ani am început să fac școala prin corespondență. Îmi trimiteau lecțiile acasă și eu, la rândul meu, le trimiteam în același mod temele. Nu mi-am cunoscut personal profesorii. Vorbeam cu ei prin poștă. Mă organizam mai bine acasă. Nu aveam timp de dus și întors de la școală. Era prea complicat. Începeam la 8 dimineața cursurile și le terminam la șase seara. Toată ziua trebuia să stau la școală. Nu puteam să mă întorc la ora aceea acasă și să mai pot să mă ocup de pian. Nu puteam renunța la muzică, așa că am optat pentru această metodă, care îmi dădea libertatea de a mă organiza și a mă dedica pianului. La 14 ani m-am dus la Paris și am intrat la Conservatorul superior de muzică. Sunt în anul II de studii“, povestește Nicolas.

Acasă, la Craiova

Astăzi se întoarce alături de sora sa pe scena Filarmonicii „Oltenia“, acolo unde și tatăl său, cu ani în urmă, concerta. Nu este la prima prezență scenică în Bănie. Anul 2009 a însemnat debutul său în Craiova. Revine de fiecare dată cu plăcere, emoție, cu un repertoriu surprinzător. De această dată a optat pentru Concertul în Re major pentru mâna stângă de Maurice Ravel. „Mă pregătesc acum pentru un concurs internațional de pian: concursul Chopin de la Varșovia (International Chopin Piano Competition), care este una dintre cele mai importante competiții de pian. Am vrut să fac o schimbare, să cânt concertul ăsta. E un concert dificil, rar abordat, așa că am zis să îl prezint întâi acasă, la Craiova. Ravel a scris această piesă pentru un muzician care în timpul Primului Război Mondial și-a pierdut mâna dreaptă. Era vorba de un pianist ce avea o carieră în spate, pe care a vrut să o continue și după accident, așa că a apelat la Ravel, care era un compozitor renumit la momentul acela, să-i compună o piesă. A ieșit ceva cu totul neobișnuit. Concertul durează 20 de minute, dar este ceva extraordinar. Ravel a făcut un miracol cu piesa aceasta“, ne povestește Nicolas.

Acasă, la Craiova, în fața publicului de aici, emoțiile sunt covârșitoare. „La Craiova îmi place să cânt cel mai mult pentru că aici suntem în familie. Avem o relație strânsă cu cei de aici. E foarte important să le arăt ce am lucrat tot anul. Am venit prima dată la Craiova când aveam două luni și de atunci revin în fiecare an, în fiecare vară. Nu aș da România și Craiova pe nicio altă vacanță“, spune Melanie.

Emoția ce trece dincolo de scenă, dragostea pentru muzică, pasiunea și talentul celor doi pianiști sunt întotdeauna o încântare pentru iubitorii muzicii.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 30 ianuarie 2015

Actualitate

» Personalitatea săptămânii: Ion Luca Caragiale
» Elena Udrea, pentru Hotnews: Am depus un denunţ împotriva şefului SRI
» 1700 de carduri de sănătate distribuite de CAS Dolj
» Drumul muzicii … din Franţa pe scena Filarmonicii Oltenia
» Bugetul Băniei scos la dezbatere publică
» CJRAE Dolj, la ceas aniversar
» O zi altfel la Căminul de bătrâni
» Tender ar fi făcut un denunţ împotriva Alinei Bica, legat de o mită pe care i-ar fi dat-o
» Măsuri impuse de instituirea Codului Galben de vânt şi ploi
» Prognoza meteo pentru sfârşitul săptămânii
» Penitenciarul Rahova a aprobat eliberarea lui Copos, iar cererea va fi judecată de instanţă

Interviu

» Pictorul-scenograf Viorel Penișoară-Stegaru: La 15 ani am fost condamnat la un an închisoare…

Local

» Peste 100 de oameni vor fi concediaţi de la Regia de Drumuri şi Poduri Vâlcea
» Accident rutier violent, în apropiere de Balş
» Construcţia bazei militare de la Deveselu, în plină desfăşurare
» Olt: SJU Slatina scoate la concurs 15 posturi de medici
» Trei bărbaţi din Slatina, prinşi în timp ce sustrăgeau energie electrică

Dolj

» Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, între lipsuri și realizări
» Părinții doljeni își pot înscrie copiii la „Tonomatul de vacanță“
» O zi cu surprize la Căminul de Bătrâni
» Ciupercenii Vechi, îmbătrânit
» Biblioteca de la Colegiul „Carol I“, un templu al culturii
» Aproape 1.700 de carduri de sănătate distribuite de CAS Dolj
» Întreruperi energie electrică de luni
» Craiova: Doi bărbaţi arestaţi pentru complicitate la furt de produse petroliere
» Craiova: Lansare de carte la Aman
» Ediţia a II-a a Târgului Apicol Craiova
» “Construirea un nou reactor nuclear la Kozlodui”, în dezbatere la Universitatea din Craiova
» Dolj: Prins cu carasul în portbagaj

Gorj

» Gorj: Minerii şi energeticienii pregătesc un miting de 5.000 de persoane
» Aproape toate pensiunile din Rânca, rezervate pentru minivacanţa elevilor
» Gorj: Accident rutier grav în Târgu Jiu
» Sute de oameni vor fi disponibilizaţi în Gorj

Mehedinţi

» Sute de mehedinţeni îşi caută un loc de muncă

Sport

» Bawab păstrează golurile pentru retur
» „Viperele“ au „mușcat“ de trei ori la Bradu
» Weekend plin de fotbal în Bănie (UPDATE)
» Slătinenii caută omul cu golul la Craiova
» Victor Lazarciuc n-a rezistat nici un an la SCM
» Baschet (m): Fără Bureau, Craiova a pierdut la Cluj
» Fotbal – Bawab: Important este să marchez în campionat
» Tenis – Djokovici s-a calificat în finala Australian Open
» Exclusiv: SCM Craiova are un nou director

Sanatate

» Bolile care îi omoară pe doljeni

Educatie

» Elevii intră de astăzi în vacanţa intersemestrială

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!
» Bancul zilei
» Nomofobia, dependenţa de telefonul mobil

Opinii

» Triburile la porțile Uniunii Europene

Top