3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTermo Craiova, sub anchetă

Termo Craiova, sub anchetă

Furnizorul de agent termic al orașului are datorii de 63 de milioane de euro
Furnizorul de agent termic al orașului are datorii de 63 de milioane de euro

Gigacaloria s-a scumpit cu 6% de la 1 ianuarie 2015, iar o săptămână mai târziu Complexul Energetic Oltenia a cerut insolvența Termo SRL. Furnizorul de agent termic al orașului are datorii de 63 de milioane de euro și riscă falimentul. În ședința de ieri a CL Craiova, consilierii au cerut explicații și vor să înființeze o comisie de anchetă. Consilierul Ionel Pană a acuzat lipsa unei strategii clare în domeniul energiei termice și a solicitat demisia primarului Lia Olguța Vasilescu.

Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat ieri majorarea tarifului la energia distribuită în punctele termice pentru populație și agenți economici de la 256,43 lei/gigacalorie la 262,27 lei/gigacalorie, inclusiv TVA. Măsura a fost luată din cauză că prețul agentului termic primar, livrat de Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA către SC Termo Craiova SRL a crescut cu circa 6% începând cu 1 ianuarie 2015. Cauzele care au dus la majorarea prețului de producție la CEO au fost detaliate deja de GdS („Prețul de furnizare a energiei termice a crescut cu 5,86% față de 2014“ – 8 ianuarie 2015). Printr-o adresă trimisă către CL Craiova, Termo SRL susține că prețul practicat către populație va rămâne neschimbat (220,50 lei/gigacalorie), „diferența înregistrată urmând să fie acoperită prin subvenție“ din bugetul local. Diferența de acoperit este de 41,77 lei/gigacalorie (inclusiv TVA) – pentru energia termică livrată din punctele termice și de 114,65 lei/gigacalorie (inclusiv TVA) – pentru energia termică livrată din centralele termice (CT). Fondurile necesare trebuie prevăzute însă în bugetul local pentru anul 2015, care nu a fost încă publicat și supus dezbaterii publice. Firmele vor plăti căldură nesubvenționată, respectiv 262,27 lei/gigacalorie (inclusiv TVA).

Termoficarea Craiovei, la răscruce

Problema energiei termice în Craiova este una complexă. În ianuarie 2015, CEO a cerut insolvența Termo Craiova SRL, furnizorul de agent termic al orașului, pentru datorii de 63 de milioane de euro, din care 22 de milioane de euro sunt penalități. Implicațiile acestei decizii au fost detaliate în GdS („Insolvența Termo Craiova, bombă cu ceas pentru populație“ – 21 ianuarie 2015). Consilierii municipali au abordat în ședința de ieri problema insolvenței Termo SRL, arătând că este necesară o analiză a cauzelor care au dus la această situație. Consilierul Vergil Toader (UNPR) a cerut o evaluare a măsurilor propuse în 2012 de actualul executiv în problema termoficării. „S-au propus niște măsuri care să ajute la redresarea societății de termoficare, cum ar fi distribuția pe orizontală și contorizarea individuală a apartamentelor la bloc. S-a derulat un proiect experimental, la un bloc din Craiovița Nouă. Ce s-a întâmplat de atunci? De asemenea, ne-am propus că o să anvelopăm mii de scări de bloc. Florin Lungu, director al Termo SRL, poate ne spune care este stadiul anvelopării blocurilor pe fonduri europene. De asemenea, am primit asigurări că Termo SRL va fi absorbită de CEO. Nu numai că nu s-a întâmplat asta, dar ne percep penalități de 22 de milioane de euro, iar în ianuarie 2015 CEO a cerut insolvența Termo SRL. Privim cu seninătate această insolvență, o acceptăm? Ce se va întâmpla cu angajații și cu bunurile societății? Se anunță recuperarea accelerată a datoriilor de la populație, care sunt de zeci de milioane de euro. Aștept de la conducerea Termo SRL niște răspunsuri pentru populație“, a spus Vergil Toader.
La rândul său, consilierul Dan Cherciu (PNL) a spus că subvenția la căldură a devenit „o cale prin care acoperim incompetențe manageriale“ și că managerii ar trebui să vină și cu măsuri pentru reducerea costurilor. „Cu subvenția, noi mutăm niște bani de la bugetul local în buzunarul CEO“, a afirmat Cherciu. Consilierul a solicitat ca în perioada următoare conducerea Termo SRL să prezinte în fața comisiilor de specialitate (economică, juridică) un raport cu date concrete privind „lista achizițiilor din ultimii patru ani care depășesc suma de 10.000 lei/factură, cu prezentarea furnizorilor și un raport privind oportunitatea și efectele economice ale achiziției“, dar și date privind salariile managerilor societății. „Conform unor informări pe care le am, s-au achiziționat la prețuri foarte mari camere video, s-a asfaltat curtea interioară la un preț la care se putea pune parchet, s-au făcut achiziții masive de țeavă la care doresc să aflu prețurile și firmele de la care s-a cumpărat. De asemenea, se pare că în contul sindicatului s-au virat sume de bani proporțional cu numărul copiilor pe membru de sindicat. Numărul de copii pe care sindicatul îl reclamă ar fi de două ori mai mare decât numărul real“, a mai afirmat Dan Cherciu.

„Vă cer să demisionați!“

În replică la cele solicitate de consilieri, viceprimarul Mihail Genoiu (UNPR) a propus formarea unei comisii care să analizeze toate aspectele legate de insolvență și măsurile de redresare a Termo SRL. Printre cei care ar face parte din comisie se află Dan Cherciu (PNL), Dan Dașoveanu (PNL), Mihai Genoiu (UNPR), Marin Nicoli (PSD) și Ionel Pană (independent). Consilierul Marin Nicoli (PSD) a ținut să sublinieze că absorbția Termo SRL de către CEO a fost blocată de Fondul Proprietatea (FP) acționar al CEO (20%), în condițiile în care pentru aprobarea măsurii era nevoie de „o majoritate de 85%“.
În încheiere, consilierul Ionel Pană (independent) a subliniat că actuala administrație nu și-a îndeplinit promisiunile în domeniul energiei termice.
Astfel, prin absorbția Termo SRL de către CEO, administrația promitea în 2012 că datoriile dintre cele două entități vor dispărea. Măsura ar fi dus la scăderea prețului de producție a gigacaloriei, consecința fiind ieftinirea căldurii la consumatori. „Unde s-a ajuns? Compania de termoficare este astăzi dată în judecată pentru intrarea în insolvență – care poate fi primul pas către faliment – culmea, chiar de către societatea cu care urma să fuzioneze“, a afirmat Pană. Pentru „incompetența managerială“, „măsuri populiste și demagogice“, „lipsă de comunicare“ și „lipsa unei strategii clare în domeniul energiei termice“, consilierul a cerut demisia primarului Lia Olguța Vasilescu. „Doamna primar, vă cer să demisionați! Sunt convins că nu veți face acest lucru și se pune întrebarea de ce am făcut acest demers. Simplu, poate această cerere vă va trezi la realitate“, a conchis Ionel Pană. Primarul Lia Olguța Vasilescu nu a participat la ședința CL Craiova și până la închiderea ediției nu a transmis nici un punct de vedere privind solicitarea demisiei din funcție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS