22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJonglerii cu fondurile asociației de proprietari

Jonglerii cu fondurile asociației de proprietari

Ion Popa, membru în comitet, se întreabă unde sunt banii (Foto: Claudiu Tudor)
Ion Popa, membru în comitet, se întreabă unde sunt banii (Foto: Claudiu Tudor)

Administratoarea unei asociații de proprietari din Craiova este acuzată că a făcut jonglerii cu penalitățile încasate de la proprietari, dar și cu fondul de reparații și de rulment. Reprezentanții Comitetului executiv au dat în vileag neregulile după ce au solicitat un audit contabil din care rezultă că suma de 123.753 de lei (fond propriu de penalități) nu se regăsește în documentele sau casieria asociației.

Neregulile au fost depistate la Asociația de proprietari nr. 8 Brazda lui Novac, unde administratoarea Carmen Ioana este acuzată de  membrii Comitetului Executiv că a folosit penalitățile asociației, în sumă de 123.753 de lei, după bunul ei plac. Sumele nu se regăsesc în extrasul de cont de la bancă, în soldul din registrul de casă, nici în casieria asociației, se arată în raportul de expertiză contabilă pe care reprezentanții proprietarilor l-au solicitat unui expert. „Noi am venit în comitet în anul 2014. La început am încercat să vedem ce am luat în primire. Am fost refuzați categoric de administratoarea Ioana Carmen. Noi, ca proprietari, plăteam fond de reparații, fond de rulment și penalități proprii, dar banii nu se mai regăsesc în niciun document. Lumea vociferează, întreabă de bani și atunci am zis să vedem ce s-a întâmplat cu ei. Am solicitat un audit, dar administratoarea ne-a dat în judecată. Ea spune că a luat banii și i-a rulat, dar operațiile nu se regăsesc în documentele asociației. Avem concluziile raportului, suma este 123.753 de lei  și nu știe nimeni unde sunt banii. În plus, ea spune că a plătit furnizorii, dar noi avem datorii la furnizori“, explică Ion Popa, membru în Comitetul Executiv al Asociației de proprietari nr. 8 Brazda lui Novac.

Nereguli

Expertiza a scos la lumină faptul că administratoarea a încasat fondul de reparații preferențial, nu a depus la bancă sumele de bani încasate ca fond de reparații, așa cum prevede Legea asociațiilor. De asemenea, a efectuat lucrări de reparații fără a exista aprobarea Adunării Generale și a Comitetului. În plus, nici nu s-a ținut seama de prețul cel mai avantajos, atunci când s-au făcut reparațiile. Destul de grav este faptul că administratoarea completa în numele proprietarilor cereri pentru restituirea contravalorii lucrărilor de reparații pentru care nu existau documente justificative, după cum se arată în expertiză. Totodată, a lucrat cu firme radiate și a înregistrat în evidența contabilă mai multe facturi de la același furnizor, cu același număr, dar cu conținut diferit.
Au fost depistate nereguli și în ceea ce privește fondul de chirii (fond special), care nu a fost depus la bancă și a fost utilizat parțial pentru a achita unele reparații, deși nu exista acordul Adunării Generale a asociației.
„Noi când am venit nu am găsit nici un fond, deși știam că plătim și fond de reparații, și de rulment, încasăm și chirii, plăteam penalități. Sumele nu sunt nici fizic, nu sunt nici documente justificative. După aceea ne-a spus că nu poate să depună aceste fonduri într-un cont, că nu primește CEC-ul bani“,  a adăugat Ion Popa, membru în Comitetul Executiv.

Vor să mă scoată vinovată

Administratoarea asociației de proprietari, Carmen Ioana, se disculpă susținând că totul este „un război“ între ea, președinte și comitet.
„Este un război. Ei au ceva cu mine. Vor să mă scoată lipsă cu acești bani. Comitetul vrea acest lucru. Între anii  2004-2008, conform hotărârii Adunării Generale, am strâns penalitățile proprii ale asociației. În prima ședință de comitet din 2014 mi-au zis că trebuie să duc banii într-un cont, dar eu am întrebat la primărie ce trebuie să fac cu acești bani. Mi-au răspuns că pot să îi folosesc pentru plăți. Primăria mi-a răspuns că dacă nu am plătit penalitățile la furnizori nu este bine să-i pun într-un cont. Au venit și de la primărie în control și nu au găsit nimic. Totuși, Comitetul a luat decizia să se facă o expertiză extrajudiciară. Au venit cu raportul de expertiză contabilă extrajudiciară și acum îmi spun că eu am mâncat acești bani. Eu nu am văzut în totalitate ce cuprinde acest raport, dar cred că experta a greșit, pentru că ea a verificat 2010-2014, când nu mai încasam penalitățile 0,2% din anul 2008. Comitetul nici măcar de președinte nu mai ține seama. Eu nu sunt vinovată de nimic“, spune Carmen Sorina Ioana, administratoarea Asociației nr. 8 Brazda lui Novac.
Luptă sau nu, cert este că există un raport de expertiză care a fost deja depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova și la primăria municipiului. „Noi am depus acest raport la procuratură și la serviciul specializat din primărie. Acum să se facă verificări și factorii în drept să decidă“, a concluzionat Ion Popa. În acest timp, președintele asociației, Ion Popescu, ridică din umeri. „Pe mine m-au dat la o parte. Nici nu țin seama de mine. Spun că sunt pe mână cu administratorul“, afirmă Ion Popescu, președintele asociației de proprietari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS