Jonglerii cu fondurile asociației de proprietari

Ion Popa, membru în comitet, se întreabă unde sunt banii (Foto: Claudiu Tudor)


Administratoarea unei asociații de proprietari din Craiova este acuzată că a făcut jonglerii cu penalitățile încasate de la proprietari, dar și cu fondul de reparații și de rulment. Reprezentanții Comitetului executiv au dat în vileag neregulile după ce au solicitat un audit contabil din care rezultă că suma de 123.753 de lei (fond propriu de penalități) nu se regăsește în documentele sau casieria asociației.

Neregulile au fost depistate la Asociația de proprietari nr. 8 Brazda lui Novac, unde administratoarea Carmen Ioana este acuzată de  membrii Comitetului Executiv că a folosit penalitățile asociației, în sumă de 123.753 de lei, după bunul ei plac. Sumele nu se regăsesc în extrasul de cont de la bancă, în soldul din registrul de casă, nici în casieria asociației, se arată în raportul de expertiză contabilă pe care reprezentanții proprietarilor l-au solicitat unui expert. „Noi am venit în comitet în anul 2014. La început am încercat să vedem ce am luat în primire. Am fost refuzați categoric de administratoarea Ioana Carmen. Noi, ca proprietari, plăteam fond de reparații, fond de rulment și penalități proprii, dar banii nu se mai regăsesc în niciun document. Lumea vociferează, întreabă de bani și atunci am zis să vedem ce s-a întâmplat cu ei. Am solicitat un audit, dar administratoarea ne-a dat în judecată. Ea spune că a luat banii și i-a rulat, dar operațiile nu se regăsesc în documentele asociației. Avem concluziile raportului, suma este 123.753 de lei  și nu știe nimeni unde sunt banii. În plus, ea spune că a plătit furnizorii, dar noi avem datorii la furnizori“, explică Ion Popa, membru în Comitetul Executiv al Asociației de proprietari nr. 8 Brazda lui Novac.

Nereguli

Expertiza a scos la lumină faptul că administratoarea a încasat fondul de reparații preferențial, nu a depus la bancă sumele de bani încasate ca fond de reparații, așa cum prevede Legea asociațiilor. De asemenea, a efectuat lucrări de reparații fără a exista aprobarea Adunării Generale și a Comitetului. În plus, nici nu s-a ținut seama de prețul cel mai avantajos, atunci când s-au făcut reparațiile. Destul de grav este faptul că administratoarea completa în numele proprietarilor cereri pentru restituirea contravalorii lucrărilor de reparații pentru care nu existau documente justificative, după cum se arată în expertiză. Totodată, a lucrat cu firme radiate și a înregistrat în evidența contabilă mai multe facturi de la același furnizor, cu același număr, dar cu conținut diferit.

Au fost depistate nereguli și în ceea ce privește fondul de chirii (fond special), care nu a fost depus la bancă și a fost utilizat parțial pentru a achita unele reparații, deși nu exista acordul Adunării Generale a asociației.

„Noi când am venit nu am găsit nici un fond, deși știam că plătim și fond de reparații, și de rulment, încasăm și chirii, plăteam penalități. Sumele nu sunt nici fizic, nu sunt nici documente justificative. După aceea ne-a spus că nu poate să depună aceste fonduri într-un cont, că nu primește CEC-ul bani“,  a adăugat Ion Popa, membru în Comitetul Executiv.


Vor să mă scoată vinovată

Administratoarea asociației de proprietari, Carmen Ioana, se disculpă susținând că totul este „un război“ între ea, președinte și comitet.

„Este un război. Ei au ceva cu mine. Vor să mă scoată lipsă cu acești bani. Comitetul vrea acest lucru. Între anii  2004-2008, conform hotărârii Adunării Generale, am strâns penalitățile proprii ale asociației. În prima ședință de comitet din 2014 mi-au zis că trebuie să duc banii într-un cont, dar eu am întrebat la primărie ce trebuie să fac cu acești bani. Mi-au răspuns că pot să îi folosesc pentru plăți. Primăria mi-a răspuns că dacă nu am plătit penalitățile la furnizori nu este bine să-i pun într-un cont. Au venit și de la primărie în control și nu au găsit nimic. Totuși, Comitetul a luat decizia să se facă o expertiză extrajudiciară. Au venit cu raportul de expertiză contabilă extrajudiciară și acum îmi spun că eu am mâncat acești bani. Eu nu am văzut în totalitate ce cuprinde acest raport, dar cred că experta a greșit, pentru că ea a verificat 2010-2014, când nu mai încasam penalitățile 0,2% din anul 2008. Comitetul nici măcar de președinte nu mai ține seama. Eu nu sunt vinovată de nimic“, spune Carmen Sorina Ioana, administratoarea Asociației nr. 8 Brazda lui Novac.

Luptă sau nu, cert este că există un raport de expertiză care a fost deja depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova și la primăria municipiului. „Noi am depus acest raport la procuratură și la serviciul specializat din primărie. Acum să se facă verificări și factorii în drept să decidă“, a concluzionat Ion Popa. În acest timp, președintele asociației, Ion Popescu, ridică din umeri. „Pe mine m-au dat la o parte. Nici nu țin seama de mine. Spun că sunt pe mână cu administratorul“, afirmă Ion Popescu, președintele asociației de proprietari.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 30 ianuarie 2015

Actualitate

» Personalitatea săptămânii: Ion Luca Caragiale
» Elena Udrea, pentru Hotnews: Am depus un denunţ împotriva şefului SRI
» 1700 de carduri de sănătate distribuite de CAS Dolj
» Drumul muzicii … din Franţa pe scena Filarmonicii Oltenia
» Bugetul Băniei scos la dezbatere publică
» CJRAE Dolj, la ceas aniversar
» O zi altfel la Căminul de bătrâni
» Tender ar fi făcut un denunţ împotriva Alinei Bica, legat de o mită pe care i-ar fi dat-o
» Măsuri impuse de instituirea Codului Galben de vânt şi ploi
» Prognoza meteo pentru sfârşitul săptămânii
» Penitenciarul Rahova a aprobat eliberarea lui Copos, iar cererea va fi judecată de instanţă

Interviu

» Pictorul-scenograf Viorel Penișoară-Stegaru: La 15 ani am fost condamnat la un an închisoare…

Local

» Peste 100 de oameni vor fi concediaţi de la Regia de Drumuri şi Poduri Vâlcea
» Accident rutier violent, în apropiere de Balş
» Construcţia bazei militare de la Deveselu, în plină desfăşurare
» Olt: SJU Slatina scoate la concurs 15 posturi de medici
» Trei bărbaţi din Slatina, prinşi în timp ce sustrăgeau energie electrică

Dolj

» Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, între lipsuri și realizări
» Părinții doljeni își pot înscrie copiii la „Tonomatul de vacanță“
» O zi cu surprize la Căminul de Bătrâni
» Ciupercenii Vechi, îmbătrânit
» Biblioteca de la Colegiul „Carol I“, un templu al culturii
» Aproape 1.700 de carduri de sănătate distribuite de CAS Dolj
» Întreruperi energie electrică de luni
» Craiova: Doi bărbaţi arestaţi pentru complicitate la furt de produse petroliere
» Craiova: Lansare de carte la Aman
» Ediţia a II-a a Târgului Apicol Craiova
» “Construirea un nou reactor nuclear la Kozlodui”, în dezbatere la Universitatea din Craiova
» Dolj: Prins cu carasul în portbagaj

Gorj

» Gorj: Minerii şi energeticienii pregătesc un miting de 5.000 de persoane
» Aproape toate pensiunile din Rânca, rezervate pentru minivacanţa elevilor
» Gorj: Accident rutier grav în Târgu Jiu
» Sute de oameni vor fi disponibilizaţi în Gorj

Mehedinţi

» Sute de mehedinţeni îşi caută un loc de muncă

Sport

» Bawab păstrează golurile pentru retur
» „Viperele“ au „mușcat“ de trei ori la Bradu
» Weekend plin de fotbal în Bănie (UPDATE)
» Slătinenii caută omul cu golul la Craiova
» Victor Lazarciuc n-a rezistat nici un an la SCM
» Baschet (m): Fără Bureau, Craiova a pierdut la Cluj
» Fotbal – Bawab: Important este să marchez în campionat
» Tenis – Djokovici s-a calificat în finala Australian Open
» Exclusiv: SCM Craiova are un nou director

Sanatate

» Bolile care îi omoară pe doljeni

Educatie

» Elevii intră de astăzi în vacanţa intersemestrială

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!
» Bancul zilei
» Nomofobia, dependenţa de telefonul mobil

Opinii

» Triburile la porțile Uniunii Europene

Top