Jocurile de noroc, impozitate indiferent de câștig

La casele de pariuri din Craiova se pot găsi chiar și bilete la loterii internaționale. De luna viitoare, orice câștig din astfel de activități va fi impozitat (Foto: Claudiu Tudor)
Autori


Cei care joacă la pariuri sportive, de exemplu, dar și la alte jocuri de noroc vor plăti la stat impozit în trei trepte, în funcție de câștig. Până acum, veniturile din jocuri de noroc de până la 600 de lei erau neimpozitate. Ca și noutate, cei care câștigă din jocuri on-line trebuie să-și declare singuri veniturile la Fisc și se rețin la sursă de societatea la care joacă.

Data de 13 februarie ar putea fi cu ghinion pentru împătimiții jocurilor de noroc care nu au plătit vreodată taxe la ANAF pentru câștigurile încasate, dar ar putea fi și o zi cu noroc pentru aceia care plăteau impozit mare la stat și care acum vor simți o relaxare la viitoarele câștiguri. De la acea dată intră în vigoare o modificare a Codului fiscal (prin OUG 92/2014), care prevede că orice câștig la pariuri sportive și la alte astfel de jocuri de noroc va fi impozitat. Până acum, câștigurile din jocuri de noroc de până la 600 de lei nu erau impozitate, însă orice alt câștig peste suma respectivă era taxat de stat cu 25% din valoarea câștigată de jucător.

Din 13 februarie, cei care joacă anumite jocuri de noroc de natura pariurilor sportive, loteriilor și altor astfel de jocuri de noroc vor plăti 1% din orice câștig mai mic sau egal cu echivalentul a 15.000 de euro. Cei care câștigă peste 15.000 de euro și până la 100.000 de euro vor plăti impozit de 16%, iar cei care câștigă sume de peste 100.000 de euro vor plăti la Fisc impozit pe venit de 25% din sumă. Aceste impozite se constituie prin stopaj la sursă, adică se rețin și se virează la stat de către firma care le oferă.

Părerile jucătorilor sunt împărțite

Ca urmare a noilor modificări, acei câștigători care încasează sume modice sub 600 de lei din jocurile de noroc și nu plăteau impozit vor intra în categoria plătitorilor de taxe. De asemenea, cei care vor câștiga sume de peste 600 de lei nu vor mai plăti impozit de 25%, ci doar un impozit de 1%, în cazul în care câștigurile lor vor fi sub 15.000 de euro, inclusiv. În schimb, cei care își partajau pariurile în bilete cu câștiguri mai mici de 600 de lei vor datora statului impozit, indiferent de câștigul realizat și vor fi nevoiți să depună declarație la Fisc chiar și pentru un câștig de trei-patru lei. „Luam un bilet de zece lei și cu miză de 3.000 de lei și îi spuneam operatoarei ca același bilet, cu aceleași meciuri să mi-l bage de cinci ori, dar cu doi lei fiecare, deci cu câștig de 600 de lei pe fiecare bilet. Deci nu plăteam impozit. Unii dintre pariori s-ar bucura să se introducă acest impozit de 1% până la câștigurile de 15.000 de euro, pentru că, dacă ei câștigau 10.000 de lei, din cauza impozitului de 25%, mai încasau 7.500 – 7.600 de lei. Pe când după ce impozitul rămâne de 1%, din 10.000 de lei, ei vor rămâne cu 9.900 de lei“, a spus Ionuț Bucur din Craiova. Potrivit acestuia, cei mai mulți pariori din Craiova merg pe pariuri sportive, curse de câini și, mai nou, se participă și la loterii internaționale, la care se cumpără bilete chiar din urbe.


În cazul câștigurilor din pariuri, organizatorii acestui gen de jocuri de noroc și altele similare sunt obligați să declare la stat toate câștigurile plătite, precum și impozitele totale calculate, fără a menționa datele de identificare ale beneficiarilor de venit.

În Craiova există mulți oameni care joacă la jocurile de noroc, date fiind cifrele de afaceri uriașe declarate de firmele cu astfel de profil de activitate.

Pentru jocurile on-line și „păcănele“, câștigătorul își plătește impozitul

În cazul celor care participă la jocuri de  noroc „la distanță“, adică în mediul on-line, la slot-machine („păcănele“), lozuri și festivaluri de poker, atunci acele câștiguri nu sunt impozabile la sursă. În schimb, tot de pe 13 februarie, persoanele fizice care au astfel de câștiguri au obligația să depună la Fisc o declarație cu venitul astfel realizat într-un an întreg, declarație ce se depune până în luna mai a anului următor celui în care s-a realizat venitul din jocuri de noroc. Cota de impunere pentru aceste venituri este tot de 1%, până la 14.999 de euro; cu 16% – pentru venituri între 14.999 de euro și 99.999 de euro; cu 25% pentru sumele ce depășesc echivalentul a 100.000 de euro. Dacă jucătorii nu își declară veniturile la stat, Finanțele află oricum cine a câștigat și ce sume, mai ales pe cele de peste 15.000 de euro. Potrivit legii, organizatorul jocurilor de noroc este obligat să rețină o evidență nominală a câștigătorilor și să declare numele acestora și suma câștigată la Fisc, până în luna mai a anului următor celui în care s-a realizat venitul, dar numai pentru câștigurile de peste 15.000 de euro.Comenteaza acum

Alte stiri

16 iulie 2018

LOTO: Premiu de 4,37 milioane de euro la extragerea JOKER

Joi, 19 iulie, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, dupa ce la tragerile loto de duminica Loteria Romana a acordat 32.548 de castiguri in valoare totala de 1.605.924,82 lei, se arată
9 iulie 2018

Reporturi uriașe la LOTO

Loteria Română a anunțat reporturi uriașe la extragerile JOKER (4,36 milioane euro) și 6/49 (1,78 milioane euro) din această săptămână. Tragerile loto de joi, 12 iulie, vor avea loc incepand cu ora 17:30 si vor fi transmise, in direct, pe

Sumarul ediției de vineri, 30 ianuarie 2015

Actualitate

» Personalitatea săptămânii: Ion Luca Caragiale
» Elena Udrea, pentru Hotnews: Am depus un denunţ împotriva şefului SRI
» 1700 de carduri de sănătate distribuite de CAS Dolj
» Drumul muzicii … din Franţa pe scena Filarmonicii Oltenia
» Bugetul Băniei scos la dezbatere publică
» CJRAE Dolj, la ceas aniversar
» O zi altfel la Căminul de bătrâni
» Tender ar fi făcut un denunţ împotriva Alinei Bica, legat de o mită pe care i-ar fi dat-o
» Măsuri impuse de instituirea Codului Galben de vânt şi ploi
» Prognoza meteo pentru sfârşitul săptămânii
» Penitenciarul Rahova a aprobat eliberarea lui Copos, iar cererea va fi judecată de instanţă

Interviu

» Pictorul-scenograf Viorel Penișoară-Stegaru: La 15 ani am fost condamnat la un an închisoare…

Local

» Peste 100 de oameni vor fi concediaţi de la Regia de Drumuri şi Poduri Vâlcea
» Accident rutier violent, în apropiere de Balş
» Construcţia bazei militare de la Deveselu, în plină desfăşurare
» Olt: SJU Slatina scoate la concurs 15 posturi de medici
» Trei bărbaţi din Slatina, prinşi în timp ce sustrăgeau energie electrică

Dolj

» Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, între lipsuri și realizări
» Părinții doljeni își pot înscrie copiii la „Tonomatul de vacanță“
» O zi cu surprize la Căminul de Bătrâni
» Ciupercenii Vechi, îmbătrânit
» Biblioteca de la Colegiul „Carol I“, un templu al culturii
» Aproape 1.700 de carduri de sănătate distribuite de CAS Dolj
» Întreruperi energie electrică de luni
» Craiova: Doi bărbaţi arestaţi pentru complicitate la furt de produse petroliere
» Craiova: Lansare de carte la Aman
» Ediţia a II-a a Târgului Apicol Craiova
» “Construirea un nou reactor nuclear la Kozlodui”, în dezbatere la Universitatea din Craiova
» Dolj: Prins cu carasul în portbagaj

Gorj

» Gorj: Minerii şi energeticienii pregătesc un miting de 5.000 de persoane
» Aproape toate pensiunile din Rânca, rezervate pentru minivacanţa elevilor
» Gorj: Accident rutier grav în Târgu Jiu
» Sute de oameni vor fi disponibilizaţi în Gorj

Mehedinţi

» Sute de mehedinţeni îşi caută un loc de muncă

Sport

» Bawab păstrează golurile pentru retur
» „Viperele“ au „mușcat“ de trei ori la Bradu
» Weekend plin de fotbal în Bănie (UPDATE)
» Slătinenii caută omul cu golul la Craiova
» Victor Lazarciuc n-a rezistat nici un an la SCM
» Baschet (m): Fără Bureau, Craiova a pierdut la Cluj
» Fotbal – Bawab: Important este să marchez în campionat
» Tenis – Djokovici s-a calificat în finala Australian Open
» Exclusiv: SCM Craiova are un nou director

Sanatate

» Bolile care îi omoară pe doljeni

Educatie

» Elevii intră de astăzi în vacanţa intersemestrială

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!
» Bancul zilei
» Nomofobia, dependenţa de telefonul mobil

Opinii

» Triburile la porțile Uniunii Europene

Top