17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJocurile de noroc, impozitate indiferent de câștig

Jocurile de noroc, impozitate indiferent de câștig

La casele de pariuri din Craiova se pot găsi chiar și bilete la loterii internaționale. De luna viitoare, orice câștig din astfel de activități va fi impozitat (Foto: Claudiu Tudor)
La casele de pariuri din Craiova se pot găsi chiar și bilete la loterii internaționale. De luna viitoare, orice câștig din astfel de activități va fi impozitat (Foto: Claudiu Tudor)

Cei care joacă la pariuri sportive, de exemplu, dar și la alte jocuri de noroc vor plăti la stat impozit în trei trepte, în funcție de câștig. Până acum, veniturile din jocuri de noroc de până la 600 de lei erau neimpozitate. Ca și noutate, cei care câștigă din jocuri on-line trebuie să-și declare singuri veniturile la Fisc și se rețin la sursă de societatea la care joacă.

Data de 13 februarie ar putea fi cu ghinion pentru împătimiții jocurilor de noroc care nu au plătit vreodată taxe la ANAF pentru câștigurile încasate, dar ar putea fi și o zi cu noroc pentru aceia care plăteau impozit mare la stat și care acum vor simți o relaxare la viitoarele câștiguri. De la acea dată intră în vigoare o modificare a Codului fiscal (prin OUG 92/2014), care prevede că orice câștig la pariuri sportive și la alte astfel de jocuri de noroc va fi impozitat. Până acum, câștigurile din jocuri de noroc de până la 600 de lei nu erau impozitate, însă orice alt câștig peste suma respectivă era taxat de stat cu 25% din valoarea câștigată de jucător.
Din 13 februarie, cei care joacă anumite jocuri de noroc de natura pariurilor sportive, loteriilor și altor astfel de jocuri de noroc vor plăti 1% din orice câștig mai mic sau egal cu echivalentul a 15.000 de euro. Cei care câștigă peste 15.000 de euro și până la 100.000 de euro vor plăti impozit de 16%, iar cei care câștigă sume de peste 100.000 de euro vor plăti la Fisc impozit pe venit de 25% din sumă. Aceste impozite se constituie prin stopaj la sursă, adică se rețin și se virează la stat de către firma care le oferă.

Părerile jucătorilor sunt împărțite

Ca urmare a noilor modificări, acei câștigători care încasează sume modice sub 600 de lei din jocurile de noroc și nu plăteau impozit vor intra în categoria plătitorilor de taxe. De asemenea, cei care vor câștiga sume de peste 600 de lei nu vor mai plăti impozit de 25%, ci doar un impozit de 1%, în cazul în care câștigurile lor vor fi sub 15.000 de euro, inclusiv. În schimb, cei care își partajau pariurile în bilete cu câștiguri mai mici de 600 de lei vor datora statului impozit, indiferent de câștigul realizat și vor fi nevoiți să depună declarație la Fisc chiar și pentru un câștig de trei-patru lei. „Luam un bilet de zece lei și cu miză de 3.000 de lei și îi spuneam operatoarei ca același bilet, cu aceleași meciuri să mi-l bage de cinci ori, dar cu doi lei fiecare, deci cu câștig de 600 de lei pe fiecare bilet. Deci nu plăteam impozit. Unii dintre pariori s-ar bucura să se introducă acest impozit de 1% până la câștigurile de 15.000 de euro, pentru că, dacă ei câștigau 10.000 de lei, din cauza impozitului de 25%, mai încasau 7.500 – 7.600 de lei. Pe când după ce impozitul rămâne de 1%, din 10.000 de lei, ei vor rămâne cu 9.900 de lei“, a spus Ionuț Bucur din Craiova. Potrivit acestuia, cei mai mulți pariori din Craiova merg pe pariuri sportive, curse de câini și, mai nou, se participă și la loterii internaționale, la care se cumpără bilete chiar din urbe.
În cazul câștigurilor din pariuri, organizatorii acestui gen de jocuri de noroc și altele similare sunt obligați să declare la stat toate câștigurile plătite, precum și impozitele totale calculate, fără a menționa datele de identificare ale beneficiarilor de venit.
În Craiova există mulți oameni care joacă la jocurile de noroc, date fiind cifrele de afaceri uriașe declarate de firmele cu astfel de profil de activitate.

Pentru jocurile on-line și „păcănele“, câștigătorul își plătește impozitul

În cazul celor care participă la jocuri de  noroc „la distanță“, adică în mediul on-line, la slot-machine („păcănele“), lozuri și festivaluri de poker, atunci acele câștiguri nu sunt impozabile la sursă. În schimb, tot de pe 13 februarie, persoanele fizice care au astfel de câștiguri au obligația să depună la Fisc o declarație cu venitul astfel realizat într-un an întreg, declarație ce se depune până în luna mai a anului următor celui în care s-a realizat venitul din jocuri de noroc. Cota de impunere pentru aceste venituri este tot de 1%, până la 14.999 de euro; cu 16% – pentru venituri între 14.999 de euro și 99.999 de euro; cu 25% pentru sumele ce depășesc echivalentul a 100.000 de euro. Dacă jucătorii nu își declară veniturile la stat, Finanțele află oricum cine a câștigat și ce sume, mai ales pe cele de peste 15.000 de euro. Potrivit legii, organizatorul jocurilor de noroc este obligat să rețină o evidență nominală a câștigătorilor și să declare numele acestora și suma câștigată la Fisc, până în luna mai a anului următor celui în care s-a realizat venitul, dar numai pentru câștigurile de peste 15.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS