24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInvestește în oameni!

Investește în oameni!

Cele două proiecte au fost lansate ieri în cadrul unei conferințe de presă
Cele două proiecte au fost lansate ieri în cadrul unei conferințe de presă

Romii din Oltenia vor fi instruiți și calificați cu fonduri europene. Beneficiarii vor fi aleși din rândul persoanelor vulnerabile din mediul rural și urban care nu au venituri și au dificultăți în integrarea pe piața muncii. Ei vor învăța să fabrice produse din beton pentru construcții, să colecteze și să baloteze deșeuri, să fabrice produse din lemn, din plută și paie, dar să facă și împletituri din nuiele, croitorie, fabricarea uleiurilor și grăsimilor, activități specializate de curățenie, prelucrarea și conservarea fructelor de pădure. „Proiectul se numește «Economia Socială, oportunitate și sprijin pentru persoanele defavorizate», și se adresează unui grup-țintă ales din rândul persoanelor vulnerabile care nu au venituri și au dificultăți în integrarea pe piața muncii. Cele 165 de persoane consiliate individual vor fi calificate profesional în meseriile necesare funcționării structurilor de economie socială înființate în cadrul proiectului. Dintre acestea, 65 de persoane vor fi angajate în structurile economiei sociale, zece la număr“, a precizat Mirela Sandu, reprezentant al Centrului European pentru Promovarea și Integrarea Romilor (CEPIR). Programul va fi implementat în parteneriat cu unitățile administrativ-teritoriale Gârla Mare, județul Mehedinți, Țânțăreni, Scoarța, județul Gorj, Malu Mare, Mârșani, Fărcaș, județul Dolj, și Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană – Timișoara, județul Timiș. Interesant este faptul că practica se va face chiar la domiciliul cursanților, iar aceștia vor primi o subvenție de 500 de lei plus materiale de practică în valoare de 300 de lei.

Pași spre viitor

Cel de-al doilea proiect se numește „Economia socială, un pas spre viitor“ și urmărește promovarea economiei sociale în rândul comunităților de persoane defavorizate din mediul rural și urban, și îmbunătățirea competențelor, cunoștințelor și a stimei de sine a persoanelor vulnerabile, în vederea facilității accesului la locurile de muncă create în cadrul structurilor de economie socială. Vor fi consiliate și calificate profesional 168 de persoane (80 de persoane de etnie romă, 28 de persoane beneficiare de venit minim garantat și 60 de femei excluse social). „Structurile de economie socială din cadrul proiectului creează 68 de locuri de muncă. În cadrul proiectului se înființează și funcționează 12 structuri ale economiei sociale dintre care opt în mediul rural și patru în mediul urban. Cursanții vor învăța să fabrice articole de îmbrăcăminte, produse de panificație și patiserie, produse din beton pentru construcții, să practice coafură și activități de înfrumusețare și întreținere corporală, precum și fast-food și spălătorie auto“, a adăugat Mirela Sandu, reprezentant CEPIR.
Cele două proiecte au fost lansate ieri în cadrul unei conferințe de presă în care au fost prezentate obiectivele proiectelor, activitățile ce urmează să fie implementate în următoarele 12 luni, precum și rezultatele anticipate și indicatorii proiectului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS