Revânzarea Imprimeriei Oltenia, sesizată la DNA

Vânzarea Imprimeriei Oltenia, sub lupa DNA


Denunțătorii solicită procurorilor anticorupție să verifice profitul samsarilor imobiliari care au cumpărat fără licitație de la stat Imprimeria Oltenia, apoi au revândut-o către un mare retailer alimentar. Dosarul „Imprimeria Oltenia“, care vizează înstrăinarea unor importante active ale CNI Coresi SA, se află în cercetări la DNA Craiova. Printre cei denunțați se numără și premierul Victor Ponta.

Compania Națională a Imprimeriilor (CNI) Coresi SA, compania de stat care patronează imprimeriile naționale de la București, Cluj, Oradea și Craiova, a intrat în insolvență la sfârșitul anului 2013, pentru datorii de circa cinci milioane de euro. 70% din creanțe sunt deținute tot de stat, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). După declanșarea procedurii de insolvență la cerere, activele importante ale companiei au început să fie vândute fără licitație, cu complicitatea RAAPPS.

Imprimeria Oltenia, vândută fără licitație

În aprilie 2014, Imprimeria Oltenia (14.402 mp) din cartierul craiovean 1 Mai a fost vândută prin negociere directă către Dapo Euro Imob SRL, o firmă de imobiliare din Galați, pentru suma de 1,68 milioane de euro inclusiv TVA. Raportat la suprafața vândută, rezultă un preț de 117 euro/mp. Dapo SRL este o societate înființată pe 13 noiembrie 2012, având ca domeniu principal de activitate cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii. Ea este deținută de Dănuț Popescu (90%) și Nedelcu Gheorghe Aurelian (10%), iar până în prezent nu a depus nici o situație financiară, potrivit site-ului Ministerului Finanțelor Publice (MFP). După ce a vândut Imprimeria Oltenia fără licitație, CNI Coresi a cumpărat un teren de circa 3.300 mp în cartierul Craiovița Nouă, unde își va construi un nou sediu. Întreaga afacere este estimată la 1,2 milioane de euro. Rezumând: a vândut 14.400 mp în 1 Mai și a cumpărat 3.300 mp în Craiovița Nouă, câștigul din aceste tranzacții fiind de doar 480.000 de euro. Mai mult, firma imobiliară Dapo SRL ar fi revândut deja terenul Imprimeriei Oltenia către un mare retailer alimentar (K) la un preț mult mai mare. Este aceasta o schemă pentru devalizarea patrimoniului companiei de stat CNI Coresi SA? Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România (USTR) a depus o sesizare la DNA, printre cei denunțați în dosar aflându-se fostul ministru al culturii, Hegedus Csilla, și premierul Victor Ponta. Afacerea „Imprimeria Oltenia“ a fost relatată recent de GdS („Victor Ponta, denunțat la DNA în dosarul «Imprimeria Oltenia»“ – 15 ianuarie 2015).


„Substrat infracțional premeditat și organizat“

Zilele trecute, USTR a adus completări denunțului din dosarul aflat în cercetare la DNA Craiova. Denunțătorii au solicitat procurorilor să verifice „în ce măsură vânzarea sediului Imprimeriei Oltenia, urmată de revânzarea imediată, are un substrat infracțional premeditat și organizat, întrucât, dacă s-ar fi organizat vreo licitație, actualul proprietar putea să participe în mod direct, fără intermediar“. De asemenea, USTR solicită să se verifice dacă diferența de preț dintre vânzarea și revânzarea imprimeriei „reprezintă o pierdere de câteva milioane de euro, prejudiciu al bugetului de stat al României“. „Puteam considera că înființarea acestei societăți (Dapo SRL) după momentul numirii domnului director interimar (al CNI Coresi – n.r.) Ilie Marius Bogdan reprezintă o veritabilă pregătire a viitoarei vânzări a sucursalei, ce a generat câștiguri materiale uriașe în favoarea societății Dapo Euro Imob SRL. (…) Ridică semne de întrebare și chestiunea privitoare la faptul că în anul 2012 CNI Coresi SA a raportat profit, iar în câteva luni, în 2013, aceeași companie intra în insolvență“, se mai arată în adresa către DNA.

Denunțătorii explică de ce i-au denunțat la DNA pe fostul ministru Hegedus Csilla și pe premierul Victor Ponta: „Ambii au avut putere de decizie cu privire la derularea activității CNI Coresi SA. Cu toate acestea, nici unul dintre cei doi, deși le-am adus la cunoștință prin numeroase adrese neregulile pe care le-am indicat și în denunț, nu a luat nici o decizie. Faptul că a fost vândut sediul Imprimeriei Oltenia din Craiova fără licitație atrage multe semne de întrebare“, precizează USTR. Potrivit unui act adițional la contractul de vânzare-cumpărare, CNI Coresi SA va transmite efectiv posesia imprimeriei în data de 18 aprilie 2015, „sub condiția plății integrale a prețului de vânzare“. Deși va trebui să părăsească actualul sediu din cartierul 1 Mai în mai puțin de 90 de zile, noua locație din cartierul Craiovița Nouă este încă în stadiul de proiect. SC Civil and Road SRL, societatea angajată să construiască noul sediu, se află la stadiul obținerii certificatului de urbanism. „Noua locație trebuie să fie gata la sfârșitul lunii iulie 2015. Clădirea este compusă dintr-o hală cu etaj, cu o suprafață utilă de circa 1.200 mp, unde vor fi birouri, depozite, spații comerciale și de tipografie. De asemenea, va avea un atelier de întreținere și un spațiu cu depozit pentru expediții“, a precizat Paul Brătiș, reprezentantul firmei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 28 ianuarie 2015

Actualitate

» Ordonanța „Ponta“, neaplicabilă
» Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei(APCE) cheamă la continuarea luptei împotriva terorismului
» CSM: Raportul MCV evidenţiază consecvenţa Consiliului în responsabilizarea sistemului judiciar
» Preşedintele Iohannis: Raportul MCV a fost preponderent pozitiv
» Procesul de monitorizare în cadrul MCV va continua şi în 2015
» Guvernul lui Alexis Tsipras pregăteşte schimbarea tuturor managerilor de la marile bănci – Piraeus, Alpha Bank, Eurobank şi Alpha Bank
» Conferinţa Regională Europeană INTERPOL, organizată la Bucureşti
» A scăzut numărul angajaţilor la negru
» Nu vor admitere în clasa a V-a
» Regulile pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale
» Noi reglementări privind combaterea violenţei în familie

Local

» Ziua şi protestul pentru drumuri la Drobeta Turnu Severin
» Vâlcea: Hoţ prins cu ajutorul unui foc de avertisment
» Altă zi, alte proteste pentru drumuri
» Accident pe centura Severinului
» Mehedinţi: Șase persoane cercetate pentru furt

Dolj

» Licitație anulată în mod suspect de Primăria Craiova
» Precizare
» Elevi puşi să semneze în locul părinţilor pentru ora de religie
» Povestea asasinatului la comandă din comuna Cârcea
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Infracţiunile financiare, ţinute sub control de poliţiştii doljeni
» Craiova: Sute de locuri de muncă au fost create cu sprijinul OTIMMC
» Dolj: 52 de angajatori, sancţionaţi pentru muncă la negru
» Craiova: Program de prevenire a violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive
» Facultatea de Teologie din Craiova își sărbătorește Ocrotitorii spirituali

Gorj

» Vehicul de intervenţie pe șenile pentru Rânca
» Bătaie pe locurile de muncă de la Bursa căpşunarilor
» Operele lui Brâncuşi, promovate la mall
» Peste 500 de mineri au protestat împotriva conducerii CEO
» Afaceristul Ion Rădulescu, reţinut pentru evaziune fiscală
» Gorj: Adolescentă de 17 ani, dată dispărută
» Gorj: Peste 500 de mineri protestează în centrul municipiului Târgu Jiu
» Sentinţă în pronunţare pentru Surupăceanu, fostul deputat de Gorj

Sport

» „Punem preţ pe Cupa Ligii“
» De ce le-a fost frică nu au scăpat
» Handbalistele de la SCM, fără punct în trei meciuri
» Craiova a trecut la nivelul următor în Liga Balcanică
» Fotbal – Burlacu şi Marcu vor merge în cantonamentul CSU din Antalya
» Volei (m): SCM-U Craiova a învins CSM Bucureşti în Cupă
» Tenis – Halep, Begu, Niculescu și Dulgheru, în echipa de Fed Cup a României pentru întâlnirea cu Spania
» Fotbal – Cristian Dulca, noul selecționer al reprezentativei Under 21
» Fotbal – Vâlcenii s-au impus la Piteşti
» Fotbal – Luis Figo şi-a anunţat candidatura la preşedinţia FIFA
» Fotbal – FRF a dezafiliat cluburile Gloria Bistriţa şi UTA Arad
» Craiova, pe locul doi in Liga Balcanica

Bani & Afaceri

» Șocul francului elvețian și falimentul personal
» Gorj: Sute de femei speră să prindă un loc la cules de căpşuni în Spania

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top