La zece ani, Annes Elena luptă cu leucemia

Annes Elena Iacobescu are zece ani (Foto: arhiva personală)
Autori


https://www.youtube.com/embed/cN2ZvA9gp3w

În doar câteva clipe, viaţa unei familii din Motru a fost dată complet peste cap. Fetiţa lor, Annes Elena, a fost diagnosticată cu leucemie mieloblasică M7. Ca să câştige lupta cu boala, copila are nevoie de tratament şi de un transplant extrem de costisitor, motiv pentru care familia solicită sprijin cititorilor Gazetei de Sud.

E greu de imaginat ce sentimente poate trăi un părinte care primeşte vestea că fetiţa lui până mai ieri extrem de energică, sănătoasă, optimistă este diagnosticată cu leucemie. Au simţit cum pământul le fuge de sub picioare, cum toată viaţa lor se năruie într-o clipă… Au plâns, au suferit, iar nopţile au devenit albe. Au realizat însă că nu e timp să-şi plângă de milă, nu au voie să cedeze, viaţa copilului lor e mai presus de orice. Au început să lupte cu toate forţele, au început să zâmbească, au devenit optimişti, s-au întors mai mult ca niciodată la credinţă şi sunt convinşi că Annes Elena va învinge boala. „Fetiţa noastră nu a avut niciodată probleme de sănătate. Energică, sportivă, veselă, extrem de talentată, cu o voce excepţională… Totul a început pe 10 decembrie, când Annes a acuzat o uşoară durere de spate în zona lombară. Am crezut că este doar o consecinţă a efortului depus la orele de educaţie fizică şi sport. După numai câteva zile a început să obosească foarte uşor şi s-a plâns că o dor picioarele. După numai o zi, faţa copilului a căpătat o paloare ciudată, la fel şi buzele. Am mers atunci la spital, unde i s-au recoltat analize de sânge. Rezultatele acestor teste ne-au alarmat, toate erau sub limite normale. Am fost îndrumaţi atunci să mergem cu copilul la un centru de hematologie“, a povestit Nicolae Sorin Iacobescu, tatăl fetiţei.

Părinţii şi sora lui Annes au efectuat testele de compatibilitate

Nu au mai pierdut nici măcar o secundă, în aceeaşi zi au şi plecat spre Capitală, la Institutul Clinic Fundeni. În momentul în care medicii au văzut buletinul de analize, au decis să o interneze de urgenţă şi au început hidratarea copilului, perfuzarea şi testările suplimentare, puncţia medulară. În scurt timp, i-a fost stabilit diagnosticul: leucemie mieloblastică M7. „Ni s-a explicat că este vorba de o formă rară de cancer, drept pentru care tratamentul este unul extrem de agresiv. Ne-au spus că fiecare pas al tratamentului este important, că trebuie să ne înarmăm cu putere şi răbdare, că este ideal să ne ferim de complicaţii, că trebuie să evităm răcelile şi într-un final vom ajunge să facem transplant. Am aflat astfel că, fiind vorba de o leucemie mieloblastică M7, ideal ar fi ca transplantul să fie făcut într-o clinică străină. Tot tratamentul până la efectuarea transplantului este asigurat prin Casa de Asigurări de Sănătate. Am trecut cu bine de prima cură de citostatice şi am primit chiar şi o mică învoire, am adus-o pe Annes timp de câteva zile acasă. Am efectuat testele de compatibilitate, atât eu, cât şi soţia şi sora lui Annes. Ar fi ideal ca unul dintre noi să fie compatibil 100% cu Annes. În această săptămână ar trebui să afăm rezultatul… Dacă nu suntem compatibili, ni s-a explicat că fiecărui pacient cu leucemie i se întocmeşte un dosar, apoi statul, prin Direcţiile de Sănătate Publică, începe căutarea clinicilor şi posibililor donatori din registrele internaţionale sau din băncile internaţionale de celule stem“, a adăugat Sorin Iacobescu.

„În România nu există nici măcar o bază a posibililor donatori“

Pe lângă durerea aflării unor asemenea veşti, părinţii au început o luptă contracronometru cu sistemul, au început căutările, au intrat în legătură cu alţi părinţi care au trăit poveşti similare, s-au interesat la clinicile de prestigiu din întreaga lume. Le-au fost recomandate clinici din Germania, Franţa, Italia, Israel. A urmat un alt şoc atunci când au aflat că o astfel de intervenţie este extrem de costisitoare, mult peste posibilităţile unei familii. „Am cerut sprijin tuturor, au fost organizate campanii pentru copilul nostru, am deschis un cont bancar. Din discuţiile cu doamna doctor Anca Coliţă, cea care ne-a luat în îngrijire copilul, am aflat că şi la Spitalul Fundeni au început să efectueze transplanturi de ani buni, însă la noi este mai dificil, cu acest tip de leucemie. Ni s-a recomandat Germania. În România nu există nici măcar o bază a posibililor donatori. Pentru a ajunge la transplant, trebuie ca boala să fie în remisie completă, vrem însă să fim pregătiţi în momentul în care starea ei de sănătate va permite transplantul. Am vorbit cu o persoană din Petroşani cu acelaşi diagnostic ca Annes care a plătit acum zece ani 140.000 de dolari la o clinică în Israel. În Italia am aflat că toate costurile unei asemenea intervenţii se ridică la 100.000 de euro…“, a spus tatăl copilei.

Colegii de şcoală spun rugăciuni pentru Annes


Părinţii nu i-au ascuns copilei nici o clipă diagnosticul primit. Nici nu aveau cum. Annes este o fetiţă extrem de inteligentă. A citit mult despre boala de care suferă. Îţi povesteşte cu cuvinte puţine ce înseamnă acest tip de leucemie, îţi vorbeşte despre celule, despre imunitate, despre importanţa alimentaţiei. Şocul cel mai mare l-a avut atunci când a ajuns în Clinica Fundeni, unde a văzut foarte mulţi copii bolnavi, aflaţi sub citostatice, cărora le căzuse deja părul. „O fetiţă de şapte de ani, văzând-o uimită că toţi copiii internaţi în acea secţie nu mai aveau păr, i-a spus că şi ea o să treacă prin asta. A suferit un şoc în acel moment, ştia că doar cancerul are asemenea consecinţe… Pentru a o încuraja şi a-i explica faptul că va trece cu bine de toate aceste etape, soţia mea a decis să se tundă. A fost cea mai bună decizie. Annes a prins curaj şi a redevenit copilul optimist şi plin de viaţă“, a povestit Sorin Iacobescu.

Suferă însă că în aceste zile cât a primit „permisia“ de a veni acasă, nu a putut să îşi revadă prietenii, colegii, profesorii. Din motive de precauţie, poartă mască pe faţă, la fel şi părinţii sau cei care le calcă pragul. „Mi-e dor de şcoală. Ştiţi cum îşi încep colegii mei zilnic orele? Cu o rugăciune pentru mine! Le mulţumesc mult pentru acest gest. Problemele de sănătate prin care trec acum m-au făcut să realizez ce vreau să fac în viaţă. O să mă fac bine şi o să ajung medic pediatru pentru a ajuta copiii cu leucemie! Vreau să ofer câteva sfaturi tuturor: părinţilor în primul rând să meargă cu copiii la analize cel puţin o dată la şase luni, iar copiilor, să mănânce cât mai multe fructe, legume, să bea sucuri naturale, să aibă grijă să nu le scadă imunitatea“, a spus zâmbind Annes.

Cum o puteţi ajuta pe Annes

Cei care doresc să ofere sprijin financiar o pot face donând orice sumă în conturile bancare deschise la BCR Sucursala Târgu Jiu, al căror titular este Iacobescu Annes Elena:

– în lei: RO14RNCB0149144157090001

– în euro: RO84RNCB0149144157090002

O altă posibilitate de a o ajuta este prin intermediul unui SMS de 2 euro la 8848, care poate fi trimis până pe 30 ianuarie 2015.Comenteaza acum

Alte stiri

18 septembrie 2018

Gorj: A început Festivalul berii la Rovinari

Festivalul berii a început de luni seară în oraşul Rovinari. Manifestarea are loc până pe data de 23 septembrie, pe Bulevardul Minerilor din localitate. Vineri, sâmbătă şi duminică sunt programate şi spectacole de muzică populară şi uşoară. Cap ...

Sumarul ediției de miercuri, 28 ianuarie 2015

Actualitate

» Ordonanța „Ponta“, neaplicabilă
» Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei(APCE) cheamă la continuarea luptei împotriva terorismului
» CSM: Raportul MCV evidenţiază consecvenţa Consiliului în responsabilizarea sistemului judiciar
» Preşedintele Iohannis: Raportul MCV a fost preponderent pozitiv
» Procesul de monitorizare în cadrul MCV va continua şi în 2015
» Guvernul lui Alexis Tsipras pregăteşte schimbarea tuturor managerilor de la marile bănci – Piraeus, Alpha Bank, Eurobank şi Alpha Bank
» Conferinţa Regională Europeană INTERPOL, organizată la Bucureşti
» A scăzut numărul angajaţilor la negru
» Nu vor admitere în clasa a V-a
» Regulile pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale
» Noi reglementări privind combaterea violenţei în familie

Local

» Ziua şi protestul pentru drumuri la Drobeta Turnu Severin
» Vâlcea: Hoţ prins cu ajutorul unui foc de avertisment
» Altă zi, alte proteste pentru drumuri
» Accident pe centura Severinului
» Mehedinţi: Șase persoane cercetate pentru furt

Dolj

» Licitație anulată în mod suspect de Primăria Craiova
» Precizare
» Elevi puşi să semneze în locul părinţilor pentru ora de religie
» Povestea asasinatului la comandă din comuna Cârcea
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Infracţiunile financiare, ţinute sub control de poliţiştii doljeni
» Craiova: Sute de locuri de muncă au fost create cu sprijinul OTIMMC
» Dolj: 52 de angajatori, sancţionaţi pentru muncă la negru
» Craiova: Program de prevenire a violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive
» Facultatea de Teologie din Craiova își sărbătorește Ocrotitorii spirituali

Gorj

» Vehicul de intervenţie pe șenile pentru Rânca
» Bătaie pe locurile de muncă de la Bursa căpşunarilor
» Operele lui Brâncuşi, promovate la mall
» Peste 500 de mineri au protestat împotriva conducerii CEO
» Afaceristul Ion Rădulescu, reţinut pentru evaziune fiscală
» Gorj: Adolescentă de 17 ani, dată dispărută
» Gorj: Peste 500 de mineri protestează în centrul municipiului Târgu Jiu
» Sentinţă în pronunţare pentru Surupăceanu, fostul deputat de Gorj

Sport

» „Punem preţ pe Cupa Ligii“
» De ce le-a fost frică nu au scăpat
» Handbalistele de la SCM, fără punct în trei meciuri
» Craiova a trecut la nivelul următor în Liga Balcanică
» Fotbal – Burlacu şi Marcu vor merge în cantonamentul CSU din Antalya
» Volei (m): SCM-U Craiova a învins CSM Bucureşti în Cupă
» Tenis – Halep, Begu, Niculescu și Dulgheru, în echipa de Fed Cup a României pentru întâlnirea cu Spania
» Fotbal – Cristian Dulca, noul selecționer al reprezentativei Under 21
» Fotbal – Vâlcenii s-au impus la Piteşti
» Fotbal – Luis Figo şi-a anunţat candidatura la preşedinţia FIFA
» Fotbal – FRF a dezafiliat cluburile Gloria Bistriţa şi UTA Arad
» Craiova, pe locul doi in Liga Balcanica

Bani & Afaceri

» Șocul francului elvețian și falimentul personal
» Gorj: Sute de femei speră să prindă un loc la cules de căpşuni în Spania

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top