13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljHoluri cu povești la Teatrul „Colibri“

Holuri cu povești la Teatrul „Colibri“

Holurile Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri“ au căpătat culoare grație talentului artistic al câtorva elevi de la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova.
Raul Mîșulescu, Alexandra Gurgui, Gabriela Oprița, Andra Manafu, Alina Leoveanu, Andrei Tonița sunt câțiva dintre elevii Liceului de Arte „Marin Sorescu“ din Craiova care au răspuns provocării de a aduce poveștile și pe holurile Teatrului de Păpuși din Cetatea Banilor. S-au întâlnit, au pus cap la cap ideile, stilurile artistice și au dat culoare instituției de cultură. Proiectul s-a născut o dată cu colaborarea dintre cele două instituții craiovene, una care cultivă talente și alta care pune creațiile  în slujba comunității.
„Prologul acestei colaborări a fost la Festivalul «Puppets occupy street», unde foarte mulți elevi ai Liceului de Arte au venit să dea o mână de ajutor, deși erau în vacanță. Așa s-a creat această legătură și cred că teatrul este și al lor în egală măsură, cum este al tuturor craiovenilor. Dar poate ceva mai mult al elevilor acestui liceu, pentru că ei sunt artiști. Sunt artiști ai Craiovei, extraordinar de talentați, formidabili și ca muzicieni, și ca artiști plastici. De ce nu, poate mâine, poimâine, unii dintre ei vor fi colaboratori de nădejde ai Teatrului «Colibri». E un început. Cred că această colaborare va continua“, a precizat Adriana Teodorescu, managerul Teatrului „Colibri“.

„Să spargem monotonia“

I-am întâlnit pe elevii de la Liceul de Artă într-una dintre sălile Teatrului „Colibri“. Deși este o perioadă încărcată cu teze, artiștii de mâine ai Craiovei puneau cap la cap noi idei. Aplecați în fața colii albe de hârtie, cu creionul în mână, fiecare încerca să schițeze viitoarele personaje, motive, care vor îmbrăca pereții instituției de cultură.
„E o ocazie unică pentru a ne exprima ideile și sentimentele. Acum fiecare își desenează personajul, apoi se împart atribuțiile: unul se ocupă de fond, altul de conturarea portretelor, alții de ornamente, fundal“, ne lămurește Gabriela. Pe tărâmul basmelor transpuse în scenă totul trebuie să fie desprins din poveste. Așa că, odată ce ai urcat scările instituției, ești întâmpinat de personaje întâlnite în volume de poveste. Peste tot sunt culori vii, dar și desene cu mesaje. O fetiță stă ușor întoarsă, cu spatele către un televizor, un element al poveștilor reale, moderne, dar și spre un corb ce poartă un ban în cioc. Mesajul tinerilor artiști este clar: „Spuneți nu ispitelor. Televizorul nu este prietenul vostru, ci un soi de dușman al creativității de care voi dispuneți“.
Cuceriți de imaginile ce îmbracă pereții, dorești să vezi mai mult. O ușă albă în toată marea de culori te îndeamnă să o deschizi. În spatele ei, un hol lung și alte desene încântă ochiul. Inorogi, stele, ceruri infinite și din nou o pictură care atrage atenția. Un băiețel ușor trist își sprijină capul într-o mână. Pe masa din fața sa, în dreapta, stă o pușculiță, în stânga o mașină de poliție, iar în fața o marionetă. Artistul ne explică: „Odată ce trecem la maturitate ne gândim la bani, la lege, la reguli, uitând să mai visăm, să trăim frumos. Uităm de copilărie“, ne lămurește Andrei Tonița, fost elev al Liceului de Arte „Marin Sorescu“, astăzi student în cadrul Facultății de Teologie, specializarea Artă sacră. A venit să-și ajute colegii mai tineri. Are deja experiență. Alături de Ionuț Giurcă a realizat Zidul Europei în Grădina „Mihai Bravu“.
Astăzi se lasă inspirat, alături de mai tinerii artiști, de motivele basmelor românești și maghiare.
„Această nouă provocare ne oferă șansa de a vedea și alte ideologii, de a împărtăși idei, de a ne juca din nou cu nuanțele. E o experiență, dacă pot să spun unică, pentru că, deși suntem foarte diferiți ca stil, am reușit să le îmbinăm și să creăm ceva frumos. Am încercat prin desenele noastre să redăm trecerea de la imaginație la creație. Fiecare dintre noi trăiește o perioadă în viață în care imaginația joacă rolul principal, pentru ca apoi, odată cu trecerea anilor, să poată da frâu liber imaginației, să o transpună în realitate, să creeze. Pereții de la parter vor fi ușor diferiți de ce am creat până acum. Vor fi mai multe zone decorative în stilul art nouveau, un stil de artă romantic, care se bazează pe povești cu un fir simbolistic“, ne spune Andrei.
Alte idei, alte culori se vor regăsi pe pereții Teatrului „Colibri“, spre încântarea celor ce vor trece pragul instituției, căci ei, artiștii Craiovei de azi și de mâine, vor „să spargă monotonia“. „Noi îi bucurăm pe oameni cu ajutorul culorilor. Dacă asta știm să facem, asta facem“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS