14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFuncționar POSDRU Oltenia, trei ani cu suspendare sub supraveghere pentru luare de mită

Funcționar POSDRU Oltenia, trei ani cu suspendare sub supraveghere pentru luare de mită

Aitana Dalina Bogdan a cerut o șpagă de peste 100.000 de euro de la firme care derulau afaceri cu fonduri UE. Funcționara pretindea un „impozit“ de 10% pentru avizarea cererilor de rambursare, plătibil într-un cont personal, transmis prin SMS de pe o cartelă prepay. Pe lângă supraveghere, condamnata trebuie să presteze muncă în folosul comunității și nu are voie să părăsească România fără acordul instanței.

Aitana Dalina Bogdan, consilierul asistent din cadrul Organismului Intermediar Regional (OIR) pentru Programul Operațional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane“ (POSDRU) – Regiunea Sud-Vest Oltenia trimis în judecată de DNA pentru luare de mită în formă continuată, a fost condamnată, vineri, definitiv de Curtea de Apel (CA) Craiova, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Instanța a obligat inculpata ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte mai multe măsuri, cum ar fi: să se prezinte la Serviciul de Probațiune Dolj la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. De asemenea, pe durata executării pedepsei, condamnatei i se interzice să părăsească teritoriul României fără acordul instanței. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată (80 de zile lucrătoare) în folosul comunității, în cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“ din Craiova sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj (DGASPC). Dacă pe parcursul perioadei de supraveghere condamnata nu respectă aceste măsuri sau comite o nouă infracțiune, instanța revocă suspendarea și dispune executarea pedepsei.
Potrivit procurorilor anticorupție, în februarie 2013, Aitana Dalina Bogdan a pretins, cu titlul de mită, de la reprezentanții unor societăți comerciale beneficiare de fonduri europene, suma totală de 512.000 de lei (echivalentul a 117.000 de euro), reprezentând, în general, 10% din valoarea cererilor de rambursare. Banii au fost pretinși pentru a aviza favorabil și cu celeritate cererile de rambursare aferente proiectelor pe care inculpata le monitoriza în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Mita era plătibilă într-un cont personal, transmis prin SMS de pe o cartelă prepay.
Beneficiarii cererilor de rambursare a fondurilor UE nu au acceptat să dea mită și au mers la DNA. Procurorii anticorupție au trimis-o în judecată pe funcționară în iulie 2013. Pe 2 aprilie 2014, Aitana Dalina Bogdan a fost condamnată la trei ani de închisoare de Tribunalul Dolj, hotărârea instanței fiind cu apel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS