Comunele Mischii, Șimnicu de Sus și Vulpeni își fac parc fotovoltaicPrimăriile Mischii și Șimnicu de Sus din Dolj și Primăria Vulpeni din Olt vor avea, începând cu 2016, mai puțin de cheltuit în ceea ce privește curentul electric. Asta fiindcă un parc fotovoltaic complet funcțional, care va fi construit în Mischii, va deservi toate cele trei comune, care vor realiza fiecare, în medie, economii de 200.000 de lei pe an. Parcul va asigura iluminatul public și al instituțiilor publice. Procedura de licitație a fost lansată, iar proiectul trebuie încheiat până la finele lui 2015.

Două primării din Dolj și una din Olt s-au constituit într-o asociație de dezvoltare intercomunitară și vor beneficia de un parc fotovoltaic. Vorbim despre Primăriile Mischii și Șimnicu de Sus din Dolj și Primăria Vulpeni din Olt. Proiectul, făcut pe fonduri europene, a fost realizat de Primăria Mischii, care a alocat și un teren de 2,5 hectare pe care va fi construit parcul. Licitația este deja demarată și la începutul lunii februarie va avea loc deschiderea ofertelor.

„Va produce curentul pentru tot ceea ce înseamnă utilitate publică“

Primarul din Mischii, Gheorghe Popa, a explicat pentru Gazeta de Sud care vor fi avantajele acestui parc. „Pe tot platoul acesta care are orientare spre sud va fi construit un parc fotovoltaic. Terenul are o suprafață de 2,5 hectare, parcul fotovoltaic are o putere sub un megawatt, mai precis de 0,7 megawați. El va trebui să fie funcțional începând cu 1 ianuarie 2016, pentru că, până la sfârșitul lunii decembrie anul acesta, toate proiectele europene trebuie închise. Eu zic că va fi foarte benefic acest parc pentru comuna noastră, dar și pentru celelalte comune, Șimnicul de Sus și Vulpeni din Olt, pentru că suntem o asociație. Va fi foarte util pentru că va produce curentul care va fi necesar pentru tot ceea ce înseamnă utilitate publică, iluminat stradal, școli, biserici, cabinete medicale, primărie, practic tot ce înseamnă iluminatul public, și astfel se vor economisi foarte mulți bani, circa 600.000 de lei pe an pe cele trei primării“, a explicat primarul.

„Vrem să extindem parcul pentru a asigura curent și pentru locuitorii din comune“

Gheorghe Popa a explicat că, în ceea ce îl privește, banii economisiți vor fi utilizați pentru modernizarea iluminatului public. Iar pe viitor are de gând, dacă va fi posibil, să aplice pentru o extindere a parcului împreună cu ceilalți primari, ca să dea energie electrică și locuitorilor din comună. „Banii economisiți ne vor permite să modernizăm iluminatul public, altfel consumul de curent va crește. Pe viitor, avem în vedere, împreună cu ceilalți primari, dacă se vor schimba normele de accesare a fondurilor europene pe perioada 2014-2020, să extindem acest parc, să-i dublăm capacitatea și să putem să asigurăm curentul și pentru locuitorii din cele trei comune. Dar asta dacă ni se va permite să accesăm fonduri pentru extinderea parcurilor fotovoltaice“, a precizat Popa.

Important de menționat este că parcul nu beneficiază de certificate verzi și nu încarcă în nici un fel guvernul, pentru că autoritățile publice nu sunt beneficiare de certificate verzi. „Eu cred că ar fi o măsură demnă de avut în vedere și de aplicat în foarte multe administrații locale, se creează economii și se fac și câteva locuri de muncă“, a încheiat edilul din Mischii.


Primarii din Șimnicu de Sus și Vulpeni au îmbrățișat din prima ideea

Ceilalți primari se declară și ei mulțumiți de constituirea în această asociație pentru realizarea acestui parc. „Banii rămași îi vom folosi pentru alte investiții de la nivelul comunei. Este un proiect benefic pentru comunitate, iar dacă vom putea extinde parcul, pentru a da curent tuturor locuitorilor, așa vom face“, a spus primarul din Șimnicu de Sus, Jana Fulga. De aceeași părere este și primarul din Vulpeni. „Am creat asociația pentru oportunitatea construirii parcului, pentru că nu era posibil să prindem acest proiect cu o singură comună. Banii economisiți vor fi folosiți pentru modernizarea iluminatului public, iar dacă va fi posibil să dăm curent în toată comuna, prin extinderea parcului, cu cea mai mare plăcere“, a precizat edilul Dan Iova.

Valoarea contractului scos la licitație de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Mischii-Vulpeni este de aproximativ trei milioane de euro fără TVA, costuri în care sunt incluse furnizarea, execuția și proiectarea pentru parcul fotovoltaic. Proiectul, depus în 2010 și aprobat în 2013, este finanțat prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, iar contribuția financiară a ADI Mischii-Vulpeni este de 2%. Termenul de finalizare al parcului fotovoltaic este de șapte luni de la data atribuirii contractului.

 

Alte proiecte pe fonduri europene în Mischii

Primăria Mischii are o mulțime de proiecte pe fonduri europene finalizate sau în curs de implementare. Vorbim despre un drum de exploatare agricolă de 6,5 kilometri și un pod, care au costat 1,1 milioane de euro, dar și despre un proiect realizat pe un grup de acțiune locală, cu care trei străzi au fost prinse la asfaltat cu 150.000 de euro. Nu în ultimul rând, 300.000 de euro au fost investiți în reabilitarea și consolidarea căminului cultural din Mischii, iar acum se așteaptă dotările pentru acesta, din aceiași bani. Totodată, din fonduri europene vor veni și 30.000 de euro pentru mobilarea școlii.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 26 ianuarie 2015

Actualitate

» Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 aprilie
» Aproape 500 de mineri, blocaţi în subteran din cauza luptelor din estul Ucrainei
» Greblă şi-a luat concediu de odihnă
» Guvernul de la Kiev a instituit stare de urgență în Donețk și Lugansk
» Tsunami grec. Victorie istorică a Syriza, partidul stângii radicale
» Shakespeare se întoarce în Bănie

Publireportaj

» CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Est
» Curs de lucrător în comerţ la Drobeta Turnu Severin
» Cursuri de lucrător în comerţ la Slatina în cadrul proiectului CORE
» Curs de Manager Resurse Umane la Drobeta Turnu Severin

Local

» Protest pe un bulevard neasfaltat din Severin
» Slatina: Parcare extinsă la Piaţa Zahana
» Mehedinţi: Cercetat pentru braconarea unui căprior
» Bărbat dat dispărut din 2013, identificat la Râmnicu Vâlcea
» Vâlcea: Prinşi în timp ce transportau marfă fără documente de provenienţă
» Vâlcea: Dosar penal pentru evaziune fiscală

Dolj

» Piața imobiliară din jurul Craiovei, umflată „din pix“ în grila notarilor
» Primăria Craiova, repetentă la transparență
» Patru inspectori de la Impozite și Taxe rămân după gratii
» Mocirla din parcările Craiovei
» Postul de administrator public, la a doua strigare
» A lovit doi parapeți și a luat foc
» Întreruperi energie electrică de mâine
» 793 locuri de muncă sunt disponibile în Oltenia
» Drama unei învățătoare din Giurgița
» Administratorii din Craiova, tot mai tineri
» Dolj: Accident urmat de un incendiu în localitatea Branişte
» Patru inspectori de la Direcția Impozite și Taxe Craiova rămân în arest
» Craiova: TelVerde 0800 444 800 – serviciul gratuit de colectare a deșeurilor electrice

Gorj

» Concediile fără plată, interzise la Serviciul de Ambulanţă Gorj
» Cererea companiei Succes de intrare în insolvență, respinsă
» Apă cu porţia în Rânca
» Bătaie pe locurile de muncă la cules de căpşuni în Spania
» Pădurar arestat pentru că a încercat să îşi împuşte iubita
» Gorj: Peste 3.600 de ţigarete au fost confiscate de poliţiştii din Motru
» Proteste la Complexul Energetic Oltenia
» Fostul şef al PDL, pregătit de social-democraţi pentru şefia CJ Gorj

Mehedinţi

» Drumul i-a scos în stradă

Sport

» Gata cantonamentul, iată și bilanțul
» Duel Mergea-Tecău în „sferturi“ la dublu
» Derbi oltean pe semicerc
» Care este miza meciului cu Mornar
» Victoria cu Steaua îi apropie pe craioveni de Dinamo
» Fotbal – Blatter acuză UEFA de lipsă de curaj
» Voleibaliștii au învins Steaua
» Fotbal – România va juca în Antalya cu Bulgaria, Sioni Bolnisi și Moldova

Sanatate

» Dosarul electronic de sănătate, greu de folosit
» Bolnavii de cancer mor între spitalul public și cel privat

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top