21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljArest preventiv pentru șase inspectori de la Impozite și Taxe

Arest preventiv pentru șase inspectori de la Impozite și Taxe

Inculpații au fost duși vineri la Judecătoria Craiova, iar instanța a dispus arestarea a șase dintre ei
Inculpații au fost duși vineri la Judecătoria Craiova, iar instanța a dispus arestarea a șase dintre ei

Judecătoria Craiova a dispus, vineri noapte, arestarea preventivă a șase foști și actuali inspectori de la Direcția de Impozite și Taxe, acuzați că ar fi șters sute de amenzi din calculatoarele instituției. Alți patru inspectori au fost arestați la domiciliu, iar patru sunt cercetați în continuare în stare de libertate.

Fraude informatice, fals intelectual, înşelăciune şi abuz în serviciu. Acestea sunt infracțiunile care ar fi fost comise începând cu anul 2007 de mai mulți actuali și foști inspectori din cadrul Direcției de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova.
Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2007, inculpații au șters din evidența instituției la care au lucrat sau lucrează sute de amenzi și au acordat diverse facilități fiscale în baza unor documente fictive.
„În fapt, s-a stabilit că persoanele în cauză, în calitate de funcţionari ai Direcţiei de Impozite şi Taxe din Cadrul  Primăriei Craiova, în perioada 2007-2014, au şters din evidenţa fiscală informatizată mai multe debite din amenzi, în baza unor sentinţe civile fictive şi a unor chitanţe nereale“, au precizat procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. De asemenea, inspectorii sunt acuzați că au acordat nejustificat facilităţi fiscale unor persoane care nu aveau acest drept. În plus, ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au stabilit că inculpații au anulat mai multe chitanţe prin care au fost încasate taxe judiciare de timbru, „în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul“. Altă metodă prin care inculpații au păgubit bugetul local a fost neînregistrarea în evidenţele fiscale a unor amenzi sau taxe judiciare și extrajudiciare de timbru. Cercetările în acest dosar au fost începute la jumătatea anului 2011, iar în urma anchetei, polițiștii de la Investigarea Criminalității Economic au calculat paguba adusă bugetului local la suma totală de 650.539 de lei.
Joi seară, oamenii legii au reținut 14 dintre inspectorii Direcției de Impozite și Taxe, iar vineri i-au dus la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă. Instanța a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Vasilica Bumbac, Claudia Bogoi, Lucica Păsărică, Georgeta Mitroi, Elena Munteanu şi Octavian Cojocaru pe o durată de 30 de zile, iar inculpatele Andreea Beldeanu, Corina Coadă, Ioana Moraru și Valentina Cătănescu au fost arestate la domiciliu tot 30 de zile. În schimb, magistrații de la Judecătoria Craiova au respins propunerea de arestare preventivă a inspectorilor Petrișor Stepan, Luminița Predoaica, Liliana Gușiță și Lilioară Piciu, ultimii urmând să fie cercetați în libertate.
Patru din cei 14 inculpați – Corina Coadă, Lucica Păsărică, Valentina Cătănescu și Andreea Beldeanu – nu mai sunt angajați ai Direcției de Impozite și Taxe. Decizia instanței de judecată a fost deja contestată de inculpații arestați preventiv sau la domiciliu, o hotărâre definitivă privind arestarea preventivă a inculpaților urmând să fie dată săptămâna aceasta de judecătorii Tribunalului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS