6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBariera Vâlcii - trei ore de discuții cu reprezentanții municipalității (II)

Bariera Vâlcii – trei ore de discuții cu reprezentanții municipalității (II)

Peste o sută de persoane au venit miercuri seară în cartierul Bariera Vâlcii, pentru a discuta timp de trei ore și jumătate cu primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, despre problemele cu care se confruntă. Oamenii s-au plâns de lucrările la canalizare, de salubritate, de infrastructură, dar și de iluminatul public și branșamentele ilegale. Unii dintre ei au aflat, cu această ocazie, că trebuie să-și doneze străzile primăriei pentru a putea fi incluși în masterplanul de apă și canalizare. Primarul și reprezentanții regiilor le-au răspuns oamenilor, promițând că le vor rezolva problemele mai devreme sau mai târziu.

(Continuare din ediția de vineri a Gazetei de Sud)

 

Oamenii au venit la întâlnire și pentru a discuta alte probleme. Inclusiv directorul Școlii „Ion Țuculescu“, Fănel Vătavu, a avut ceva de zis la întâlnire: „Această unitate are nevoie să elimine decalajul dintre școlile din oraș. Am primit foarte mulți bani anul trecut, dar, dacă se poate, în următoarea perioadă am avea nevoie de asfaltarea curții școlii și a bazei sportive“. Primarul i-a spus că „investițiile pe care le-am făcut în școală sunt de 300.000 de lei. O să trebuiască să găsim o soluție ca să facem măcar un teren de fotbal și de baschet. În ceea ce privește asfaltarea, nu am putut să facem mare lucru, fiindcă în octombrie anul trecut s-a semnat acordul-cadru“. Alt cetățean s-a plâns de faptul că a solicitat de acum opt ani un act de la primărie și nu l-a primit nici până acum. „Din 2006, am cerut un certificat de nomenclatură stradală. Nici până acum nu l-am primit“, i-a spus Mircea Marcu edilului. „Avem în lucru PUZ-ul care urmează să fie aprobat după buget, fără PUZ nu se poate emite acel certificat“, a răspuns Vasilescu.

Pod de 11 milioane de euro peste calea ferată

La întâlnirea de miercuri a mai fost semnalată și problema trecerii peste calea ferată. „Legătura cartierului trebuie făcută cu o pasarelă peste calea ferată. Noi stăm ore întregi ca să trecem calea ferată. Avem nevoie de o grădiniță și de o școală în zonă. Nu putem să riscăm viața nepoților noștri, care trec calea ferată când merg la școală“, a explicat Mircea Radu. Acesta a primit asigurări că există un proiect european pentru un pod. „Avem un pod prevăzut acolo, pe fonduri europene, pentru intrarea în cartier peste calea ferată. E o promisiune pe care am făcut-o și podul este prins în planul de investiții 2014-2020. Avem și un calcul care ne-a dus la vreo 11 milioane de euro“, a povestit primarul. Totodată, Lia Olguța Vasilescu a mai menționat că va fi asfaltat și drumul către cimitir, care lasă de dorit.

„Gunoiul va fi plătit la primărie, ca și celelalte taxe, o dată pe an“

Gunoaiele aruncate la întâmplare și faptul că unele persoane nu își fac treaba de a curăța canalul de pe strada Carpenului au fost alte nemulțumiri ale oamenilor. „Propun ca orice cetățean al municipiului, luat în evidența populației la Craiova, să plătească gunoi, că face gunoi. Unii vin și deschid ușa din mers la mașină și aruncă punga pe stradă“, s-a plâns Florea Crăciun. Acesta a fost completat de Drăghici Constantin. „Plătim niște oameni, le dăm niște bani ca să vină să curețe canalul. Vin, stau de vorbă și zic că nu intră în canal, că îi mănâncă șerpii“, a povestit bărbatul.
Conform primarului, „taxa de salubrizare se va introduce din luna februarie. Intrăm pe masterplanul de deșeuri și este obligativitate să introducem taxă de salubrizare. Gunoiul va fi plătit la primărie, ca și celelalte taxe, o dată pe an. Va veni o singură sumă pe care o plătiți o dată, la începutul anului. Este cerința Uniunii Europene, este calculată la număr de persoane. Dacă nu o plătești, se întâmplă la fel ca și cu impozitul, ai penalități. Am făcut serviciul de salubritate inclusiv pentru Ghercești și Șimnic. Asta înseamnă că nu vor mai putea să vină să vă arunce în canal. Iar pentru canal, va fi făcut pe fonduri europene un proiect, care include canalizarea pluvială, casetarea și va fi ca o nouă centură a cartierului, ca pe modelul străzii Râului“, a explicat primarul.

„Nu am văzut polițist local să treacă pe la noi“

Poliția a fost și ea chemată mai des prin cartier. „Stau de opt ani în cartier și nu am văzut și eu polițist local să treacă pe la noi pentru infracțiuni și alte lucruri“, s-a plâns Marin Luță. „Să aducem poliția înapoi în cartier, avem furturi, s-au spart magazine. Există o anexă la grădiniță în care se poate face un sediu sau fosta grădiniță“, a sugerat o femeie. Municipalitatea a precizat că poliția locală va verifica toate problemele care țin de competența dumnealor, inclusiv branșamentele ilegale, de care s-au plâns mai mulți cetățeni. Deszăpezirea a fost și ea un subiect de discuție, mulți oameni spunând că pe anumite străzi și alei nu a ajuns deloc vreo mașină de deszăpezire. „Deszăpezirea pe strada Ramuri am făcut-o noi pe banii noștri. Aleile adiacente nu pot fi deszăpezite în nici o iarnă“, au semnalat Mariana Stăncioiu și Gherasim Cristian. Li s-a alăturat și Ion Stroe, care a spus că pe Drumul Corneșului, deszăpezirea lasă de dorit. Primarul i-a sfătuit pe oameni să sune la Telefonul Cetățeanului. „Pentru deszăpezire vreau să vă dau un pont. În cartierele de periferie facem deszăpezirea la Telefonul Cetățeanului, unde se reclamă. Nu putem să intrăm pe toate străzile, că nu avem cum. Ca să nu mai vorbim că, din cauză că s-a ieșit cu gardul pe domeniul public, străduțele au devenit atât de mici și nu avem utilaje“, a răspuns primarul.

„Vrem, dacă se poate, un bec de iluminat public“

Alte sugestii și sesizări au fost legate de un eventual giratoriu la ieșirea din Prelungirea Teilor către Rocadă. „La ieșirea din Prelungirea Teilor către Rocadă s-au întâmplat foarte multe accidente și aș propune un sens giratoriu. Poate primăria ne poate ajuta în vreun fel“, a spus Florin Pătru. Lia Olguța Vasilescu a spus că se va propune acest lucru comisiei de sistematizare. În altă ordine de idei, problema iluminatului stradal a fost adusă de mai multe ori în discuție. „Este întuneric pe unele străzi“, a spus Ion Zamfir. „Vrem, dacă se poate, la acele cămine de la dezbenzinare, un bec de iluminat public“, a cerut și Petre Pană. „Să faceți sesizări la Telefonul Cetățeanului legat de iluminatul public. Acum plătim 20.000 de lei lunar pentru tot ceea ce înseamnă iluminatul public. Becurile le vom schimba dacă ne spuneți străzile, dar până nu avem contractul de concesiune, care este contestat în instanță, nu vor putea extinde iluminatul“.

RAT: „O să analizăm să înființăm o stație nouă“

În ceea ce privește mijloacele de transport în comun, oamenii s-au plâns de autobuzul 17. „Fiul meu stă la cartierul de lângă Lacul Tanchiștilor. Nu au autobuz, nu au nimic. Autobuzul 17 trece din jumătate în jumătate de oră pe la Lacul Tanchiștilor, de la Șimnic la Gară“, a spus domnul Răchițeanu. Alt cetățean, Nicolae Avram, s-a plâns că nu i s-a răspuns la o cerere făcută în martie 2014. „Am făcut o adresă anul trecut în martie pentru prelungirea liniei traseului 17, Șimnic-Piață. Nu s-a găsit nici o soluție?“, a întrebat acesta. Primarul Vasilescu a explicat că anul acesta vor mai fi cumpărate încă 17 autobuze noi în baza acordului-cadru pentru cele 50 de autobuze Solaris, iar directorul RAT Craiova, Marcel Tănăsescu, a explicat: „În urma sesizărilor, o să analizăm situația și să înființăm o stație nouă. Din cauza lucrărilor, traseul 17 s-a mărit ca distanță. Facem eforturi să susținem acest traseu. Până să înceapă lucrările, avea o lungime de opt kilometri și acum are 23 de kilometri. Ne ținem și de frecvență, și de numărul de autobuze“.

„Mă simt ca o mamă cu o mie de copii care plâng“

Nu în ultimul rând, problema termocentralei a fost ridicată și ea. „Poluarea ne-a nenorocit. S-a tot zis că se fac investiții europene. Noi ce respirăm, doamnă? De ce și până când?“, a întrebat Ion Zamfir. „Luăm rufele aproape mai negre de pe frânghie decât atunci când le-am spălat“, l-a completat Constantina Gheorghe. Pentru subiectul legat de termocentrală, autoritățile nu au avut nici o mențiune de făcut.
După cele trei ore și jumătate de discuții, în care zeci de persoane și-au spus doleanțele, sugestiile și sesizările, primarul Craiovei i-a rugat pe cetățeni să aibă răbdare cu lucrările de canalizare. „Mă simt ca o mamă cu o mie de copii care plâng. (…) Mai sunt doi kilometri de canalizare de introdus. Vă rog să aveți răbdare. Vă facem un lucru bun, știm că firma lucrează în grabă și că sunt anumite condiții pe străzi. Ei trebuie să termine până în august cu canalizarea și apoi intrăm cu apă. Vrem ca până la finalul anului 2015 să avem apă potabilă și canalizare în toată Craiova. În 2016 se va intra cu asfalt, nu știu dacă eu sau viitorul primar sau cine o fi. Vrem măcar centrul cartierului să beneficieze de asfalt“, a precizat Vasilescu.

 

Acte necesare pentru donarea străzilor către primărie

După cum GdS a relatat în ediția de vineri, la întâlnirea „Fii vocea cartierului tău!“ s-a ridicat și problema aleilor și străzilor private care nu au putut fi incluse în masterplan din cauză că nu aparțin domeniului public. Din această cauză, cetățenii care au în proprietate străzi sau alei private trebuie să le doneze municipalității pentru a putea beneficia de utilități. Aceștia sunt aşteptaţi la sediul Primăriei Municipiului Craiova din str. A.I. Cuza nr. 1, Clădirea Palace, camera 200, de luni până joi, în intervalul orar 8.00 – 16.30, şi vineri, între orele 8.00 – 14.00, cu următoarele acte: copie act de proprietate pentru terenul alee de acces; copie documentaţie cadastrală + extras de carte funciară pentru teren; copie act de identitate al proprietarului terenului.

Mulțumiri

Gazeta de Sud mulţumeşte conducerii Şcolii „Ion Țuculescu“ pentru sprijinul acordat pentru organizarea întâlnirii „Fii vocea cartierului tău!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS