17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolițiștii au dat iama în funcționarii de la Impozite și Taxe

Polițiștii au dat iama în funcționarii de la Impozite și Taxe

Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au ridicat, ieri-dimineață, mai mulți angajați sau foști angajați ai Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, cercetați încă din anul 2011 într-un dosar privind comiterea infracțiunilor de fraude informatice, fals intelectual, înşelăciune şi abuz în serviciu. Inspectorii de la Impozite și Taxe sunt acuzați că, în schimbul unor sume de bani, au șters amenzi din calculatoarele instituției, prejudiciul fiind calculat la suma de 600.000 de lei.

Peste 50 de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, ajutați de poliţişti din alte structuri ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, au descins ieri-dimineață la locuințele a 24 de foști sau actuali inspectori din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova. Toți sunt cercetați într-un dosar penal deschis încă din anul 2011, în care au fost acuzați de comiterea de infracţiuni de fraude informatice, fals intelectual, înşelăciune şi abuz în serviciu.

În iulie 2011, anchetatorii au ridicat mai multe documente și au sigilat două încăperi din sediul Direcţiei de Impozite şi Taxe (Foto: Arhiva GdS)
În iulie 2011, anchetatorii au ridicat mai multe documente și au sigilat două încăperi din sediul Direcţiei de Impozite şi Taxe (Foto: Arhiva GdS)

La sfârșitul lunii iulie 2011, la solicitarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, polițiștii au ridicat mai multe documente de la sediul Direcţiei de Impozite şi Taxe. În plus, poliţiştii au sigilat şi două încăperi din sediul Direcţiei, în care au fost depozitate documentele care urma să fie ridicate pentru a fi studiate de anchetatori. Oamenii legii au precizat atunci doar că se fac cercetări într-un dosar penal privind comiterea infracţiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu. Ieri-dimineață, după trei ani și jumătate de la începerea cercetărilor, procurorul a dispus ridicarea suspecților pentru a fi duși la audieri.
De asemenea, polițiștii au trecut din nou pragul Direcției de Impozite și Taxe din Piața Centrală și au ridicat alte documente. Anchetatorii mai spun că au reușit să calculeze prejudiciul adus de suspecți prin neîncasarea unor amenzi și impozite. Este vorba de peste 600.000 de lei (aproximativ 133.000 de euro). „Persoanele în cauză, bănuite de comiterea unor infracţiuni de fraude informatice, fals intelectual, înşelăciune şi abuz în serviciu, au produs prin activitatea infracţională desfăşurată în perioada 2007 – 2014, un prejudiciu ce depăşeşte suma de 600.000 de lei“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.

25 de persoane duse la audieri

Conducerea Direcției de Impozite și Taxe a explicat pentru GdS că, într-adevăr, este vorba de un dosar care privește mai mulți angajați ai Direcției, dar și că instituția a colaborat și colaborează cu anchetatorii.
„Este vorba de un dosar penal mai vechi, instrumentat de polițiștii de la Investigarea Fraudelor și care vizează fapte penale săvârșite de inspectorii de la Impozite și Taxe. A existat o colaborare între noi și Serviciul de Investigarea Fraudelor, iar până în prezent ne-au solicitat tot felul de documente. Astăzi (ieri-dimineață – n.r.) au venit și au solicitat alte documente și au efectuat percheziții la colegii mei“, a declarat Elena Bonescu, directoarea executivă a Direcției de Impozite și Taxe Craiova.
Dacă directoarea Elena Bonescu știa că 19 dintre funcționarii Direcției au fost duși la audieri, reprezentanții IPJ Dolj au explicat că, după percheziții, au fost duși la audieri 25 de foști și actuali inspectori ai Direcţiei de Impozite şi Taxe, toți domiciliați în Craiova.
Până aseară, oamenii legii reușiseră să audieze numai o parte dintre suspecți. Polițiștii doljeni au mai explicat că, după ce vor fi audiați toți suspecții, în baza probelor strânse, se va dispune reținerea sau, eventual, se va cere arestarea preventivă a acestora.
Surse judiciare au lăsat să se înțeleagă că din rândul suspecților nu face parte nici o persoană care a deținut sau deține funcții de conducere în cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova, fiind vorba de inspectori care, în schimbul unor sume de bani, ștergeau datoriile unor persoane din calculatoarele instituției.

Amenzi șterse din calculatoare

După descinderile de ieri, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a arătat cu degetul spre instanțele de judecată, care ar fi băgat pe gât Direcției inspectorii cercetați penal. Într-un mesaj postat pe pagina sa de facebook, Lia Olguța Vasilescu a explicat că angajații de la Impozite și Taxe ștergeau amenzile craiovenilor, iar, după ce au fost dați afară, au fost reîncadrați în urma unor hotărâri ale instanțelor de judecată.
„Serviciul de Investigare a Fraudelor anchetează mai mulți angajați ai Direcției de Taxe și Impozite din Primăria Craiova pentru fals intelectual, înșelăciune, abuz în serviciu și fraude informatice. Mai precis, din 2007, aceste persoane ștergeau amenzile unor cetățeni din calculator și băgau banii în buzunar. Am avut cunoștință despre practicile lor încă de când am devenit primar. Am pus la dispoziția organelor de anchetă toate informațiile necesare. Le-am dat acestor angajați calificativ nesatisfăcător la evaluare, nota 1, ceea ce echivala cu decăderea lor din funcția publică. Toți au câștigat în instanță și s-au întors înapoi la lucru, continuând aceleași practici. Astăzi (ieri – n.r.) sunt audiați și, probabil, vor fi trimiși în judecată. Sper doar ca instanța să nu ni-i mai trimită înapoi“, a precizat Lia Olguța Vasilescu.
De asemenea, Lia Olguța Vasilescu a făcut public și un raport de evaluare, în care un inspector principal a fost evaluat cu nota 1.08 și a primit calificativul „nesatisfăcător“.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au precizat pentru GdS că mai multe amănunte despre ilegalitățile comise de inspectorii de la Impozite și Taxe vor fi făcute publice astăzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS