21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinunea de la Prefectura Dolj

Minunea de la Prefectura Dolj

Primarul orașului Bechet, Gheorghe Ionele, și cel al comunei doljene Argetoaia, Mircea Beznă, au rămas fără fotoliile de edili. Prefectul de Dolj, Sorin Răducan, a semnat ieri ordinele privind constatarea încetării de drept înainte de termen a mandatelor celor doi primari găsiți în incompatibilitate, respectiv conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate. Ordinele sunt executorii, astfel încât Ionele și Beznă nu mai pot semna nici un document.
Gazeta de Sud scria acum două săptămâni despre situația controversată de la conducerea celor două unități administrative, acolo unde primarii fuseseră dovediți definitiv și irevocabil în incompatibilitate sau conflict de interese, dar mandatele nu puteau fi revocate din motive tehnice. Concret, fosta conducere a Prefecturii Dolj a invocat faptul că nu se puteau emite ordinele de încetare a mandatelor, deoarece nu primise referatele din partea secretarilor celor două primării. Mai mult, secretarul comunei Argetoaia s-a opus retragerii mandatului primarului din comună.
După o corespondență asiduă cu Agenția Națională de Integritate, actualul prefect de Dolj, Sorin Răducan, și conducerea Direcției Juridice a Prefecturii au ajuns la concluzia că sentințele irevocabile trebuie puse în aplicare. Au discutat cu secretarii celor două unități administrativ-teritoriale, pe care i-au convins să întocmească referatele buclucașe. Astfel că, ieri, prefectul a semnat ordinele de încetare a mandatelor.
„Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a emis joi, 22 ianuarie 2015, Ordinul privind constatarea încetării de drept înainte de termen a mandatului de primar al oraşului Bechet, al domnului Ionele Gheorghe. De asemenea, Prefectul judeţului Dolj a emis şi Ordinul privind constatarea încetării de drept înainte de termen a mandatului de primar al comunei Argetoaia, al domnului Beznă Mircea. Emiterea ordinelor a avut la bază Raportul de evaluare nr. 74655/G/II/2011 şi Decizia irevocabilă nr. 2313/2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, respectiv Raportul de evaluare nr. 73242/G/II/2011 şi Decizia irevocabilă nr. 5226/2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României“, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Dolj.
Primarul din Argetoaia, Mircea Beznă, fusese declarat irevocabil în conflict de interese în mai 2013 pentru că și-a angajat nevasta în primărie în 2006, lucru interzis de lege. Primarul din Bechet, Gheorghe Ionele, a fost declarat incompatibil irevocabil în mai 2014 pentru că a deținut simultan în perioada iunie 2008 – martie 2009 funcția de viceprimar al orașului și a fost și administrator al unei societăți comerciale.
Cei doi primari pot ataca în contencios administrativ ordinele prefectului, dar acest lucru nu suspendă ordinele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS