6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJudecătorul CCR, Toni Greblă, urmărit penal pentru trafic de influenţă de procurorii DNA

Judecătorul CCR, Toni Greblă, urmărit penal pentru trafic de influenţă de procurorii DNA

Toni Greblă, ex-senator de Gorj şi actual judecător al Curţii Constituţionale
Toni Greblă, ex-senator de Gorj şi actual judecător al Curţii Constituţionale

Judecătorul Curţii Constituţionale a României (CCR), Toni Greblă, fost senator de Gorj, este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru implicare în exporturi ilegale de alimente în Federaţia Rusă, supusă embargoului de către UE. Potrivit DNA, judecătorul Toni Greblă este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată. De asemenea, acesta mai este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul de a obţine pentru sine şi pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Greblă mai este acuzat că s-a implicat în constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă a pretins şi primit de la finul său Ion Bârcină, din Târgu Jiu, administratorul mai multor societăţi comerciale, o serie de foloase necuvenite. „În perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, întreținerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de omul de afaceri), în echivalent de 56.070 de euro; în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una dintre firmele omului de afaceri; în 2.11.2011, suma de 1.200 de lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe. Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de omul de afaceri, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)“, potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ar fi făcut şi afaceri în timp ce era senator

Totodată, despre Toni Greblă procurorii anticorupţie mai susţin că s-a implicat în coordonarea unor afaceri, prin intermediul unor persoane interpuse. Acesta a acţionat asemenea unui administrator de firmă. „În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului). A rezultat că, în mod neîntrerupt, suspectul Toni Greblă a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj şi cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică. Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agroalimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agroalimentare din Uniunea Europeană. În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal“, conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Greblă nu recunoaşte nimic

Toni Greblă, fost senator de Gorj, în prezent judecător la Curtea Constituţională a României, a stat puţin în sediul DNA, unde a ajuns cu mandat de aducere, pentru că a refuzat să dea declaraţii. Acesta a ieşit de la DNA după o jumătate de oră şi a declarat că nu a primit bani pentru activităţile desfăşurate: „Nu am luat bani pentru activităţile pe care le-am desfăşurat. Prezenţa mea de astăzi (ieri – n.r.) nu are legătură cu Curtea Constituţională a României. Sunt lucruri vechi, pe care nu pot să vi le spun acum. Bârcină este finul meu şi nu l-am sprijinit niciodată în afaceri ilegale. La Teleşti este o gospodărie ţărănească unde sunt şi vreo şapte struţi. Costă mai mult întreţinerea decât veniturile de pe urma lor. Nu am făcut niciodată afaceri din 22 decembrie până în prezent, nu am acţiuni la societăţi comerciale. Nu am luat niciodată mită. Mi-au fost aduse la cunoștință niște activități pe care le-ar fi desfășurat cunoștințe de-ale mele sau rude“, a declarat Greblă după audierea de la DNA.

Percheziţii la ferma familiei Greblă

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. De altfel, în acelaşi timp cu audierile derulate la sediul DNA Bucureşti, anchetatorii au efectuat ieri o percheziţie la ferma de animale deţinută de familia Greblă în comuna gorjeană Teleşti, satul Buduhala. Ferma, unde sunt crescuţi struţi şi alte animale, ar fi pe numele unor rude. În urma acestora, organele de cercetare au găsit la presupusa crescătorie doar o femeie de 70 de ani, care are grijă de gospodărie. Descinderile au fost confirmate de soția judecătorului CCR. „Într-adevăr, s-au făcut percheziții la Buduhala, terenul este al mamei mele, ce s-a făcut pe el ne depășește pe noi, pentru că este închiriat. Nu este afacerea noastră, totul se petrece pe un teren al mamei mele, care nu este de 20 de hectare. S-a făcut un transfer de la Brănești, unde aveam foarte multe terenuri. M-a sunat și Toni, după ce a ieșit de la DNA. Era foarte afectat și știe că nici eu nu pot să stau liniștită. Mă afectează ca imagine“, a declarat avocata Mihaela Greblă.

Şi Bârcină a fost chemat la audieri

Ion Bârcină, omul de afaceri de etnie romă şi fin al lui Greblă
Ion Bârcină, omul de afaceri de etnie romă şi fin al lui Greblă

Omul de afaceri Ion Bârcină, suspectat că a oferit mită lui Toni Greblă pentru a fi ajutat în afaceri, a declarat la intrarea în sediul DNA că nu a dat niciodată mită şi că are foarte mulţi bani. La ieşirea de la audieri, afaceristul de etnie romă a precizat că nu a făcut afaceri cu fostul senator: „Toni Greblă nu se pricepe la afaceri. Nu ai cum să-i dai mită naşului. Nu am nicio teamă. Toni Greblă e un om cinstit. A muncit toată viaţa… Am luat 7 conserve şi m-au luat aici. Nu a intervenit pentru nimeni niciodată şi acum e tăvălit. Nu avem nicio afacere. Naşu nu se pricepe la afaceri. Trimit tigăncile la furat, la ghicit, la produs, vreţi altceva? Noi suntem proxeneţi, ne ducem, furăm, facem altceva. N-am ginere proxenet. La Senat am fost la vreo 200 de senatori. Vorbeşti o dată cu cine nu trebuie şi, gata, te ia“, a spus Bârcină. Acesta este un personaj controversat, care are la activ o condamnare la patru ani de închisoare, într-un dosar în care un fost şef la ANRE ar fi primit mită de la Bârcină pentru perfectarea unor contracte în energie. La un moment dat, afaceristul din Târgu Jiu a fost reţinut pentru cămătărie şi eliberat ulterior. Legătura lui Bârcină cu Greblă este una veche, având în vedere că fostul senator i-a cununat de două ori fiica. Nunţile organizate la Târgu Jiu au fost fastuoase, mirii beneficiind de fiecare dată de limuzine şi elicoptere. Despre Bârcină s-a spus că ar fi în realitate cel mai bogat gorjean, deşi nu a apărut în topurile de specialitate.

Un general la audieri

Gorjeanul Constantin Bartolomeu Săvoiu, general în rezervă, un cunoscut mason, a fost audiat şi el la DNA, în dosarul lui Toni Greblă. Generalul de armată ar fi avut o implicare în dosarul în care omul de afaceri Ion Bârcină este suspectat de cumpărare de influență. Săvoiu a fost reţinut trei ore la audieri. „N-am nicio legătură. Eu sunt gorjean, nu suntem din același partid politic, eu sunt de dreapta, el e de stânga. Nu avem nicio legătură, nici de afaceri, nici de nimic. Îl cunosc pe domnul Greblă din 1990. Nu îl cunosc pe finul acestuia. Am fost chemat la DNA pentru că îl cunosc pe domnul Greblă“, a precizat generalul în rezervă. Acesta este moştenitorul unor terenuri şi clădiri la Târgu Jiu. De altfel, Şcoala Generală numărul 8 din Târgu Jiu, găzduită în fosta clădire naţionalizată a familiei Săvoiu, poartă numele generalului. La sediul DNA au mai sosit joi şi parlamentarii Lucian Şova şi Iulian Iancu. Acesta din urmă a precizat că nu are legătură cu dosarul „Greblă“: „Am văzut că pe TV apare că aș fi asociat în cazul Greblă. Nu este nimic din astea, am fost invitat să dau explicații legat de transportul membrilor de partid, în 2012, la lansarea candidaților. Acolo sunt semne de întrebare, e vorba doar de Bacău“, a spus deputatul PSD, Iulian Iancu.

Ce se întâmplă cu judecătorul urmărit penal Toni Greblă?

Potrivit unui comunicat de presă al Curţii Constituţionale a României, judecătorii Curţii Constituţionale sunt suspendaţi de drept din funcţie de la data trimiterii în judecată şi „nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, al Senatului sau a Preşedintelui României, după caz, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează“, potrivit unui comunicat de presă al Curţii Consituţionale a României.

Toni Greblă, un personaj cu greutate

Toni Greblă a avut o ascensiune fulminantă după 1989. A participat la evenimentele din Piaţa Prefecturii şi a fost revoluţionar. A fost avocat, preşedintele CFSN Gorj, prefect de Gorj în două mandate. A fost prim-secretar – Misiunea Permanentă a României pe lângă Oficiul European al Naţiunilor Unite şi alte Organizaţii Internaţionale din Geneva. Greblă a ocupat funcţia de consilier în MAI, preşedinte al PAROMIN. A avut un mandat şi jumătate de senator, până când în 2013 a devenit judecător al Curţii Constituţionale. Politicianul a mai ocupat şi funcţia de vicepreşedinte al PSD Gorj. Anul trecut a fost fotografiat la un restaurant de lux din Bucureşti alături de sindicalistul Marin Condescu, intrat la vremea respectivă în atenţia organelor de anchetă. Cei doi sunt extrem de apropiaţi, iar Greblă a fost unul dintre sfătuitorii sindicalistului de-a lungul timpului. În cariera politică, Greblă a fost susţinut de Ion Iliescu, iar pentru mandatul la Curtea Constituţională, de premierul Victor Ponta, care este şi deputat de Gorj.

Averea publică a lui Greblă

Potrivit declaraţiei de avere de la Senat, Toni Greblă şi-a dobândit averea prin cumpărare. Fostul parlamentar deţine împreună cu soţia lui, la Târgu Jiu, următoarele bunuri: un teren intravilan, o casă de 180 de metri pătraţi situată în apropiere de Coloana Infinitului, precum şi o garsonieră. Familia Greblă mai deţine un Peugeot şi un Hyundai, dar şi un depozit bancar cu 70.000 de lei. Potrivit declaraţiei de avere din 2013, singurul venit al lui Greblă a fost salariul de parlamentar de 58.000 de lei anual. Soţia sa a avut venituri din activitatea de avocat în Baroul Gorj. Conform declaraţiei de interese, Toni Greblă este vicepreşedinte onorofic al Camerei de Comerţ Româno-Japoneză, membru al AJVPS Gorj şi este avocat suspendat din anul 2000. Parlamentarul a mai fost lector universitar la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu.

Greblă nu demisionează

Toni Greblă a anunţat ieri că nu își va demisia de funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS