10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevii de la Liceul Auto au început practica în service

Elevii de la Liceul Auto au început practica în service

Elevii de la Liceul Tehnologic din Craiova au început practica în service-urile auto (Foto: Ana Dănescu)
Elevii de la Liceul Tehnologic din Craiova au început practica în service-urile auto (Foto: Ana Dănescu)

Pentru a oferi tinerilor şansa să înveţe meserie, mai multe firme din Craiova au organizat ieri primul workshop din acest an pentru elevii Liceului Tehnologic Auto implicaţi în proiectul „Adoptă un liceu“.

„Adoptă un liceu“ este un proiect naţional pentru sprijinirea liceelor tehnologice. „Este esenţial ca tinerii să fie motivaţi, să dorească să rămână şi să lucreze în ţară, să se dezvolte astfel colaborarea şcoală-mediu de afaceri“, a spus profesor Viorica Cârstea, şef de catedră mecanică la Liceul Tehnologic Auto Craiova. În perioada imediat următoare vor avea loc mai multe întâlniri între elevi şi agenţii economici, iar proiectul se va încheia cu un concurs pentru a evalua cunoştinţele dobândite de elevi. Proiectul este susţinut de companii precum Ion Service Center, Cummins Generator Technologies, Kirchhoff Automotive Romania, Popeci Utilaj Greu, Sitco Service şi alţi reprezentanţi ai mediului de afaceri din judeţul Dolj, care au considerat că este timpul să-şi unească eforturile pentru ca învăţământul tehnic să renască şi să atingă performanţe înalte. În etapa a II-a, elevii vor participa la stagii de pregătire practică în funcţie de calificările specifice. „Elevii vor fi ajutaţi să înveţe de către personal pregătit în acest sens în cadrul proiectului în cursul lunii februarie, adică tutori de practică de la toate firmele implicate. Se vor propune teme de realizat pe parcursul celor două săptămâni de pregătire, elevii vor fi monitorizaţi, iar la final vor primi recompense în funcţie de interesul manifestat şi realizările obţinute“, a adăugat Viorica Cârstea.

„Este binevenită pregătirea teoretică şi practică a elevilor în domeniul antreprenoriatului“

Întâlnirea de ieri dintre elevi, profesori şi antreprenori a avut loc la sediul unei societăţi craiovene. „Prin acest parteneriat vizăm cooptarea cât mai multor elevi în acţiuni practice. Considerăm că, indiferent dacă vor urma cariere pe cont propriu sau vor fi angajaţii unor societăţi comerciale, le va fi utilă această practică pentru că vor avea din start mai multe informaţii şi experienţă faţă de un absolvent neimplicat în astfel de proiecte. În actualele condiţii economice, credem că este binevenită pregătirea teoretică şi practică a elevilor în domeniul antreprenoriatului. Au şansa să vadă cu ochii lor că antreprenoriatul este o „meserie“ care presupune implicare 100%, resurse de timp, deoarece ca şi proprietar de afaceri munceşti mai mult decât oricare dintre angajaţi. Le oferim drept exemplu propriul model de succes. Am început având doar doi mecanici şi o casieră, iar în prezent avem două service-uri, un portofoliu lărgit de servicii şi 20 de angajaţi“, a spus Nicoleta Mincu, reprezentant marketing la societatea Ion Service Center. Pentru elevii de clasa a XII-a, şi nu numai, poate fi un test-interviu în vederea angajării după absolvire.
Alexandru Uţă este unul din elevii Liceului Tehnologic Auto care şi-a dorit să facă parte din proiectul „Adoptă un liceu“. Este în clasa a X-a, îşi doreşte foarte mult să înveţe meserie, este dispus să colaboreze încă de pe acum cu firme interesate. „Nu este suficient să avem o bază teoretică, practica este esenţială. Mă consider norocos deoarece m-am implicat încă de anul trecut în tot felul de proiecte şi am avut astfel şansa să învăţ“, a spus Alexandru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS