Polițistul care s-a bătut cu un șofer, „iertat“ de procurori

Autori


Procurorii craioveni au dispus clasarea dosarului în care un agent de la Poliția Locală a fost acuzat de comiterea infracțiunii de purtare abuzivă, după o altercație în trafic avută cu un șofer. Acesta din urmă este judecat pentru comiterea infracțiunii de ultraj, fiind acuzat, la rândul său, că l-a lovit pe agentul de la Polița Locală.

În ediția din 11 iulie 2014 („Concertele care închid circulația – între nervi și închisoare”), Gazeta de Sud prezenta povestea unui șofer craiovean care fusese arestat după ce s-a încăierat cu agenții Poliției Locale.

Altercația a avut loc pe 29 mai, când circulația a fost închisă pe bulevardul Tineretului din Craiova, pe tronsonul cuprins între intersecția cu strada Magnoliei și cea cu bulevardul Oltenia (zona Materna), pentru desfășurarea unor manifestări dedicate zilelor orașului.

Craioveanul Cristian Borgete circula în ziua res­pectivă cu un autoturism înmatriculat în Marea Britanie, pe strada Constantin Iotzu, către bulevardul Tineretului, iar în drum a trecut pe lângă un echipaj de agenți de la Poliția Locală. Polițiștii i-au spus că nu poate trece pentru că circulația era închisă, însă șoferul și-a continuat deplasarea și a lăsat mașina în dreptul gardurilor care interziceau accesul. Mai departe, Borgete ar fi fost atenționat de polițistul Vasile Ilie să nu lase mașina în zonă, pentru că ar putea bloca accesul în eventualitatea sosirii unor ambulanțe, mașini de pompieri sau de poliție, însă șoferul l-ar fi luat la înjurături pe agentul Ilie. A urmat o altercație între șofer și polițist, parte din încăierarea dintre cei doi fiind filmată de un craiovean care locuiește în zonă. În film se vede și cum agentul Ilie l-ar fi lovit cu piciorul pe Borgete, care se urcase la volanul mașinii sale.

Ulterior, Cristian Borgete a fost imobilizat și dus la Secția 5 Poliție, după care a fost arestat preventiv pentru comiterea infracțiunii de ultraj. Pe 19 iunie, craioveanul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, cauza fiind pe rolul Judecătoriei Craiova. În dosarul în care craioveanul este judecat pentru ultraj, agentul Ilie s-a constituit parte civilă. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 10 februarie.

Clasare în dosarul de purtare abuzivă

După ce a fost trimis în judecată, pe 17 iulie, Cristian Borgete a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova împotriva agentului Vasile Ilie, pe care l-a acuzat de comiterea infracțiunii de purtare abuzivă. Mai exact, craioveanul a reclamat faptul că agentul l-a lovit cu pumnii și cu picioarele, după care a fost pus la pământ și imobilizat de polițiști.


După audierea martorilor și analiza filmului, procurorii au hotărât clasarea cauzei privind infracțiunea de purtare abuzivă ce ar fi fost comisă de agentul Vasile Ilie. Astfel, din declarațiile persoanei care a filmat altercația, anchetatorii au stabilit că filmul a surprins numai o parte din scandal. Mai exact, craioveanul a început să filmeze după ce a văzut că Borgete l-a lovit pe polițist și a oprit telefonul înainte ca șoferul să fie imobilizat.

Anchetatorii au reținut că „activitatea desfăşurată de Ilie Vasile-Laurenţiu, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu de către poliţistul local, împotriva lui Borgete Cristian-Daniel, nu constituie o faptă de natură penală, întrucât lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de „purtare abuzivă“, respectiv „fapta nu a fost săvârşită cu forma de vinovăţie prevăzută de lege“.

Procurorii mai spun că nu s-a putut stabili dacă, într-adevăr, șoferul chiar a fost lovit cu piciorul de agentul Ilie. „Cu privire la existenţa loviturii cu piciorul, din aceste probe a rezultat că llie Vasile-Laurenţiu s-a îndreptat spre locul în care Borgete Cristian-Daniel se afla aşezat, respectiv pe locul conducătorului auto, în condiţiile în care anterior Borgete Cristian-Daniel încercase să închidă portiera. Nu s-a putut stabili dacă a existat sau nu un contact fizic cu piciorul poliţistului local“, au mai reținut anchetatorii.

De asemenea, din filmarea făcută de craiovean și din declarațiile martorilor, procurorii nu au putut stabili că agentul Ilie l-a lovit cu pumnii în zona feței pe Borgete. Prin aceeași ordonanță, procurorii au dispus clasarea cauzei privind și pe ceilalți trei agenți ai Poliției Locale care au intervenit și l-au imobilizat pe șofer, unul dintre ei fiind agentul care a fost surprins vorbind la telefon în înregistrarea video.

Purtarea abuzivă

Potrivit Codului Penal, amenințarea sau lovirea comise de o persoană aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru aceste infracţiuni, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime. Dacă amenințarea se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la un an sau amendă, lovirea se pedepsește cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

De asemenea, ultrajul – ameninţarea, lovirea, vătămarea corporală sau omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează tot cu o treime.Comenteaza acum

Alte stiri

13 iunie 2018

Gorj: Un şofer băut a intrat cu maşina într-un cap de pod

Un şofer, de 48 de ani, din comuna gorjeană Plopşoru, a intrat în această dimineaţă cu maşina într-un cap de pod. Din verificările efectuate de polițiști la fața locului s-a stabilit faptul că un bărbat de 48 ani, din comuna

Sumarul ediției de miercuri, 21 ianuarie 2015

Actualitate

» Fostul secretar de stat Ovidiu Puțura, arestat pentru 30 de zile
» Un pacient de la Psihiatrie s-a sinucis
» Elevii se vor pregăti cu profesori universitari
» “Dimineaţa de după …” la Naţionalul din Bănie

Local

» Hoții dau năvală la ANL-uri
» S-a reluat transportul în comun pe Calea Severinului
» Hoții dau navală la ANL-urile din Severin

Dolj

» Spectacole în premieră pe scena Naționalului craiovean
» Water Parkul Craiovei nu e gata la vară
» Căldura din decembrie, mai scumpă
» Cum să fentezi factura la întreținere cu aragazul
» 10 echipamente noi pentru ISU din cele cinci judeţe ale Olteniei
» 19,3 milioane de euro pentru noul „Oblemenco“
» Pacient găsit spânzurat în camera de izolare
» Universitatea din Craiova: meditaţii gratuite pentru liceeni
» Percheziții la traficanții de persoane
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: O nouă ediţie a evenimentului „De la Cetatea Băniei la Cetatea Poeziei”
» Craiova: Seară de poezie eminesciană la Biblioteca Judeţeană
» Percheziţii în judeţele Dolj şi Olt într-un caz de trafic de persoane, inclusiv minori
» Dolj: Peste 186 elevi de clasa a III-a participă la programul educațional ECOlimpiada
» Craiova: Expoziţie de porumbei la Centrul Multifuncţional
» Bolnavul de cancer așteaptă cu lunile rândul la tomograf
» Facturi acceptabile la caldură
» Cod galben de ceaţă în toate judeţele Olteniei

Gorj

» Primarul din Padeş nu scapă de arest
» Condescu rămâne sub control judiciar
» Dosar penal de ucidere din culpă după moartea a doi mineri
» Marfa de pe trotuare, în vizorul poliţiştilor locali
» Procesul poliţiştilor bătăuşi a rămas în pronunţare
» Se circulă, în sfârşit, pe podul de la Albeni
» Gorj: Zece sesizări penale pentru evaziune fiscală
» Gorj: Hoți din Craiova, retinuți după ce au furat din casa unor bătrâni
» Gorj: Managerul CEO nu a fost colaborator al Securităţii
» Gorj: CEO propune reducerea unor prime şi indemnizaţii pentru angajaţi

Mehedinţi

» Gropile i-au scos în stradă

Sport

» Târnăcop și Herghelegiu au bătut-o pe Khazar
» Edi Iordănescu a primit panduri noi
» Oltenii nu s-au menajat la Motru
» Pascu speră să ia un set la Trento
» Secretul revenirii Craiovei, dezvăluit de căpitanul Petrișor
» Handbal (f): SCM Craiova merge mai departe în Cupa României
» Fotbal – CSU Craiova – Khazar Lankaran, scor 3-0, într-un joc amical
» Ştefana, Constantinescu şi Moagă aleargă printre şeici
» Fotbal – Juventus şi Livorno au câştigat la TAS litigiul cu FIFA în cazul Adrian Mutu
» „Alb-albaștrii“ trag tare la antrenamente

Bani & Afaceri

» Se strânge lațul în jurul plătitorilor de TVA incorecți

Educatie

» Elevilor din clasa a VIII-a le-a mai căzut pe cap şi trunchiul de piramidă

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top