20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInsolvența Termo Craiova, bombă cu ceas pentru populație

Insolvența Termo Craiova, bombă cu ceas pentru populație

Cele 105 puncte termice ale Craiovei primesc agent termic de la CEO, care a cerut recent insolvența Termo SRL (FOTO: GdS)
Cele 105 puncte termice ale Craiovei primesc agent termic de la CEO, care a cerut recent insolvența Termo SRL (FOTO: GdS)

Complexul Energetic Oltenia a cerut recent insolvența Termo SRL, furnizorul de agent termic al orașului, pentru datorii de 63 de milioane de euro. Procedura va îngheța penalitățile, care au ajuns deja la peste 22 de milioane de euro, iar CEO va controla activitatea Termo SRL. Reorganizarea activității ar putea presupune măsuri dure de recuperare a restanțelor pe care populația le are la căldură.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA a solicitat recent (8 ianuarie 2015) deschiderea procedurii de insolvență împotriva Termo Craiova SRL, furnizorul de agent termic al municipiului. CEO reclamă datorii neachitate în valoare de peste 277 de milioane de lei (63 de milioane de euro), din care 99 de milioane de lei (22 de milioane de euro) le reprezintă doar penalitățile. „Societatea noastră a făcut mai multe demersuri în vederea recuperării creanței, însă toate eforturile noastre s-au lovit de lipsa de lichidități cu care se confruntă societatea debitoare“, se arată în acțiunea introdusă de companie la Tribunalul Dolj. Potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, valoarea-prag pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvență este de 40.000 de lei, atât pentru creditori, cât și pentru debitor (art. 5, alin. 1, pt. 72). Relațiile contractuale dintre CEO și Termo SRL se derulează în baza unui contract de furnizare a energiei termice, valabil cinci ani, încheiat pe 18 aprilie 2014. Cantitatea de căldură livrată este de 200 Gcal/oră pentru alimentarea celor 105 puncte termice (PT) ale orașului. O dată cu introducerea acțiunii, CEO a solicitat desemnarea societății Siomax SPRL Târgu Jiu, coordonată de Mariana Somnea, ca administrator judiciar al Termo Craiova SRL. Conform Legii nr. 85/2014, creditorul care a depus cererea de insolvență poate solicita instanței să desemneze un anumit administrator judiciar (art. 45, alin.1, lit. d). Pentru administrarea judiciară a Termo SRL și-au mai depus oferte Expert Com SPRL și Coreli IPURL din Craiova.

Gigacaloria ieftină, promisiune neonorată

În 2012, actuala administrație locală promitea să șteargă datoriile dintre cele două entități prin absorbția Termo SRL de către CEO.
Prin dispariția facturilor dintre cele două societăți, autoritățile promiteau să scadă costul de producție al gigacaloriei, consecința fiind ieftinirea căldurii la consumatori. Săptămâna trecută, GdS relata că proiectul administrației locale a eșuat („Fuziunea CEO – Termo Craiova a picat“ – 13 ianuarie 2015). Măsura nu este viabilă deoarece ștergerea datoriilor de 63 de milioane de euro afectează bonitatea CEO în fața creditorilor. Complexul are nevoie de credite bancare pentru a-și cofinanța investițiile de mediu, dar și pentru investiții în noi capacități de producție. Un nou bloc energetic pe gaz în incinta SE Craiova II (Bariera Vâlcii) necesită 25,6 milioane de euro, din care 14 milioane de euro în perioada 2015-2017.
Pe de altă parte, este evident că Termo Craiova SRL nu poate să-și plătească datoriile din cauză că nu recuperează de la craioveni restanțele la căldură. Și atunci cum rezolvă procesul de insolvență această problemă? Prin solicitarea insolvenței, CEO preia controlul asupra activității Termo SRL fără să absoarbă societatea și datoriile sale să-i afecteze bonitatea. Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței stabilește drepturile pe care creditorii le au asupra debitorilor. Astfel, administratorul judiciar al debitorului convoacă adunarea creditorilor (art. 13, alin. 1). Ședințele adunării creditorilor au loc în prezența titularilor de creanțe însumând cel puțin 30% din valoarea totală a creanțelor asupra averii debitorului, iar deciziile acestei adunări se adoptă cu votul favorabil al titularilor majorității, prin valoare, a creanțelor prezente (art. 15, alin. 1). Prin valoarea creanțelor deținute, este evident că CEO are majoritatea necesară în adunarea creditorilor pentru a adopta decizii.

Cum va fi afectată populația Craiovei

Legea nr. 85/2006 spune că în cadrul primei ședințe a adunării creditorilor, aceștia pot desemna un comitet al creditorilor, format din trei-cinci membri, care să reprezinte toate tipurile de creanțe (garantate, bugetare, chirografare). Printre atribuțiile comitetului se numără și propuneri privind activitatea curentă și a planului de reorganizare a societății. Deciziile comitetului creditorilor se iau cu majoritatea simplă a membrilor acestuia (art. 17, alin. 4) și se pot contesta la adunarea creditorilor (alin 6). Creditorul care deține peste 50% din creanțe poate să decidă numirea propriului administrator judiciar, fără să consulte adunarea creditorilor. Administratorul judiciar gestionează patrimoniul debitorului, conduce activitatea acestuia și elaborează planul de reorganizare a activității debitorului (art. 20, alin. 1, lit. d). În cazul procedurilor de insolvență, avantajul este că de la data deschiderii „se suspendă de drept toate acțiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanțelor asupra debitorului sau bunurilor sale“ (art. 36), dar deschiderea procedurii suspendă orice termene de prescripție în cazul acestor acțiuni (art. 40). De asemenea, de la deschiderea procedurii „nici o dobândă, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuială, numită generic accesorii, nu va putea fi adăugată creanțelor născute anterior datei deschiderii procedurii“ (art. 41, alin. 1). Practic, prin intrarea în insolvență CEO nu mai poate pretinde dobânzi penalizatoare de la Termo SRL pentru creanțele vechi. Potrivit art. 20, alin. 1, lit. a, din contractul de furnizare dintre cele două entități (nr. 490/2014), pentru fiecare zi de întârziere Termo SRL este obligată să plătească „o sumă corespunzătoare ca procent nivelului dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligațiilor către bugetul de stat“. Or, potrivit OG nr. 92/2003 privind codul de procedură fiscală, actualizată la zi, nivelul dobânzii de întârziere este de 0,05%/zi (art. 120, alin. 7).
După cum am văzut mai sus, creditorul majoritar poate prelua controlul asupra Termo SRL și poate controla atât activitatea curentă, cât și măsurile de reorganizare. Ce efecte poate avea pentru craioveni intrarea în insolvență a Termo SRL?
Cel mai important, activitatea va fi controlată de CEO, și nu de Consiliul Local (CL) Craiova, lucru care s-ar putea materializa în măsuri dure de recuperare de debitelor de la populație. Ultimii pe lanțul datoriilor sunt consumatorii finali (asociațiile și proprietarii), de la care trebuie recuperate creanțe de peste 60 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS