6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBani publici aruncaţi pe apa sâmbetei în Balta Verde

Bani publici aruncaţi pe apa sâmbetei în Balta Verde

Sistemul centralizat de apă, nefuncțional în Balta Verde (Foto: Oana Mitu)
Sistemul centralizat de apă, nefuncțional în Balta Verde (Foto: Oana Mitu)

Au dat banii în speranţa unui trai civilizat cu apă curentă, dar au rămas tot fără apă. Este cazul celor aproximativ 400 de familii din localitatea mehedinţeană Balta Verde, care sunt nevoite să folosească în continuare fântânile, deşi au sistem centralizat de alimentare cu apă a gospodăriilor.

Localnicii din satul Balta Verde, comuna Gogoșu, judeţul Mehedinţi, s-au bucurat în urmă cu aproximativ trei ani că nu se vor mai chinui să scoată apa din fântână, întrucât urma să o aibă la robinet. Au dat banii să se facă racordul până în gospodărie, numai că după câteva luni nu a mai curs nici un strop.
„A curs înainte, atunci când au băgat, dar de atunci, cine a mai văzut apă? Trei milioane (lei vechi – n.r.) am dat prima dată ca să bag apa în curte. Acum am pus hidrofor şi trag din fântână“, a explicat o bătrână din localitatea Balta Verde.
Unii localnici au investit în boilere, maşini de spălat şi instalaţii sanitare în băi, în speranţa unui trai decent, dar s-au întors la ciutura de la fântână şi la toaleta din curte.
„Racordurile s-au făcut, ne-au băgat apă până lângă gard pentru că aşa a fost proiectul. De acolo mi-am făcut eu instalaţie la baie, dar apă nu e de un an şi ceva. La început a curs, dar dădeau o oră, două pe zi, mai mult nu. Cred că o să îmi cumpăr hidrofor şi îmi bag în fântână că am fântână în curte. Trei milioane (lei vechi – n.r.) am plătit“, a declarat alt localnic.
Motivul pentru care cetăţenii nu au apă la robinete este că lucrarea de alimentare a fost prost făcută, iar oamenii se consideră păcăliţi atât de autorităţi, cât şi de constructor.
„Ei au forat puţul la întâmplare, au luat banii şi cu asta gata. Vinovat este cel care a recepţionat lucrarea şi a semnat pentru proiect. În prezent nu merge puţul pentru că nu are apă. În loc să fie un puţ care să poată să alimenteze 400 de familii acesta are o capacitate pentru o sută de familii, iar adâncimea puţului nu este conform proiectului“, a arătat un bărbat din Balta Verde, care s-a interesat care ar putea fi cauza pentru care, deşi în sat este sistem centralizat de alimentare cu apă, aceasta nu ajunge la robinete.
Alimentarea cu apă a satului Balta Verde s-a făcut în mandatul fostului primar din comuna Gogoşu, Gheorghe Haneş, în perioada 2008 – 2012. Acum aleşii locali trebuie să găsească alte soluţii.
„Astea (puţurile – n.r.) ar fi trebuit făcute la o adâncime până în 40 de metri. Nu trebuia să le facă mai adânci, pentru că după 40 de metri nu este apă, aşa spun studiile. Au fost făcute mai mult ca să dea bani la constructor. Trebuia făcute trei, patru, cinci puţuri ca să dea debitul necesar consumului. Puţul cred că a costat în jur de 300.000 de lei“, a declarat actualul viceprimar al comunei Gogoşu, Florică Balica.
Viceprimarul din Gogoşu a mai declarat că s-a făcut deja un nou proiect de alimentare cu apă a satului Balta Verde, iar problema s-ar putea rezolva într-un an. Banii pentru sistemul prost făcut au venit de la guvern şi de la bugetul local. Acum este nevoie de alte surse financiare pentru ca toate cele 400 de familii din localitatea Balta Verde să aibă apă la robinet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS