6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMafia imobiliară din Craiova, pe masa DNA

Mafia imobiliară din Craiova, pe masa DNA

Cel puțin deocamdată, patronii clubului de fotbal CSU Craiova par să fie ocoliți de anchetele DNA privind scandalul despăgubirilor supraevaluate de la ANRP. Principalul acționar Adrian Andrici „nu are calitatea de suspect sau inculpat“ în dosarul rețelei Alina Bica, spune DNA. Alt dosar ANRP, transmis la DNA pe filiera Curții de Conturi, se referă la mai multe terenuri supraevaluate din Craiova. Vedeți mai jos care sunt adresele imobilelor.

La sfârșitul anului 2014, șefa Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Alina Bica, a fost arestată pentru implicare în rețeaua despăgubirilor de milioane de euro de la ANRP. Băieții deștepți ai imobiliarelor cumpărau pe bani puțini drepturile succesorale ale adevăraților moștenitori, apoi mergeau la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și reușeau, prin trafic de influență, să primească de la stat despăgubiri de sute de milioane de euro, pe baza unor rapoarte de evaluare umflate. În contextul acestui scandal, presa a aflat că, la sfârșitul anului 2013 (19 noiembrie), Curtea de Conturi a României (CCR) a sesizat DNA în legătură cu mai multe nereguli descoperite în dosarele de despăgubire din perioada 2007 – 2011. Controlorii financiari au raportat că mai mulți oameni de afaceri au cumpărat drepturi succesorale la prețuri infime și apoi au obținut prin supraevaluare titluri de conversie în acțiuni la Fondul Proprietatea (FP), echivalentul unor sume uriașe. Unul dintre marii beneficiari dați exemplu este Mihai Rotaru, acționar (10%) la Club Sportiv U Craiova SA, societatea care patronează clubul de fotbal CSU Craiova. Acesta ar fi obținut un câștig brut de circa 25 de milioane de euro numai dintr-o singură tranzacție. Rotaru ar fi cumpărat în 2009 un teren în Pitești cu 750.000 de euro de la Viorica Neațu și ar fi obținut pentru el, în 2010, de la ANRP, aproximativ 25 de milioane de euro. La sfârșitul lunii decembrie 2014, DNA a precizat, la solicitarea GdS, că la Parchet nu a fost identificat un dosar penal în care Mihai Rotaru „să aibă, în acest moment, calitate de suspect sau inculpat“. Numele lui Adrian Andrici, celălalt acționar important al CSU Craiova (85%), a apărut și el în contextul scandalului ANRP. Potrivit unor surse judiciare citate de presa centrală, Andrici ar fi obținut prin rețeaua Alina Bica despăgubiri de 4,2 milioane de euro. Potrivit DNA, Andrici „nu are calitatea de suspect sau inculpat“ în dosarul despăgubirilor de la ANRP.

Adresele cu evaluări suspecte

În raportul aferent anului 2012, controlorii CCR au menționat o listă de 76 de dosare aflate la ANRP cu rapoarte de evaluare suspecte. Între acestea se află mai multe cazuri din Slatina, Râmnicu Vâlcea și Drobeta Turnu-Severin, dar și mai multe locații din Craiova. Spre exemplu, un cetățean cu numele RP a solicitat despăgubiri pentru un imobil din strada Cerna, nr. 25 (zona Brestei), iar dosarul trimis la ANRP în 2005 a fost soluționat în 2009 prin emiterea unui titlu de 575.000 de lei. Conform CCR, evaluarea din februarie 2008 stabilea un preț de despăgubire de 350 euro/mp, față de prețul real de 200 euro/mp. O evaluare și mai favorabilă au obținut trei persoane care au solicitat despăgubiri pentru un imobil de pe strada Împăratul Traian nr. 115 (zona Pușkin): 1,9 milioane de lei și un preț de 523 euro/mp, față de 300 euro/mp, cât ar fi fost normal potrivit controlorilor. Potrivit ANRP, restul dosarelor din Craiova verificate de CCR nu au fost soluționate, deși au trecut mulți ani de când autoritatea a fost notificată. Spre exemplu, în cazul unui imobil de pe strada Dezrobirii, nr. 96, dosarul cetățeanului SS a ajuns la ANRP în 2005, iar în prezent s-ar afla în lucru. Cu toate acestea, potrivit CCR, un raport din ianuarie 2009 evalua terenul la 590 euro/mp, față de 270 euro/mp, cât ar fi fost normal. Alt dosar care s-ar afla în lucru la secretariatul Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) a fost înregistrat la ANRP în 2007 și privește o clădire din strada Calea București, nr. 189, care ar fi fost evaluată în noiembrie 2008 la prețul de 554 euro/mp, față de un preț real de 300 euro/mp. Alt dosar dat exemplu de CCR se referă la un teren din strada Bibescu, nr. 31, unde raportul de evaluare (19 decembrie 2008) a fost făcut pentru 469 euro/mp, față de 200 euro/mp, cât susțin controlorii că ar fi fost corect. În mod ciudat însă, Primăria Craiova nu a răspuns solicitării GdS privind amănunte referitoare la acest dosar. În fine, ultimul dosar exemplificat se referă la un imobil de pe strada Deceneu, nr. 17 (zona Consul), unde evaluarea (ianuarie 2009) a fost de 207 euro/mp, față de un preț corect de 180 euro/mp. Iarăși ciudat este că imobilul nu figurează ca revendicat în arhiva Primăriei Craiova. Pe de altă parte, ne întrebăm cum de nu au fost soluționate o parte din aceste dosare, din moment ce rapoartele de evaluare datează de atâția ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS