5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDeszăpezirea pe decembrie a costat 450.000 de lei

Deszăpezirea pe decembrie a costat 450.000 de lei

Iarna nu a fost atât de grea până acum (Foto: Eugen Măruţă)
Iarna nu a fost atât de grea până acum (Foto: Eugen Măruţă)

SC Edilitara Public Târgu Jiu a cheltuit 450.000 de lei cu deszăpezirea pentru luna decembrie. Bugetul total alocat pentru lucrările de deszăpezire din acest sezon de iarnă este cel mai mare de până acum şi se ridică la aproximativ două milioane de lei. Societatea Primăriei Târgu Jiu a plătit atât utilajele care au lucrat, cât şi pe cele care au staţionat. De altfel, din cele 16 utilaje folosite în acest sezon la deszăpăzire, jumătate sunt închiriate. Până în prezent, a fost folosită pe străzile din oraş cantitatea de 600 de tone de material antiderapant, trei tone de clorură de calciu lichidă şi cinci tone de clorură de calciu solidă. Clorura de calciu a fost utilizată pentru deszăpezirea în zona centrală pe betonul amprentat, iar clorura solidă pe trotuare. În depozitele Edilitara mai există 1.000 de tone de material antiderapant şi 14 tone de clorură de calciu lichidă şi solidă.

Se lucrează deja în sere

Alexandru Zaharia, directorul Edilitara Public, a declarat că deşi mai este, cel puţin calendaristic, o lună şi jumătate de iarnă, în serele unităţii se lucrează la răsadurile de flori: „Nu ştim până când va ţine iarna. Avem 200 de angajaţi pregătiţi să intervină la deszăpezire. Până acum, i-am mai folosit la plombarea gropilor, unde a fost cazul, la igienizări şi la altele. Se lucrează deja în sere la flori, pentru că vrem ca de la 1 martie sau 15 martie, depinde cum va fi vremea, să facem prima etapă de plantări. Avem pregătite 50.000 de panseluţe rezistente la frig. Le facem călirea să reziste la frig puternic. Am plantat şi în anii trecuţi în martie şi a ninis, dar s-a văzut că au rezistat fără probleme la frig“, a declarat Alexandru Zaharia, directorul SC Edilitara Public, din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

Se lucrează la finalizarea pieţei şi la extinderea cimitirului

În perioada în care nu este zăpadă, angajaţii Edilitara au fost trimişi să realizeze şi alte lucrări pe care vremea le permite. Alexandru Zaharia a precizat că cimitirul municipal se va extinde din primăvară, ca urmare a solicitărilor venite din partea cetăţenilor. În prezent, se lucrează la trasarea aleilor şi la împrejumuire. Extinderea cimitirului se va face pe o porţiune de teren primită de la fosta unitate militară din partea de nord a oraşului. La finalizarea lucrărilor de amenajare va rezulta un plus de 600 – 700 de locuri, faţă de cele existente deja în vechiul cimitir. Aici sunt deja 13.000 de locuri, din care doar 7.000 sunt concesionate şi cu acte în regulă. Tot în această perioadă se lucrează la finalizarea pieţei acoperite din zona centrală a oraşului. Lucrările sunt gata în procent de 80%, iar noua piaţă acoperită va avea un total de 150 de locuri şi va putea fi utilizată de pieţari în perioada 1 decembrie – 1 aprilie, dar şi pe timp de vară, dacă doresc. Costul chiriei pentru o masă este de 5,4 lei pe metrul pătrat pe zi pentru persoanele fizice şi 6,4 lei pentru societăţi. Edilitara are încheiate în toate pieţele agroalimentare din Târgu Jiu 500 de contracte. Valoarea anuală a încasărilor este de 3 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS