3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnări în dosarul „Vilă pe banii CFR-ului“

Condamnări în dosarul „Vilă pe banii CFR-ului“

Procurorii anticorupție  au stabilit că o parte  din banii SC Electrificare  CFR au fost investiți în vila lui Mitroi din Cârcea (FOTO: Arhiva GdS)
Procurorii anticorupție
au stabilit că o parte
din banii SC Electrificare
CFR au fost investiți în vila lui Mitroi din Cârcea (FOTO: Arhiva GdS)

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au condamnat doi șefi ai SC Electrificare CFR SA – Sucursala Electrificare Craiova, dar și pe contabilul-șef și o contabilă din cadrul aceleiași societăți comerciale, deferiți justiției pentru comiterea infracțiunilor de neglijență în serviciu, respectiv abuz în serviciu și delapidare. Pe lângă pedepsele primite, inculpații trebuie să înapoieze SC Electrificare peste o jumătate de milion de euro, iar Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, suma de 328.426 de lei.

Gazeta de Sud prezenta în ediția din 1 august 2013 („Vilă pe banii CFR-ului“) povestea delapidării SC Electrificare CFR SA – Sucursala Electrificare Craiova cu peste 500.000 de euro.
Astfel, pe 31 iulie 2013, Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunța trimiterea în judecată a patru inculpați – Gheorghe Mitroi, la data faptelor contabil-șef la SC Electrificare CFR SA – Sucursala Electrificare Craiova, Valentina Ghizdăveţ, contabilă în cadrul aceleiași societăți la data faptelor, Marian Spînu şi Alin Florin Neacşu, șefi ai SC Electrificare CFR SA – Sucursala Electrificare Craiova în perioada comiterii infracțiunilor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție din Craiova au reținut faptul că, în perioada 2005 – 2008, contabilul-şef Gheorghe Mitroi și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu referitoare la achizițiile de bunuri sau servicii și la înregistrarea lor în contabilitatea societății și plata acestora, cauzând prin aceasta un prejudiciu SC Electrificare CFR SA evaluat la 504.917,26 euro.
„Concret, Mitroi Gheorghe, fără a avea vreun mandat din partea conducerii Sucursalei Electrificare Craiova, a contactat personal mai mulți furnizori, cărora le-a lansat comenzi ferme, în numele sucursalei, de achiziții de bunuri și servicii, care nu aveau nici o legătură cu activitatea instituției în care își desfășura activitatea. De asemenea, inculpatul a ridicat personal atât mărfurile, cât și facturile emise de către furnizori. În înțelegere cu inculpata Ghizdăveț Valentina, contabilă, aceste facturi au fost înregistrate în contabilitatea instituției fără a îndeplini condițiile legale, iar Mitroi Gheorghe, în calitate de contabil-șef, a semnat ordinele de plată pentru achitarea acestor facturi, astfel că a determinat efectuarea de plăți în mod nelegal“, au comunicat procurorii DNA.

Vilă din banii Sucursalei Electrificare Craiova

După cum au reținut anchetatorii, cei doi contabili au reușit delapidarea Sucursalei Electrificare Craiova „și pentru faptul că inculpații Spînu Marian și Neacșu Alin Florin, ambii șefi ai Sucursalei Electrificare Craiova din cadrul SC Electrificare CFR SA în perioadele de referință, și-au încălcat din culpă atribuțiile de serviciu și au contrasemnat ordinele de plată, care erau neînsoțite de documente justificative, fără să se asigure că plățile efectuate sunt pentru bunuri și servicii achiziționate legal și în interesul societății“.
Ulterior, bunurile achiziționate și achitate în mod nelegal ar fi fost însușite de Gheorghe Mitroi și Valentina Ghizdăveț. Este vorba de materiale de construcţii – de la cărămidă, gresie şi faianţă, la becuri, întrerupătoare, căzi şi chiuvete – pe care Mitroi le-a plătit din contul societății, deşi toate materialele ar fi fost utilizate la vila pe care şi-o construia în comuna Cârcea. O parte din materialele de construcţie ar fi ajuns şi la contabila Ghizdăveţ, care şi-a modernizat o vilă din comuna Drăgoteşti.
După cum au mai reținut procurorii, ca urmare a acestor achiziții, inculpații Gheorghe Mitroi și Valentina Ghizdăveț, în calitate de contabil-șef, respectiv contabil, au solicitat o deducere de TVA în valoare de 328.426 de lei, fără a exista însă documente justificative care să ateste achiziția efectivă a bunurilor sau prestarea serviciilor în beneficiul unității, situație în care nu exista drept de deducere.
În procesul penal, SC Electrificare CFR SA s-a constituit parte civilă cu suma de 504.917,26 euro, iar Ministerul Finanțelor Publice, prin Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Dolj, s-a constituit parte civilă cu suma de 328.426 de lei, reprezentând TVA dedusă nelegal.

Unul face închisoare, restul au fost condamnați cu suspendare

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 31 iulie 2013, iar anul trecut, înainte de Crăciun, instanța s-a pronunțat.
Gheorghe Mitroi a primit pedeapsa cea mai grea – trei ani și patru luni de închisoare cu executare, iar ceilați trei inculpați au fost condamnați cu suspendare. Contabila Valentina Ghizdăveț a fost condamnată la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare, Spînu și Neacșu au primit câte zece luni de închisoare cu suspendare pentru neglijență în serviciu.
Instanța a admis acțiunea civilă a DGFP Dolj și i-a obligat pe Gheorghe Mitroi și Valentina Ghizdăveț la plata sumei de 328.426 de lei, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile de întârziere. De asemenea, Tribunalul Dolj a admis acţiunea SC Electrificare CFR SA şi i-a obligat pe inculpaţii Gheorghe Mitroi, Valentina Ghizdăveţ și Marian Spînu să achite societății suma de 60.839,82 euro. Suma de 444.077,44 euro va fi achitată de Gheorghe Mitroi și Valentina Ghizdăveţ împreună cu Alin Florin Neacşu. În total, cei patru inculpați trebuie să achite SC Electrificare CFR SA suma de 504.917 euro, care va fi actualizată şi indexată cu indicele de inflaţie comunicat de BNR.

Apelul

Instanța a mai dispus ca inculpaţii Gheorghe Mitroi şi Valentina Ghizdăveț să nu fie fondatori, administratori, directori sau reprezentanti legali ai unor societăţi comerciale și a menținut sechestrul pus de procurori pe bunurile inculpaților.
Sentința Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel pe 29 decembrie 2014, dosarul urmând să ajungă pe rolul Curții de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS