16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVremea a dus la creșterea cu 50% a costurilor cu arăturile

Vremea a dus la creșterea cu 50% a costurilor cu arăturile

Zeci de mii de hectare de teren au rămas nearate, din cauza ploilor. Cei care  au reușit să are au avut costuri suplimentare substanțiale. (FOTO: arhiva GdS)
Zeci de mii de hectare de teren au rămas nearate, din cauza ploilor. Cei care
au reușit să are au avut costuri suplimentare substanțiale. (FOTO: arhiva GdS)

Cei care s-au încumetat să lucreze pământul, pentru a înființa culturile la timp, au cheltuit mai mulți bani cu combustibilul. Din cauza costurilor neașteptate, unii agricultori ar putea da faliment. În plus, 20% din suprafețele agricole din Dolj încă nu au fost arate.

Zeci de mii de hectare de teren au rămas nearate, din cauză că nu s-a putut intra pe terenurile pe care băltea apa, pentru a pregăti suprafețele respective de însămânțat. Unii dintre fermierii din Dolj susțin că din cauza condițiilor meteo din toamnă și din iarnă au crescut și costurile pe hectar cu efectuarea lucrărilor agricole specifice pregătirii terenului pentru a putea fi înființate culturile. Din cauză că a plouat, iar solul a avut umiditate excesivă, tractoarele au tras din greu ca să întoarcă brazdele. Unii nici nu au putut ara pământul. „Costurile noastre în această campanie au fost mult mai mari decât de obicei, din cauza vremii neprielnice pentru efectuarea lucrărilor agricole. Nouă ne-a crescut costul cu motorina cu 50%, pentru că trebuia să arăm și să semănăm. În județ există mulți fermieri care nu au terminat de arat nici până la această dată, iar unii nici nu au terminat de recoltat întreaga cantitate de porumb de pe câmp, pentru că nu s-a putut intra. Nici arăturile de toamnă nu s-au făcut pe toată suprafața. În zona noastră mai sunt 35-40% din terenuri nearate, din cauza vremii. Eu am pregătit terenul, dar cu costuri foarte mari“, a spus un fermier din zona Podariului.
Din cauza costurilor în plus cu motorina consumată în agricultură, pentru unii fermieri activitatea poate deveni nerentabilă. Un reprezentant al Direcției Agricole Dolj a avansat ideea că ar putea chiar să ajungă la faliment unii fermieri, tocmai din cauza costurilor în plus suportate din toamnă și până acum pentru pregătirea terenurilor agricole. „Întotdeauna când este secetă excesivă sau sunt precipitații în exces, cresc consumurile de combustibili foarte mult și, practic, activitatea agricolă devine nerentabilă. Producătorii care s-au aventurat să lucreze pământul în condițiile acelea necorespunzătoare, în mod sigur, vor avea foarte mult de pierdut și, dacă nu au contul în bancă substanțial, n-or să mai poată să producă, pentru că vor da faliment“, a spus Ion Gavrilescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Dolj, prezent în cadrul emisiunii Economia Sudului de la alege tv.
Pentru a ara un hectar de teren în condiții normale se consumă între 25-30 de litri de motorină. Pe un sol umed, însă, unde tractorul trage din greu sau patinează, se poate ajunge la un consum de 35, chiar și 40 de litri de motorină la hectar, spun specialiștii din agricultură. Deci, pentru un hectar, agricultorul cheltuiește 210 lei numai pentru efectuarea arăturilor, fără să luăm în calcul costurile cu discuit, semănat, fără îngrășăminte, uzura utilajelor sau costul cu forța de muncă. La finalul campaniei, după ce s-a recoltat producția, agricultorul constată că prețul de vânzare este foarte scăzut, așa cum s-a întâmplat în 2014, iar costurile sale cu greu sunt acoperite, spun specialiștii. De exemplu, la ora actuală, prețul grâului a scăzut la 0,46 lei pe kilogram, ceea ce pentru fermieri este foarte puțin.

80.000 de hectare nu au fost arate din toamnă până acum

La nivelul Doljului au rămas nearate, până acum, între 70.000 și 80.000 de hectare de teren agricol. Unul dintre motivele pentru care nu s-a lucrat terenul încă din toamnă este acela că a băltit apa pe suprafețe importante, dar mai sunt și alte cauze. „Pe de o parte, solurile nisipoase se pregătesc, de regulă, primăvara, pentru că toamna și iarna există fenomenul deflației și acele resturi vegetale ajută să rețină nisipurile pe loc, să nu fie spulberate, motiv pentru care o suprafață importantă din astfel de soluri nisipoase se pregătește, de regulă, primăvara, cu două-trei săptămâni înainte de semănat. Pe de altă parte, știm că vara și toamna au fost excesiv de ploioase și nu s-a putut intra pentru a se efectua lucrările de arat și mai sunt undeva la sub 20% suprafețe nearate în Dolj“, a spus Ion Gavrilescu, purtător de cuvânt al Direcției Agricole Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS