Dosarele X din Calafat se închid cu 200.000 de euro

Clădirea dărăpănată din prim-plan va fi renovată și compartimentată cu peste 200.000 de euro. Banii vin din bugetul Direcției pentru Protecția Copilului Dolj. În aceeași curte se află și celebra casă (plan îndepărtat) reabilitată de o firmă misterioasă, care apoi a plecat fără să ceară un leu (Foto: Arhiva GdS)


Clădirea din Calafat renovată de o firmă-fantomă, despre care GdS a scris pe larg, a intrat în circuitul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj. După principiul „să fie primit“, Direcția nu a elucidat misterul constructorului care a renovat pe ascuns clădirea aflată undeva pe faleza Dunării, a introdus imobilul în contabilitate și l-a dat în funcțiune în decembrie anul trecut. În paralel, după fuga de pe șantier a firmei misterioase, Direcția a scos la licitație celălalt corp de clădire situat lângă casa renovată, pe care firma nu a mai apucat să-l dea cu var. Este vorba despre o remiză pentru mașini agricole pe care Direcția vrea să o reabiliteze și recompartimenteze cu aproape un milion de lei (222.222 de euro) plus TVA, circa 1.000 de euro pe metrul pătrat. Câștigătorul licitației, firma Prohaus din Craiova, a mai lucrat pentru DGASPC acum câțiva ani, când a renovat cu aproximativ 350.000 de euro o clădire de la marginea Băileștiului, pe care Direcția o cumpărase la un preț dublu față de cel la care o achiziționase vânzătorul.

Gazeta de Sud scria anul trecut despre un caz incredibil petrecut în administrația doljeană. O clădire situată în municipiul Calafat, aflată în administrarea DGASPC, a fost renovată integral pe interior şi exterior de o firmă de construcţii misterioasă, care nu a cerut nici un leu pentru lucrări. Începând de la directorul general al Direcţiei la acea vreme, Maria Manolache, la proiectant sau firmă de pază, nimeni nu ştia cine a modernizat clădirea. Afacerea a ieşit la iveală în şedinţa din luna martie 2014 a Consiliului Judeţean Dolj, când o notă de constatare întocmită de doi angajaţi ai CJ prezenta lucruri incredibile: pe proprietatea CJ Dolj a intrat o firmă, care a modernizat complet clădirea aflată în paragină şi a extins o aripă a acesteia, apoi şi-a luat utilajele şi dusă a fost. Nu a cerut nici un leu, nu s-a mai arătat la faţă.

Lista cu investițiile misterioase

Clădirea modernizată fără ştirea nimănui are o suprafaţă de 177 de metri pătraţi şi fusese dată în administrarea Direcţiei de către Consiliul Judeţean Dolj în octombrie 2012, împreună cu o remiză pentru maşini agricole în suprafaţă de 288 de metri pătraţi şi terenul de sub ele, în suprafaţă de 4.500 de metri pătraţi. „La o clădire veche situată în municipiul Calafat, dată în administrarea Direcţiei Generale pentru Asistenţă şi Protecţia Copilului Dolj, în vederea amenajării unui complex de servicii sociale pentru copii, s-au efectuat ample lucrări de reparaţii, amenajări şi extinderi înainte de aplicarea procedurilor de achiziţie publică“, se arăta în notă. Este vorba despre extinderea clădirii cu două camere la parter, montarea de gresie în hol, bucătărie, grupuri sanitare, scară de acces la etaj şi sală de mese, faianţă pe pereţii din bucătărie şi grupurile sanitare, parchet melaminat în cele două dormitoare şi finisaje interioare la pereţi şi tavane. La etaj s-au amenajat pardoseli din gresie pe hol, grup sanitar, terasă şi balcon, faianţă pe pereţii din grupurile sanitare, parchet melaminat în trei dormitoare, finisaje interioare la pereţi şi tavane. De asemenea, s-au montat instalaţii electrice, sanitare şi termice noi, o centrală termică electrică şi un boiler. În plus, s-a montat tâmplărie PVC cu geam termopan la interior şi exterior, s-au făcut trei fose septice în curte, trotuar din beton şi rampă pentru persoanele cu handicap, iar clădirea a fost placată cu polistiren de 10 cm şi a fost vopsită cu vopsea decorativă.

Legați la ochi

Întrebaţi de controlorii de la CJ Dolj ce ştiu despre lucrări, atât directorul general al Direcţiei, Maria Manolache, cât şi directorul general adjunct economic, Dumitru Herăscu, au declarat că ei nu au iniţiat nici o procedură de achiziţii pentru a desemna firma care să modernizeze imobilul, că nu au semnat nici un contract de achiziţii şi că nu au dat nici un ordin de începere a lucrărilor, că nu deţin informaţii despre firma care a efectuat lucrările. GdS a încercat la vremea respectivă să obţină informaţii de la firmele care au avut tangenţă cu proiectul pe care Direcţia nu a mai apucat să-l pună în practică, deoarece respectiva clădire fusese deja modernizată. Este vorba despre firma de pază Ardia, care a avut clădirea sub pază până în februarie 2014, despre firma de construcţii Bauhaus Trade, care a împrejmuit cu gard terenul pe care se află clădirea în cauză, şi despre firma de proiectare MND Proiect.

Administratorul Bauhaus, Viorel Dorobanţu, spunea atunci că firma nu a avut nici o legătură cu modernizarea. „Contractul nostru a fost doar pentru gard. În perioada în care am lucrat la împrejmuire nu am văzut pe nimeni care să modernizeze casa. Când am terminat gardul, casa era în aceeaşi stare, adică de degradare“, spunea el. Nici administratorul MND Proiect, arhitectul Mihaela Bălăşoiu, nu a știut cine a lucrat la clădire, precizând că firma doar a realizat proiectul tehnic. De asemenea, administratorul firmei de pază, Ovidiu Nadolu, spunea că reprezentanţii Ardia nu au văzut nici o societate care să efectueze lucrări de modernizare pe perioada cât au asigurat ei paza obiectivului. După acest scandal, fostul director al DGASPC, Florin Stancu, care fusese numit administrator public al județului, s-a întors în funcție. A declarat că va încerca să afle adevărul, dar nu a reuşit. El preciza că nu a desemnat o comisie de cercetare şi nici nu a sesizat poliţia pentru că nu există nici un prejudiciu adus statului.


„Sora“ din Dosarele X, reabilitată cu 1.000 de euro pe metrul pătrat

În schimb, DGASPC a decis să scoată la licitație, în septembrie 2014, reabilitarea și compartimentarea celuilalt corp de clădire pe care firma misterioasă nu mai apucase să-l modernizeze. Direcția a pus la bătaie aproximativ 500.000 de euro (1,5 milioane de lei plus TVA), dar contractul a fost semnat pentru o sumă cu 33% mai mică la sfârșitul anului trecut. Câștigătoare a fost desemnată firma Prohaus din Craiova, care a oferit cel mai mic preț: 999.444 de lei plus TVA. La o suprafață de 288 de metri pătrați, cât are remiza, rezultă că reabilitarea și compartimentarea unui metru pătrat vor costa 771 de euro plus TVA, în total aproximativ 1.000 de euro. Lucrările vor începe când va permite vremea. „Noi am dat ordinul de începere a lucrărilor, dar au făcut o cerere de sistare până când vremea va permite demararea lor“, a spus Florin Stancu. Cât privește clădirea modernizată pe ascuns, ea a fost introdusă în circuitul administrativ și dată în funcțiune ca un centru de primire în regim de urgență a copiilor. 10-11 copii din Calafat locuiesc deja acolo, după ce Direcția a reușit să angajeze personal.

600.000 de euro pentru o casă din Băilești

Firma Prohaus nu este la primul contract câștigat la licitațiile organizate de Direcție. Ea a lucrat la alt imobil cumpărat de DGASPC la un preț dublu, caz relatat pe larg de GdS. Este vorba despre o casă părăsită de la marginea Băileștiului de 383 de metri pătrați, pe care Direcția a plătit în decembrie 2008 un milion de lei (250.000 de euro la vremea respectivă) și în care a mai investit alte circa 350.000 de euro pentru reabilitare și punere în funcțiune. În total, cumpărare plus renovare – circa 600.000 de euro. Achiziția a fost controversată. Cel de la care Direcția a cumpărat clădirea, Ion Badea, o achiziționase, la rândul lui, în aprilie 2008, cu 450.000 de lei, iar după câteva luni, în decembrie, a vândut-o la preț dublu DGASPC. Clădirea era într-o stare dezastruoasă, fără geamuri, cu ziduri căzute, uși smulse, sobe distruse şi o curte sufocată de bălării înalte de doi metri. Întrebat atunci despre preț, Florin Stancu spunea că o construcție nouă în Băilești ar fi costat de patru ori mai mult.

Mansardare cu 600 de euro pe metrul pătrat

Alt contract atribuit de DGASPC Dolj este cel din luna decembrie 2014 pentru mansardarea unui corp de clădire și realizarea unor scări de acces la un imobil pe care îl administrează pe strada Constantin Lecca 32 din Craiova. Peste 1,5 milioane de lei plus TVA este suma din contractul semnat cu SC EOL FACILITY SRL, o firmă cu sediul în comuna Voluntari din județul Ilfov. La o suprafață de 700 de metri pătrați a corpului de clădire rezultă că prețul pentru mansardare se ridică la aproape 480 de euro pe metru pătrat plus TVA, în total 600 de euro. Stancu a precizat că prețul a fost influențat de existența unui sistem modern de încălzire.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 14 ianuarie 2015

Actualitate

» Guvernul a adoptat propunerea lui Dragnea
» Strategia Națională în domeniul politicii de tineret pentru perioada 2015-2020
» Strategia de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome, aprobată de executiv
» Un nou împrumut de 1,42 miliarde de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene
» Guvernul a modificat Legea revoluţionarilor, fără să elimine condiţia noului certificat
» Tichetele de masă vor fi acordate şi pe un “portofel electronic”
» Revista “Charlie Hebdo”, epuizată la orele dimineţii
» Guvernul a aprobat introducerea cotei de 9% la TVA în turism
» Percheziţii de la MAI vizează o consilieră a ministrului Gabriel Oprea
» Zeci de mii de carduri nedistribuite în Dolj
» Accident la ieşire din Podari

Publireportaj

» Proiect pentru facilitarea integrării pe piaţa muncii a studenţilor din Dolj şi Vâlcea

Local

» Vâlcea: 13 persoane, sancţionate pentru furt de curent electric
» Mehedinţi: Cercetați pentru furt
» Vâlcea: Traficul rutier pe podul peste Olt, restricţionat
» Vâlcea: Prinşi cu lemne fără să aibă documente de provenienţă
» Vâlcea: Trei răniţi în urma coliziunii dintre două autoturisme
» Trei persoane rănite în mai multe accidente în Drobeta Turnu Severin
» Mehedinţi: Cercetat pentru contrabandă cu ţigări

Dolj

» Victor Ponta, denunțat la DNA în dosarul „Imprimeria Oltenia“
» Plătesc degeaba fondul de reparații
» Taximetriștii craioveni, verificați în trafic
» S-a răsturnat pe Drumul Județean 561
» Ginecologul Radu Nicon, eliberat condiționat din pușcărie
» UPDATE A făcut praf mașina pe care urma să o cumpere
» Drumurile nimănui în Calopăr
» Dinel Staicu a început să „sifoneze“ la DNA
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiovean arestat pentru evaziune cu cereale
» Craiova: Mihai Eminescu în pagini de scrapbooking
» La multi ani, Vasile Buz !
» Craiova: A făcut praf mașina pe care urma să o cumpere
» Programul filmelor la Colours Cinema Craiova în săptămâna 16-22 ianuarie
» Craiova: Eminescu şi copiii de la Grădinţa “Ethos”
» Acțiune de verificare a taximetriștilor

Gorj

» Doliu şi jale la Rovinari
» Ucigaşul lui Bunoiu, ex-poliţistul Vieru, nu-şi acceptă statutul de deţinut
» Soarta UM Sadu, decisă la Ministerul Economiei

Sport

» Pandurii asudă din greu la Izvorani
» Alb-albaștrii, „rupți în două“ la antrenamente de un ardelean
» Laurenţiu Lică a fost omul meciului cu Trentino
» Baschet (m): SCM-U Craiova, victorie cu Sigal Priştina, în Liga Balcanică
» Tenis – Halep: Încerc să mă refac pentru a începe antrenamentele în vederea Australian Open
» Felix Grigore: Amicalele vor da forță grupului
» Fotbal – Sorin Cârţu: În amicale urmărim în primul rând intrarea treptată în formă a echipei

Bani & Afaceri

» Guvernul a avizat introducerea TVA de 9% pentru servicii de turism all-inclusive
» Dolj: În Oltenia se construiesc mai puţine clădiri rezidenţiale

Sanatate

» Doljul, codaş la eliberarea cardului de sănătate

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top