6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljClinica de Ortopedie şi Traumatologie şchioapătă

Clinica de Ortopedie şi Traumatologie şchioapătă

Altă secție de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova care abia mai supraviețuiește este Clinica de Ortopedie şi Traumatologie. Mucegai, gândaci, paturi vechi de zeci de ani, de asta au parte pacienții internați în jumătate din secție. Asta pentru că cealaltă jumătate a fost dotată cu mobilier nou prin intermediul sponsorizărilor.

Etajul șase al celui mai mare spital din Oltenia. Pacienți care merg schiopătând. Zeci de aparținători ce așteaptă la ușa clinicii, pe care cum o prind deschisă cum intră în secție. Saloane dotate cu televizor și frigider, dar și locuri în care pereţii sunt plini de mucegai.
Deși pare greu de crezut, în Craiova anului 2015 încă mai există secții în spital în care pacienții dorm cu mucegaiul la cap și medici care fac solicitări peste solicitări și așteaptă de zeci de ani doar, doar or primi bani pentru ceva renovări. De zeci de ani se fac cârpeli pe ici pe colo, niciodată însă nu s-a încercat rezolvarea în totalitate a problemelor. Conf. univ. dr. Dan Grecu, şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie, spune că tot timpul au fost găsite soluții de moment. „S-a ars un bec, s-a rezolvat acea problemă, au mucegăit pereții, s-a dat cu soluție și s-a zugrăvit. Asta s-a făcut până acum, dar nu s-a găsit o soluție care să rezolve problemele de fond. Acum se încearcă implicarea tuturor factorilor pentru a rezolva aceste probleme de fond, dar aici este vorba nu de trei sau cinci ani, ci de mult mai mulți“, spune șeful secției.

„Din păcate, nu apucăm să terminăm într-o parte că se strică în alta“

Conștienți de neajunsurile clinicii, medicii care lucrează aici de ani buni au semnalat problemele conducerii pe care spitalul a avut-o de-a lungul timpului. Însă banii nu au venit niciodată, iar cauza este mereu aceeași – subfinanțarea. Tot ce s-a făcut până acum în clinică este datorită sponsorizărilor. Așa se face că jumătate din clinică este igienizată, saloanele au paturi noi, frigidere, televizoare, jaluzele. Însă, cum românul face și desface, în momentul în care este rezolvată o problemă apare alta. „Din păcate, nu apucăm să terminăm într-o parte că se strică în alta. Acum șase ani s-a făcut igienizare în secție, s-a zugrăvit, s-a reparat și nu au apucat să termine secția că la primele saloane deja s-a spart aplica, s-a spart WC-ul, s-a spart instalația sanitără. Iar aceasta este o problemă care vine din afara spitalului“, explică dr. Dan Grecu.
Acolo unde sponsorizările nu au ajuns, bolnavii sunt nevoiți să suporte pereții cu igrasie și băile în care căzile sunt mâncate de rugină. „Nu mai țin minte când am primit ultima dată bani de la spital. S-a făcut în urmă cu câțiva ani o igienizare și acum așteptăm alte lucrări. Însă, ne lovim de problemele structurale ale spitalului și asta cere timp. Nu știu când se vor rezolva toate. Saloanele cu mucegai există, din păcate, deși am luat măsuri. Din banii unei asociații a medicilor pe care o avem pe secție am luat de mai multe ori soluție antifungică, dar problema dispare doar temporar“, a adăugat dr. Dan Grecu.

„Odată ce a intrat mucegaiul în pereți trebuie ras totul“

Mucegaiul din saloane apare și din cauză că nu se aerisește, spun medicii. Când nu existau geamuri termopan și erau ferestre prin care fluiera vântul se făcea curent și nu exista așa mucegai, spune dr. Dan Grecu. „De când avem tocăria nouă, care este foarte bună pentru că oferă un alt confort termic bolnavului, a început să apară umezeala și este și cald. Soluția oficială, recomandată și de Ministerul Sănătății, este să fie aerisite saloanele în fiecare dimineață. Bolnavilor le este însă frig și închid imediat geamurile. Este o problemă pentru că odată ce a intrat mucegaiul în pereți trebuie ras totul, iar asta trebuie făcut în timp cu tot spitalul. Acum se pot face doar cârpeli“, a mai spus șeful clinicii.

Deficit de personal medical

Clinica se confruntă și cu deficit de personal medical. Sunt plecate să lucreze în străinătate șase asistente și două infirmiere. Au mai venit câteva persoane să suplinească, dar sunt insuficiente ca număr, spune șeful clinicii. Așa se face că munca pe care altădată o făceau 30 de asistente acum trebuie să o facă doar 20. „Automat, asistenta este mai obosită, mai irascibiliă și pacienții se simt neglijați. Și de aici apare un conflict. Când este tura de noapte și asistenta pleacă din fața clinicii până în spate, la 70 de bolnavi câți sunt în total, automat că atunci când se aprinde becul undeva nu poate să ajungă direct și trec zece minute poate. Se poate întâmpla și ca pacientul să aprindă becul, după cum am auzit, și infirmiera sau asistenta să nu se ducă acolo. Eu tot repet personalului și le atrag atenția asupra modului în care se comportă cu pacienții, chiar dacă și pacientul vorbește mai urât“, susține dr. Dan Grecu.

„Este nevoie și de lucruri mai mici și care se pot întinde pe trei pagini“

Bolnavii cu cele mai mari probleme ortopedice din Oltenia sunt aduși în clinica din Craiova. O clinică care pune mulți pacienți pe picioare, dar care are nevoie de aparatură ca să se poată ridica la standardele Occidentului. Medicii craioveni au învățat să se descurce în sala de operație cu ce au. Dar sunt conștienți că un medic din străinătate ar pune mănușile jos și ar refuza să opereze în astfel de condiții. „În fiecare an facem o listă mare cu tot ce ne trebuie. Sunt lucruri mai scumpe de care avem nevoie, cum ar fi mesele chirurgicale, lămpile scialitice, climatizarea adecvată unui bloc operator și pentru vară, și pentru iarnă. Importantă este și limitarea căilor de acces pentru că este nepermis să întâlnești un aparținător îmbrăcat de stradă în blocul operator. Este nevoie și de lucruri mai mici și care se pot întinde pe trei pagini“, spune șeful clinicii.

„Medicii din străinătate nici nu ar intra în operație cu o parte din aparatura pe care o avem noi“

Ultima dată când clinica a primit aparatură de la consiliul județean a fost acum doi ani, în urma igienizării blocului operator. Atunci au fost aduse două aparate de anestezie și un aparat de radiologie intervențională. Dar nu este totul. „Ca să operezi un bolnav îți trebuie o masă chirurgicală ortopedică care să ofere confort bolnavului și siguranță operatorie“, spune dr. Grecu. Dar pe care clinica nu o are. Așa se face că apar de multe ori dificultăți intraoperatorii. „Linia de artroscopie are deja șapte ani de când o avem și foarte multe au început să se strice și ar trebui înlocuite. Ar trebui aduse alte camere de luat vederi, alt instrumentar și lucruri pe care le solicităm mereu. Noi așa suntem educați, să lucrăm cu aparatura pe care o avem. Medicii din străinătate nici nu ar intra în operație cu o parte din aparatura pe care o avem noi. Noi așa ne-am făcut pregătirea, dar asta nu înseamnă că este bine“, a adăugat șeful clinicii.

„Spitalul asigură implanturile, care sunt scumpe“

La Clinica de Ortopedie şi Traumatologie sunt însă și lucruri bune. Este, după cum susțin medicii, printre puținele din țară în care pacienții nu trebuie să își cumpere implanturi. „La noi, în general, pacientul nu cumpără. Poate că, o dată, de două ori pe an, apare o sincopă și nu avem ceva deosebit și atunci pacientul trebuie să facă asta. Dar în rest spitalul asigură implanturile, care sunt scumpe“, susține dr. Dan Grecu. În plus, de-a lungul anilor, medicii au diversificat patologia de care se ocupă, încât să poată face tot felul de intervenții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS