15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVecinul e de vină pentru frigul din case

Vecinul e de vină pentru frigul din case

Ceartă pe căldura de la Termo între locatarii dintr-un bloc din cartierul craiovean Valea Roșie și proprietarul unei vile din vecinătate. Locatarii din bloc spun că furnizorul de căldură al orașului i-a mințit când a racordat din subsol, la căldură și apă caldă, un imobil privat, lăsându-i în frig, deși le-a promis că „parametrii agentului termic livrat se vor îmbunătăți simțitor“.

De doi ani, locatarii din blocul 106 din Asociația de proprietari nr. 22 Eroilor din Valea Roșie se ceartă pentru căldură cu proprietarul unei vile aflate în imediata vecinătate. Imobilul a fost racordat în 2012 din subsolul blocului 106 la sistemul centralizat de încălzire al orașului. Tot din acel an, locatarii din bloc spun că au început să aibă și ei probleme cu căldura și consideră că SC Termo Craiova SRL, furnizorul de căldură, dar și proprietarul vilei i-au mințit când le-a cerut acordul să se branșeze de la conductele din subsolul blocului. Unora dintre proprietari li s-a spus chiar că branșamentul se face doar pentru apă caldă, deși pe tabelul pe care s-au strâns semnături nu era specificat nimic. La vremea respectivă, oamenilor li s-a spus că nu va fi nici o problemă, dimpotrivă, li se va furniza energie termică în parametri normali. „Sunt probleme cu căldura în bloc de când s-a racordat la conducta din blocul nostru această proprietate privată. Termo a promis că noi nu o să mai fim capăt de coloană, dar nu este așa. El a fost branșat pe conductă înainte și noi am rămas tot capăt de coloană. Când el deschide vanele, noi nu mai avem căldură în bloc, iar el spune că dacă se strânge robinetul aici în subsol, nu mai are el. Vina o poartă Termo, cei de acolo sunt mari mincinoși și i-au dat aprobare în defavoarea noastră. Oamenii și-au dat acordul, crezând în promisiunile celor de la Termo. Conductele din bloc așa au fost proiectate, să dea căldură pentru 19 apartamente, ori acum este prea mult“, spune Valentin Bunea, locatar în bloc.
De suferit au și cei care s-au opus de la început acestei intervenții. „Eu nu am dat semnătură. Cum au dat drumul la căldură la acest imobil, automat s-au răcit caloriferele noastre. Am făcut sesizare la Termo, au venit, au aerisit, au strangulat. Au venit echipe peste echipe și nu au găsit nici o soluție. Noi zicem că din această cauză. Au venit aici în subsol proprietarii acestui imobil. Eu știu că semnăturile s-au cerut pentru apă caldă și oamenii au semnat, dar a fost și pentru căldură. Când se oprește căldura către acest imobil, avem și noi căldură, așa caloriferele noastre sunt mai mult reci“, spune proprietarul de la apartamentul 4 din blocul 106. Lucru confirmat și de alt proprietar. „Sunt anumite momente din zi când nu avem căldură. Eu cred că de când s-a legat vecinul ăsta. Nu cunosc prea multe, dar așa cred“, este de părere Elena Raicea, proprietară. Cu toții susțin că atunci când proprietarul imobilului vecin dă drumul la căldură ei rămân în frig. Și se gândesc cu groază la momentul când întreg imobilul de trei etaje și mansardă va fi finalizat și va beneficia de căldură, fiindcă acum doar parterul este terminat și locuit.

Termo să găsească o altă modalitate de racordare

Reprezentanții proprietarilor, președintele și administratorul de la asociație spun că știu de problemele proprietarilor din blocul 106, dar ei nu și-au dat acceptul pentru această branșare. Că oamenii li s-au plâns, că au făcut solicitări la Termo, dar furnizorul de căldură trebuie să găsească o altă soluție pentru noul abonat.
„Blocul 106 are probleme cu căldura, noi nu ne-am dat acordul pentru branșarea acestei proprietăți private din subsolul blocului. Avem aici o adresă din 5.10.2012 prin care Termo spune că face racordarea acestei proprietăți private și dădea asigurări că este bine pentru acest bloc, fiindcă nu va mai fi cap de rețea și va avea căldură la parametrii normali. Anul trecut s-au făcut de trei ori verificări la instalația de căldură în acest bloc, că nu era căldură. Anul acesta, la fel a fost problemă cu căldura. Am făcut adresă către Termo să se rezolve situația din acest bloc. Este vina proprietarilor că ei au semnat, din 19 apartamente, 15 sunt de acord. Și acest proprietar privat mi-a făcut adresă, dar eu nu am ce să le răspund, că nu este arondat acestei asociații. Termo trebuie să găsească o altă modalitate de racordare, din afara blocului“, a explicat Badea Ciunel, președintele Asociației de proprietari nr. 22 Eroilor, Valea Roșie.

Și noi suntem abonați ai Termo

Proprietarii imobilului privat din strada Rovine, nr. 8A susțin că și ei sunt abonați ai SC Termo Craiova SRL, ca și proprietarii din blocul 106. Că trebuie să li se furnizeze căldură și că locatarii din bloc nu au dreptul să le închidă căldura din subsol, pe motiv că sunt ei privați de căldură. „Sunt racordată în baza unui proiect și a unui contract făcut de Termo. Sunt și eu un abonat, ca și ei. Proprietarii și-au dat acordul. Primesc și apă caldă, și căldură. Ei ne opresc căldura din ură, din dușmănie. Eu nu am făcut investiție de 140 de milioane ca să nu am căldură. Eu nu sunt abonata asociației. Ne opresc căldura, mă pomeneam la 10 seara fără căldură. Am mers la directorul de la Termo, au schimbat o pompă, un motor la punctul termic, ca să nu mai fie probleme. Ultima dată am făcut plângere la poliție. Am solicitat la asociație să ne comunice dacă au împuternicit un locatar să ne oprească nouă căldura. Au luat cei de la Termo robineții să nu ne mai oprească căldura și tot au închis, cu patentul“, a afirmat Ioana Ublea, proprietara imobilului din vecinătatea blocului 106.

Asigurări date de Termo

Iată ce scrie SC Termo Craiova SRL în răspunsul dat proprietarilor din blocul 106, în data de 8.10.2012, la momentul branșării imobilului privat de la conductele din subsol: „În urma analizei situației existente la blocul 106, arondat Asociației nr. 22 Eroilor, Valea Roșie, s-a constatat că blocul respectiv este cap de coloană și pot exista probleme în alimentarea cu energie termică pentru încălzire și apă caldă. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de executare a unui branșament pentru legarea unui nou consumator este în avantajul proprietarilor din bloc. Odată cu executarea lucrărilor se va prelungi rețeaua de distribuție și blocul respectiv nu va mai fi cap de coloană, iar parametrii agentului termic livrat se vor îmbunătăți simțitor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS