24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTuriştii nu s-au speriat de viscolul de la Rânca

Turiştii nu s-au speriat de viscolul de la Rânca

Pârtiile au fost pline, în ciuda viscolului (FOTO: Eugen Măruţă)
Pârtiile au fost pline, în ciuda viscolului (FOTO: Eugen Măruţă)

Vremea rea nu i-a descurajat pe turiştii care au urcat la Rânca la sfârşitul săptămânii trecute. În ciuda viscolului şi a gerului, aproximativ 1.000 de persoane s-au aflat la cota 1.650 la sfârşitul săptămânii trecute şi au profitat de condiţiile excelente de schi, sanie şi snow-board. Cabanierii din Rânca au primit atenţionare de ninsori şi viscol pentru finalul săptămânii trecute, însă turiştii au putut să urce fără probleme vineri întrucât condiţiile de drum au fost bune. Vremea s-a înrăutăţit sâmbătă, când Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a decis să închidă circulaţia autovehiculelor pe DN 67 C, între Novaci şi Rânca, din cauza viscolului puternic şi a zăpezii. Şoseaua a fost închisă în intervalul orar 14.00 – 18.00. Porţiunea de drum afectată a fost cea cuprinsă între kilometrii 16 şi 34. Aproximativ zece autoturisme au avut nevoie de asistenţă din partea drumarilor pentru a-şi continua drumul, vizibilitatea fiind redusă pe zona respectivă. Şoseaua a fost redeschisă sâmbătă seară.

S-a schiat şi în nocturnă

Echipele Salvamont Gorj s-au aflat pe toate cele şase pârtii deschise: M1, M2, M4, M3, Ranca 1 şi Junior. Zăpada bătută de pe pârtii s-a apropiat de înălţimea de un metru şi a asigurat condiţii foarte bune pentru practicanţii sporturilor de iarnă. Toată lumea s-a bucurat de calitatea pârtiilor şi a zăpezii, iar numărul mai mic de turişti faţă de începutul de an a făcut ca aglomeraţia să nu mai existe. „De data aceasta, nu au mai avut probleme pe pârtii. Au funcţionat toate. Lumea a schiat şi în nocturnă. Probleme au fost din cauza vremii, a viscolului şi a zăpezii viscolite din anumite intervale de timp. Unii turişti nu au mai ieşit din cabane. Când s-a schiat au fost condiţii foarte bune şi acum putem spune că toate pârtiile se prezintă cum trebuie. Zăpadă e destulă şi va mai fi. Pe pârtii nu am avut accidente sau evenimente deosebite, faţă de zilele de început de an, când am intervenit permanent“, a precizat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Judeţean al Salvamont Gorj.

Acoperiş luat de vânt

Acoperişul a ajuns la marginea drumului (FOTO: Eugen Măruţă)
Acoperişul a ajuns la marginea drumului (FOTO: Eugen Măruţă)

Dacă turiştii au îndrăznit să urce la Rânca să schieze, cabanierii s-au speriat de viscolul puternic, având în vedere că la început de an mai mulţi brazi au fost doborâţi. Din nefericire, vântul puternic a continuat şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar acesta a început să producă şi pagube. Un brad a fost smuls din rădăcini şi a picat peste două autoturisme. Nu au existat victime. De asemenea, viscolul a fost atât de puternic, încât a luat pe sus acoperişul uneia dintre construcţiile din zonă. Acoperişul a fost purtat de vânt până în vecinătatea drumului naţional ce face legătura între Rânca şi oraşul Novaci. Autorităţile judeţene şi drumarii sunt în stare de alertă şi sunt pregătite să închidă drumul de fiecare dată când vremea impune acest lucru. De asemenea, drumarii acordă în permanenţă asistenţă şoferilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS