16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţi: Traficul la frontiera cu Serbia a scăzut cu 10% în anul 2014

Mehedinţi: Traficul la frontiera cu Serbia a scăzut cu 10% în anul 2014

Contravenţiile şi infracţiunile la frontiera externă a Uniunii Europene, i-au determinat pe poliţiştii de frontieră mehedinţeni să deruleze 391 acţiuni proprii în anul 2014, bilanţul instituţiei arătând că oamenii legii au participat la 1.114 misiuni desfăşurate în scopul contracarării fenomenului infracţional  în zona de competenţă. Totodată, s-a constatat o scădere a traficului la frontiera cu Serbia.

Punctele de trecerea frontierei (Porţile de Fier I, Porţile de Fier II, PTF Dr. Tr. Severin – Port şi PTF Orşova – Port) au fost tranzitate în anul 2014 de 1241857 persoane, fiind verificate de către poliţiştii de frontieră peste 347 750 mijloace de transport. Scăderea cirulaţiei prin punctele de trecere a frontierei este pusă pe seama situaţiei economice tot mai precare a românilor şi a rezidenţilor români în statele Uniunii Europene. Pe de o parte cei din ţară nu şi-au mai permis anul trecut să meargă în concedii sau în vizite în străinătate, iar de partea cealaltă, cei care lucrează în afara ţării au venit mai rar acasă sau deloc.
Totuşi, cum Drobeta Turnu Severin este printre cele mai sărace municipii din sud-vestul ţării, din cauza lipsei locurilor de muncă, mulţi îşi câştigă traiul din vânzarea ţigărilor sau altor produse de contrabandă aduse din Serbia. În acest sens, poliţiştii împreună cu vameşii au încercat să combată traficul cu produse accizabile, constatându-se totuşi, 256 de fapte de contrabandă.
Potrivit unui comunicat remis luni de Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frintieră Mehedinţi, în anul 2014 au fost sancţionate contravenţional 1744 persoane valoarea acestor sancţiuni ridicându-se la 262.861 de lei.
Tototdată, la frontiera României cu Serbia au fost înregistrate un număr de 240 de lucrări penale, fiind soluţionate 184 dintre acestea. Alte 193 de cause penale au fost înaintate parchetului.
Printe infracţiunile constatate de poliţiştii de frontieră mehedinţeni se numără: trecerea ilegală a frontierei de stat (4), grup infracţional organizat (8), fals şi uz de fals, în înscrisuri şi documente (89), autoturisme/mopede  furate (19), contrabandă şi fraude vamale (256), braconaj piscicol şi cinegetic(40), trafic /persoane/ minori documente false (2), infracţiuni de furt (16), infracţiuni la regimul circulaţiei    (48).

În urma analizei anului 2014, poliţiştii de frontieră au constatat o scădere cu 10 % a numărului de persoane şi 5% a numărului de mijloace de transport care au tranzitat punctele de trecere a frontierei, comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut.
În PTF Porţile de Fier I, Porţile de Fier II, PTF Dr. Tr. Severin – Port şi PTF Orşova – Port au fost descoperite  109 de  infracţiuni comise de  109 persoane şi au  fost descoperite 449 de consemne şi 6 urmăriţi general care au fost predaţi beneficiarilor de consemn pentru luarea măsurilor legale
Membrii echipelor comune, poliţist de frontieră – vameş, au descoperit şi ridicat în vederea confiscării, în anul 2014, bunuri în valoare de peste 318.833 lei.
Printre obiectivele poliţiştilor de frontieră mehedinţeni, atât în 2014, cât şi în anul current, în vederea îndeplinirii obiectivelor Strategiei Naţionale de Aderare la spaţiul Schenghen, se numără: securizarea frontierei fluviale externe a Uniunii Europene în zona de competenţă, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, cunoaşterea şi aplicarea unitară a reglementărilor juridice interne şi europene în activitatea de supraveghere şi control a frontierei de stat, dar şi pregătirea profesională a personalului, în concordanţă cu noul cadru legislativ şi prevederile Manualului Schenghen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS