24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFratele lui Bercea Mondial a scăpat de arestul preventiv

Fratele lui Bercea Mondial a scăpat de arestul preventiv

Vasile Anghel a fost arestat preventiv pe 9 iulie, anul trecut, iar între timp a fost condamnat definitiv la cinci ani de pușcărie (Foto: Arhiva GdS)
Vasile Anghel a fost arestat preventiv pe 9 iulie, anul trecut, iar între timp a fost condamnat definitiv la cinci ani de pușcărie (Foto: Arhiva GdS)

Magistrații Tribunalului Dolj au dat, săptămâna trecută, o hotărâre favorabilă lui Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, judecat și condamnat pentru înșelarea mai multor primării din județul Dolj.

Înşelăciune în formă continuată, fals şi uz de fals sunt infracțiunile pentru care Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, a fost condamnat definitiv la cinci ani de pușcărie.
Inculpații Vasile Anghel, de 39 de ani, zis Amar, Ionuţ Anghel, de 22 de ani, fiul lui Anghel, Eugenia Stoican, de 25 de ani, din Caracal, concubina acestuia din urmă, dar și Mihai Goman, de 36 de ani, Viorica Mihai, de 32 de ani, au fost trimiși în judecată în februarie 2013. Cei cinci au fost acuzaţi că, în perioada 2008 – 2012, au falsificat mai multe documente (facturi, procese-verbale de recepţie, contracte etc.) în numele a două societăţi comerciale cu sediul în Drăgăneşti (Moţ Turta SRL şi Malex Metal SRL), documentele atestând, în mod nereal, furnizarea de produse sau prestarea unor servicii în beneficiul unor primării din judeţul Dolj. Ulterior, înscrisurile falsificate au fost folosite la judecătoriile Craiova, Caracal şi Segarcea, unde inculpaţii au obţinut zeci de hotărâri judecătoreşti învestite cu formulă executorie, iar în cadrul procedurii de executare silită au fost puse popriri pe conturile primăriilor respective. Printre primăriile care au căzut victime se numără cele din comunele Daneţi, Lipovu, Şimnicu de Sus, Valea Stanciului, Dobroteşti și Drănic.
Pe 17 iulie, anul trecut, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova s-au pronunțat în acest dosar și au dat o hotărâre definitivă. Vasile Anghel a fost condamnat la cinci ani și zece zile de închisoare, iar fiul său a primit o pedeapsă de cinci ani și zece luni de închisoare. Concubina lui Ionuț Anghel s-a ales cu o pedeapsă de patru ani și șapte luni de pușcărie, iar Goman și Viorica Mihai au fost condamnați la câte doi ani și patru luni de închisoare pentru că și-au recunoscut implicarea în infracțiunile comise de romii din Drăgănești.
În urma cercetărilor făcute în dosarul penal în care au fost condamnați definitiv cei cinci inculpați, ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj au stabilit că primarul din Daneți, Constantin Spiridon, nu era chiar străin de afacerile romilor din Drăgănești-Olt. Oamenii legii au stabilit că, în perioada aprilie 2007 – septembrie 2011, primarul comunei Daneți, prin procedura de achiziții directe de bunuri și servicii, a acceptat la plată facturi pentru produse și servicii care nu au fost recepționate în totalitate și a căror valoare a fost supraevaluată, prețurile acestora depășindu-le cu mult pe cele existente pe piață la momentul efectuării achizițiilor. Anchetatorii au deschis alt dosar privind infracțiunile comise de Vasile Anghel împreună cu edilul, dar și contabila din Daneți, iar pe 9 iulie au cerut și obținut arestarea preventivă a suspecților. În acest dosar, Constantin Spiridon este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, Elena Bițu, contabila de la Primăria Daneți, pentru fals intelectual și abuz în serviciu, iar Vasile Anghel este acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
La sfârșitul săptămânii trecute, Tribunalul Dolj a dispus revocarea măsurii arestului preventiv în cazul lui Vasile Anghel, însă inculpatul nu a ieșit de după gratii, fiind condamnat definitiv în primul dosar de înșelăciune. Edilul Constantin Spiridon a fost eliberat din arest pe 26 decembrie, anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS