18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO predă către CET Govora carierele miniere Alunu și Berbești

CEO predă către CET Govora carierele miniere Alunu și Berbești

Carierele vor ieşi din administrarea CEO
Carierele vor ieşi din administrarea CEO

Carierele miniere de la Alunu şi Berbeşti,din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), vor fi transferate CET Govora. Astfel, la inițiativa și sub coordonarea ministrului energiei, Andrei Gerea, și a secretarului de stat Bogdan Badea, s-au finalizat negocierile privind transferul minelor Alunu și Berbești de la Complexul Energetic Oltenia la CET Govora. Părțile au acceptat soluția avansată de reprezentanții Ministerului Energiei, punând astfel capăt unor discuții și negocieri ce se purtau de aproximativ un an și jumătate. Potrivit unui comunicat de presă, prin acceptarea transferului de proprietate se vor stinge și datoriile istorice dintre cele două societăți. În urma discuțiilor s-a stabilit ca, până la 15 ianuarie, să fie definitivate detaliile contractului și structura garanțiilor. În ceea ce privește condițiile contractuale negociate, s-a convenit ca CET Govora să plătească eșalonat sumele datorate cu titlu de preț, în termen de zece ani. De asemenea, va fi achitată integral de către CET Govora cantitatea de cărbune livrată ulterior datei de elaborare a raportului de evaluare.

CEO rămâne fără 1.200 de salariaţi

Pe întreaga perioadă a derulării contractului de transfer și până la plata prețului, Complexul Energetic Oltenia va asigura managementul financiar la CET Govora printr-un reprezentant. „Externalizarea exploatărilor miniere Alunu și Berbești din Complexul Energetic Oltenia este răspunsul la o problemă care trena de prea mult timp. Rezolvarea în ritm accelerat a situației datoriilor istorice dintre CET Govora și CE Oltenia este un pas necesar în direcția eficientizării sistemului energetic național. De asemenea, la nivel local se creează premisele dezvoltării durabile a industriei vâlcene în general și a platformei chimice în special. Trebuie să avem în vedere că prin crearea unui complex energetic puternic în zonă asigurăm și un punct de sprijin important în privatizarea Oltchim“, a declarat Andrei Gerea, ministrul energiei, IMM-urilor și mediului de afaceri. Prin externalizarea celor două cariere miniere, Complexul Energetic Oltenia rămâne fără 1.200 de salariaţi.
Externalizarea celor două cariere din Vâlcea are loc în perioada în care sindicatele şi administraţia Complexului Energetic Oltenia se pregătesc să înceapă discuţiile pentru noul contract colectiv de muncă. Prima întâlnire între cele două comisii de negociere este programată astăzi, la sediul Sucursalei Electrocentrale Rovinari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS