17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţiştii de frontieră marinari muncesc la -15 grade Celsius

Poliţiştii de frontieră marinari muncesc la -15 grade Celsius

Peste o sută de poliţişti de frontieră mehedinţeni lucrează în condiţii dificile atunci când temperaturile coboară mult sub – 10 grade Celsius, aceştia fiind nevoiţi să supravegheze şi să controleze frontiera de stat pe Dunăre, acolo unde gerul se resimte mult mai tare. Poliţiştii de frontieră marinari spun că întâmpină dificultăţi cu parâmele ambarcaţiunilor, care îngheaţă instantaneu. Ca să suporte mai uşor gerul, colegii de pe mal îi aşteaptă cu ceai cald pe cei care vin din misiuni pe fluviu.
Poliţiştii de frontieră marinari, care supraveghează şi controlează frontiera de stat a ţării, lucrează 12 ore cu 24 libere. Cum în ultimele nopţi, temperaturile au ajuns la -15 grade Celsius pe Dunăre, munca lor a fost foarte dificilă. Chiar dacă Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Mehedinţi a fost dotat cu ambarcaţiuni moderne cu care monitorizează frontiera, pe fluviu, parâmele şi podeaua cu apă aruncată de valuri îngheaţă instantaneu.
„Iarna, condiţiile sunt foarte grele întrucât aparatele de încălzire nu fac faţă decât la anumite temperaturi. Noaptea trecută (joi noapte – n.r.), echipajul mi-a raportat că a fost foarte frig, parâmele şi geamurile au îngheţat, din cauza condensului şi a valurilor, şi au fost probleme cu vizibilitatea“, a povestit comisar Marius Dumitraşcu, comandant de navă în cadrul STPF Mehedinţi. Şi circulaţia pe Dunăre are pericolele ei când este ger. Apar sloiuri de gheaţă, bucăţi de lemn care sunt aduse de ape şi care, în contact cu fibra de sticlă a ambarcaţiunii, duc la un impact dur.
„Este destul de greu de lucrat iarna, în special pe ambarcaţi construite din fibră de sticlă şi plastic, mai ales pentru că apa care sare la valuri sau la curenţii de apă pe punte îngheaţă instantaneu. La temperaturi foarte scăzute, legăturile se iau foarte greu deoarece parâmele care sunt din material sintetic îngheaţă şi sunt foarte dificil de manevrat“, a explicat şi agentul principal Pătru Ioviţa Mladen, din cadrul Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.

Pe Dunăre s-au înregistrat – 15 grade Celsius

La frontieră, peste o sută de poliţişti marinari desfăşoară operaţiuni de supraveghere şi control pe Dunăre. 39 dintre aceştia lucrează la Sectorul Drobeta Turnu Severin. Ca să se mai dezmorţească în momentul în care se întorc din misiunile de pe fluviu, cei care rămân pe mal pregătesc ceaiuri calde pentru colegii marinari, în Portul Drobeta Turnu Severin. Poliţiştii de frontieră spun că pe Dunăre, temperaturile resimţite sunt mult mai scăzute decât cele din oraş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS