16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevii vor putea opta pentru școală cu contract de muncă

Elevii vor putea opta pentru școală cu contract de muncă

Practica elevilor oferită până acum de școli poate fi înlocuită cu pregătire profesională la agenți economici, pe bază de contract de muncă (Foto: Arhiva GdS)
Practica elevilor oferită până acum de școli poate fi înlocuită cu pregătire profesională la agenți economici, pe bază de contract de muncă (Foto: Arhiva GdS)

Școlile profesionale și tehnice vor introduce învățământul dual, prin care elevii vor face pregătire profesională la agenți economici pe bază de contract de muncă. La acest tip de învățământ se pot înscrie absolvenții de zece clase. Admiterea la noul tip de educație se va face din luna mai 2015.

Învățământul profesional în sistem dual este inclus începând din anul școlar următor prin Ordonanța de Urgență nr. 94 din 29 decembrie 2014, prin care Legea educației se modifică din nou la capitolul profesional  și tehnic, care va include atât liceele tehnologice, cât și școlile postliceale.
Conform precizărilor din ordonanță, învățământul în sistem dual se desfășoară pe bază de contract de muncă și combină pregătirea profesională organizată de un operator economic cu pregătirea organizată în cadrul unei unități de învățământ. Durata acestui învățământ și programa se vor reglementa printr-o metodologie specială ce urmează să fie elaborată de Ministerul Educației. Cifra de școlarizare, în schimb, se va fixa în luna februarie de către școli, iar admiterea se va face în luna mai. „La acest tip de învățământ dual se pot înscrie și absolvenții de învățământ obligatoriu care au întrerupt studiile și pot finaliza până la vârsta de 18 ani cel puțin un program de pregătire profesională, în vederea dobândirii unei calificări profesionale. Certificatul obținut la finalul studiilor le va permite absolvenților integrarea pe piața forței de muncă din România, cât și în statele membre ale Uniunii Europene “, a declarat Mihăiță Stoica, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. În județul Dolj, în acest an școlar, învățământ profesional și tehnic există în 24 de unități școlare. Acestea pot propune și aproba noul tip de pregătire profesională a elevilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS