21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBebeluș la un pas de moarte din cauza asistentelor

Bebeluș la un pas de moarte din cauza asistentelor

Cristiana Coman, mama copilului (Foto: Lucian Anghel)
Cristiana Coman, mama copilului (Foto: Lucian Anghel)

Trei asistente de la Spitalul Județean Craiova sunt suspendate din cauza unei neglijențe în serviciu. Acestea au fost la un pas de a-i  face unui copil anemic de doar nouă luni transfuzie cu altă grupă de sânge decât a lui. Eroarea i-ar fi putut fi fatală micuțului.

În prima zi din 2015, copilul a fost adus de mama lui la Secția de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Craiova. Bebelușul a ajuns la spital cu roşu în gât și stare de vomă. Mama povestește că din Urgență a fost trimisă la secția de Pediatrie. După un set de analize, medicul pe de secție a constatat că bebelușul avea și anemie. „Copilul avea roșu în gât şi voma. Însă doamna doctor a constatat că este și anemic și mi-a spus că trebuie să îi facă transfuzie de sânge ca să i se îmbunătățească starea de sănătate. Problema a fost că asistentele au adus o pungă de sânge greșită“, a spus Cristiana Coman, mama copilului.
Tot tânăra mămică a povestit că în momentul în care au adus sângele a văzut că pe pungă în loc de Coman, numele copilului, era scris Ionescu. „Doamna doctor ieșise deja din gardă, s-au schimbat și asistentele. Eu când am văzut punga de sânge i-am spus asistentei că nu a adus punga bună, iar ea atunci mi-a spus: «Ești nebună. Cum să nu fie? Tu știi mai bine decât mine?». Atunci nu am mai zis nimic“, a povestit mama.
Norocul a fost, după cum susține femeia, că în momentul în care  asistenta se pregătea să îi pună flexura copilului, a intervenit altă asistentă care i-a atras atenția că aceea nu este punga de sânge de care bebelușul are nevoie. „Asistenta aceea a oprit-o și nu a apucat să îi intre sânge în corp copilului. Norocul a fost că a venit acea asistentă și nu s-a întâmplat nimic rău în final“, a spus Cristiana Coman, mama copilului.

„Am început o anchetă prin care să se stabilească exact ce s-a întâmplat“

Rudele copilului au sesizat și conducerea spitalului despre cele întâmplate. Dr. Bogdan Fănuță, managerul  Spitalului Județean Craiova, a luat măsuri și a suspendat asistentele implicate în acest caz. „A fost un mic incident din punct de vedere administrativ. Din câte am înțeles până acum, s-a luat o pungă de sânge nepotrivită. În mod normal, din punctul de transfuzie sanguină, de unde se ridică sângele, trebuie să știi ce sânge iei. Până la administrarea sângelui la persoana care are nevoie, această pungă se mai verifică de câteva ori. Problema în acest caz este de ce a fost eliberată altă pungă de sânge și nu punga care trebuia. De aceea, am început o anchetă prin care să se stabilească exact ce s-a întâmplat. Până când se primesc rezultatele, persoanele implicate în eliberarea și ridicarea pungii nu mai au voie să lucreze cu bolnavii. Este vorba de două persoane din punctul de transfuzie sanguină și una de pe secție, care a ridicat punga“, a precizat dr. Bogdan Fănuță.

„Este important să se verifice punga de sânge de mai multe ori până când ajunge la pacient“

Chiar şi câţiva mililitri de sânge incompatibil i-ar fi putut fi fatali bebelușului. „Este important să se verifice punga de sânge de mai multe ori până când ajunge la pacient. Dacă i se administrau copilului, care era foarte mic și avea și malnutriție, cinci sau zece mililitri de sânge, cu siguranță ar fi avut mari probleme. Însă a fost vorba despre o eroare care s-a corectat la timp“, a mai spus dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean Craiova.
Speriate de ce i s-ar fi putut întâmpla micuțului, rudele au sunat în acea zi și la Inspectoratul Județean de Poliție Dolj. „Au fost colegi care s-au prezentat la spital în acel moment, la solicitarea familiei copilului. Au stat de vorbă cu rudele, cărora li s-a spus să facă o plângere, dar până în acest moment nu s-a înregistrat nici o plângere“, a declarat Alin Apostol, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Dolj.
În acest moment, starea de sănătate a copilului este bună, iar mama a precizat că vineri a fost externat din spital.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS