21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiceenii din Strehaia învață în frig

Liceenii din Strehaia învață în frig

Cei aproximativ o mie de elevi din cadrul Liceului „Matei Basarab“ din Strehaia învaţă la temperaturi puţin mai mari decât cele de afară, din cauza lipsei fondurilor necesare asigurării încălzirii claselor. Administratorul unităţii susţine că focul în centrala liceului se face doar câteva ore pe zi.

La Liceul „Matei Basarab“ din Strehaia, elevii stau înfofoliţi în haine groase, cu geci şi căciuli în timpul orelor, de teamă să nu răcească. În clase, temperaturile sunt puţin mai ridicate decât cele de afară. Unii copii au renunţat să mai vină la şcoală din cauza condiţiilor din clase.
„Este foarte frig. Ne chinuim. Nu ne dăm gecile jos pentru că nu putem“, a declarat o tânără din clasa a XI-a a unităţii de învăţământ. „Ne trebuie mănuşi, stăm cu paltoanele pe noi, avem cea mai friguroasă clasă din liceu“, a spus alt coleg de clasă.
Şi profesorii sunt nemulţumiţi de condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea.
„Eu sunt profesor de matematică şi trebuie să scriu pe tablă şi stau cu haina pe mine. Asta e situaţia. Este o diferenţă mică între temperatura de afară şi cea din clasă. Am înţeles că nu sunt bani de combustibil, aşa ni s-a spus, dar mai multe nu ştiu“, a declarat Ileana Drulă, profesoară în cadrul Liceului „Matei Basarab“.
Situaţia nu se poate schimba, spune administratorul liceului, întrucât bani pentru combustibilul necesar asigurării unei temperaturi optime nu sunt. Unitatea de învăţământ are centrală proprie, modernă, care funcţionează pe bază de combustibil lichid uşor. Pentru iarna aceasta s-au cumpărat 20 de tone de materie primă, pe care s-au cheltuit aproximativ o sută de mii de lei. Ca să ajungă pentru toată iarna, s-a luat decizia ca focul să pornească în centrală doar între orele 5.00 şi 10.00.
„Noi am putea să mergem cu centrala nonstop, ea este modernizată, dar în acelaşi timp noi trebuie să ne încadrăm în cheltuielile pe care le avem. Am încercat şi de la primărie să obţinem bani, nu au nici ei pentru că oraşul este mic, suntem într-o zonă în care sărăcia este la ea acasă. La ora 5.00 pornim centrala şi la ora 10.00 oprim focul“, a declarat administratorul Liceului „Matei Basarab“, Marian Şuiu.
Finanţarea per elev a unităţilor de învăţământ a făcut ca liceul să aibă un buget de aproximativ 300.000 de lei pe an, potrivit administratorului şcolii, iar din aceşti bani trebuie să se asigure şi celelalte cheltuieli. Pentru a avea o temperatură de peste 20 de grade în sălile de clasă, Liceului „Matei Basarab“ i-ar mai trebui aproximativ o sută de mii de lei.

Buget mic sau prost gestionat?!

La Liceul din Strehaia e greu de stabilit care este adevăratul motiv pentru care elevii învaţă în frig. La Şcoala Generală „Mihai Viteazul“ din oraş, care are un buget aproximativ la fel, căldura este asigurată, iar elevii învață la temperaturi de peste 20 de grade Celsius. Un corp al unităţii de învăţământ este încălzit cu lemne, iar altul – pe bază de combustibil lichid uşor. Conducerea unităţii de învăţământ susţine că pentru asigurarea încălzirii pe perioada iernii cheltuie aproximativ 100.000 de lei, iar banii sunt asiguraţi din fondurile proprii ale liceului. Şcoala Generală „Mihai Viteazul“ a avut bani suficienţi pentru asigurarea încălzirii pe perioada anotimpului rece, bani suficienţi pentru reparaţii şi întreţinerea localurilor de şcoală.
În ultimele nopţi, la Strehaia, temperaturile au coborât mult sub -10 grade Celsius, iar în condiţiile în care vremea nu se va încălzi, combustibilul de la liceu nu va ajunge nici pentru încălzirea instalaţiei ca să nu îngheţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS