10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlt: Cinci persoane au murit intoxicate cu monoxid de carbon

Olt: Cinci persoane au murit intoxicate cu monoxid de carbon

Început de an tragic pentru trei familii din județul Olt. În primele șapte zile ale acestui an cinci persoane și-au pierdut viața, cel mai probabil, intoxicate cu monoxid de carbon emanat de sursele de încălzire, defecte, neverificate sau improvizate.

Prima tragedie a avut loc în data de 3 ianuarie, în orașul Balș,  unde doi tineri, soț și soție, în vârstă de 31 și 26 de ani, au fost găsiți de vecini, inconștienți, într-un apartament de la etajul nouă al unui bloc din localitate. Pompierii SMURD, personalul medical de la Serviciul de Ambulanță și echipajul de pe elicopterul SMURD Craiova au depus toate eforturile pentru readucerea la viață a celor doi tineri, dar, din păcate, manevrele de resuscitare nu au avut rezultat favorabil.

La numai o zi distanță, în data de 4 ianuarie, o nouă tragedie s-a abătut asupra unei familii din comuna Icoana. În jurul orei 11.00, un bărbat a apelat Numărul Unic pentru apeluri de urgență 112 și a anunțat că socrul său, în vârstă de 76 de ani, din localitate și un bărbat sosit în vizită la acesta, în vârstă de 60 de ani, din Slatina, au fost găsiți inconștienți în locuința bărbatului de 76 de ani. La fața locului s-au deplasat un echipaj de la Serviciul de Ambulanță și un echipaj de poliție, dar cadrele medicale nu au mai putut face nimic pentru cei doi bărbați, aceștia fiind declarați decedați.

Ultimul eveniment nefericit a avut loc în seara zilei de 7 ianuarie, în comuna Pârșcoveni, sat Olari. O persoană a anunțat că un bărbat de 65 de ani, din localitate, a fost găsit inconștient în locuință. Echipajul de la ambulanță ajuns la fața locului a constatat că bărbatul era decedat de peste 48 de ore.
Din primele cercetări efectuate de organele de poliție, se pare că este vorba de intoxicații cu monoxid de carbon în toate aceste cazuri.

Pentru a evita producerea de astfel de evenimente tragice, recomandăm cetățenilor:
–  informarea privind utilizarea corectă a surselor de energie;
– instalarea corectă, de către persoane autorizate, a sistemelor de încălzire, precum și verificare periodică a acestora;
– verificare coșurilor, hornurilor și țevilor de evacuare, pentru a ne asigura că au tiraj corespunzător;
– aerisirea frecventă a încăperilor, pentru a ne asigura că există ventilație;
– supravegherea aparatelor neautomatizate care funcționează cu flacără deschisă ( ex. aragazurile ). Utilizarea acestora ca surse de încălzire este interzisă!;
– verificare și curățarea coșurilor de fum de cel puțin două ori pe an, una dintre verificări trebuind să fie efectuată înaintea începerii sezonului rece și exclusiv prin intermediu persoanelor sau societăților autorizate să efectueze asemenea intervenții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS