24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGheaţa şi gerul i-au trimis pe gorjeni în spital

Gheaţa şi gerul i-au trimis pe gorjeni în spital

Ramona Oprea, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean din Târgu Jiu
Ramona Oprea, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean din Târgu Jiu

Zeci de gorjeni au ajuns pe patul de spital, după ce au căzut pe gheaţă sau au răcit. Pe la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Târgu Jiu au trecut zilnic zeci de cetăţeni care au solicitat ajutorul medicilor. Majoritatea au fost persoane care au suferit fracturi sau entorse, în urma căderii pe gheaţă.

Peste 70% dintre cei care au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost şi internaţi în secţiile unităţii spitaliceşti din municipiu. Ramona Oprea, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, a declarat că a fost înregistrat chiar şi un caz de hipotermie: „Ca şi statistică, în perioada 1 – 7 decembrie avem înregistrate 70 de fracturi suferite de persoane care au căzut pe gheaţă, 27 de entorse şi o hipotermie. O persoană care a stat mult afară aproape a îngheţat de frig. Avem şi 25 de viroze respiratorii cu febră puternică. Majoritatea bolnavilor trecuţi prin Unitatea Primiri Urgenţe au fost internaţi în secţiile de specialitate. Secţiile solicitate de regulă în această perioadă sunt aproape pline. Le recomandăm în special persoanelor în vârstă sau cu diferite afecţiuni să evite să iasă din casă în zilele de ger puternic“, a menţionat medicul Ramona Oprea.

Aglomeraţie şi la Casa „Iris“

Din cauza gerului puternic, tot mai multe persoane fără adăpost aleg să înnopteze la Casa „Iris“ din Târgu Jiu. Potrivit reprezentanţilor primăriei, în adăpostul municipalităţii sunt cazaţi 17 bărbaţi şi opt femei. „Adăpostul primăriei are în total 32 de locuri. Jumătate sunt pentru bărbaţi şi jumătate pentru femei. Sunt primite şi mamele cu copii. În ultimele zile au venit să se adăpostească mai multe persoane şi ne aşteptăm să mai sosească. Unii dintre cei cazaţi mai sunt găsiţi pe străzi de către Poliţia Locală şi sunt aduşi tot la Casa «Iris». Adăpostul este pentru cetăţenii din Târgu Jiu, dar sunt cazaţi în limitele regulamentului și cetăţeni fără adăpost care sunt din alte localităţi. Este greu ca o persoană să supravieţuiască o noapte pe stradă, în ger, fără să fie urmări. La adăpost au un pat unde să doarmă, pot face duş şi au la dispoziţie o bucătărie unde să îşi prepare mâncare“, a precizat Lavinia Truşcă, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS