Frigul din apartamente, plătit scumpRepartitoarele de costuri dau în continuare bătăi de cap oamenilor. Unii proprietari s-au trezit cu facturi colosale la plata agentului termic pentru noiembrie. Un craiovean din cartierul Valea Roșie are de plată la întreținere pe luna noiembrie 2014 suma de 1.055 de lei, din care 754 de lei doar pentru căldură. Oamenii sunt supărați fiindcă există diferențe mari între facturile la căldură din același bloc cu repartitoare, dar și între apartamentele cu repartitoare și cele la paușal.

Unii craioveni nu înțeleg cum pentru un apartament de 42 mp cu repartitoare un proprietar plătește la căldură 754 de lei, în timp ce pentru un apartament cu patru camere, dar la paușal, factura pentru căldură este de 352 de lei. Totodată, oamenii nu înțeleg faptul că în același bloc cu repartitoare, proprietarul unui apartament plătește 754 sau 380 de lei pentru căldură, în timp ce altul achită 61 sau 62 de lei, în funcție de cât a strâns robinetul la calorifer.

Astfel de probleme sunt în blocul G5, scara 2, din cartierul craiovean Valea Roșie. Aici, proprietarul de la apartamentul 1 s-a trezit că are de plată la întreținere pe luna noiembrie 2014 suma de 1.055 de lei, din care 754 de lei costă doar căldura, în timp ce vecinii lui au de plătit 61, 62, 74 de lei, dar și 126, 218 lei. Blocul este contorizat, iar citirile și calculul sunt făcute de firma Elsaco Brunata. Intrigat, locatarul a mers la asociație să ceară socoteală.

„Este o problemă la apartamentul 1, proprietarul Timi Diaconu ne-a reproșat că este încărcat la căldură. Noi ce primim de la firma de repartitoare asta afișăm. Domnul Diaconu, probabil, a lăsat repartitoarele mai mult timp deschise și a consumat 1.100 de unități. Firma Elsaco, când a făcut calculul, a scos părțile comune și lui i-a venit 754 de lei. Un cost exorbitant. În aceeași situație este și proprietarul de la apartamentul 10, care are de plătit 380 de lei. Este o factură mare. În blocul respectiv sunt trei centrale, două apartamente nelocuite. Aceste două familii au cel mai mare consum și cel mai mult de plătit“, a explicat casiera Asociației 18 Valea Roșie, Elena Sandu.

Angajata asociației spune că ori repartitoarele dau erori, ori citirile sunt eronate, sau modul de folosință a repartitoarelor de către proprietari nu este tocmai corect.

„Repartitoarele de la firma Elsaco sunt diferite de cele ale celorlalte firme. Au o baterie care poate fi scoasă și atunci nu mai înregistrează consumul. Este și acesta un motiv care duce la apariția acestor discrepanțe“, a adăugat Elena Sandu, casiera Asociației de Proprietari 18 Valea Roșie. Adică atunci când un proprietar „măsluiește“ repartitorul, altcineva din bloc va plăti o factură mult mai mare.


În aceeași situație se găsește și Paula Cazancenco, proprietară tot în Asociația 18 Valea Roșie. Aceasta s-a trezit cu un consum de 80 de unități și o factură de 455 de lei, în timp ce alți vecini au un consum de 1,8 unități, dar și zero unități, adică nu au deschis deloc caloriferele în luna noiembrie, deși cei de la asociație spun că locuiesc în apartament. „Am două camere și un consum de 80 de unități, în condițiile în care am ținut caloriferul deschis doar într-o cameră. Am făcut economie și plătesc 455 de lei. De la asociație îmi spun că sunt apartamente care dau citirea zero. Nu știu dacă stau în frig. Ceasul (repartitorul – n.r.) acesta se poate demonta de pe calorifer și nimeni nu verifică. În cele din urmă dau repartitoarele jos și reziliez contractul. Fiul meu are apartament în Sărari, este la paușal, deci căldură nonstop, și a plătit vreo 250 de lei“, a spus nedumerită Paula Cazancenco.

Proprietarii care au optat să-și contorizeze căldura tremură și de frig în propriile locuințe, dar plătesc și facturi mari la căldură. Este suficient să se facă o comparație între valorile facturilor la căldură din blocurile cu repartitoare și facturile din blocurile la paușal. Un exemplu este blocul H6, scara 2, din Asociația de Proprietari 18 Valea Roșie, unde cea mai mare factură la căldură este de 352 la un apartament cu patru camere.

Facturi mari la căldură când vecinii fac economie

Reprezentanții firmei de repartitoare Elsaco Brunata spun că proprietarii plătesc ce consumă. „În cazul proprietarului din blocul G5, acesta este consumul real, înregistrat de aparatul montat pe calorifer. Dumnealui are în locuință și calorifere cu putere radiantă foarte mare. Altă explicație ar fi că ceilalți vecini au mai închis robineții. Citirile nu sunt eronate, se fac de către angajații noștri. Acolo am avut și trei apartamente unde nu am putut face citirile și s-a trecut un consum estimativ“, a explicat Mihai Roncea, reprezentantul firmei Elsaco Brunata din Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 8 ianuarie 2015

Actualitate

» Ministrul Finanţelor vrea ca plata amenzilor să se realizeze într-un cont unic
» Incident la o altă redacţie din Paris: Un individ înarmat cu o şurubelniţă a forţat intrarea în sediul unei reviste
» Liceenii din Strehaia învaţă în frig
» Învăţământul dual, o şansă pentru tineri
» Muzeul de Artă se redeschide în martie
» Olt: Jandarmii au protejat 68 de transporturi de valori
» Atacatorii de la Charlie Hebdo ar fi baricadaţi într-o locuinţa din Oise, forţele speciale au înconjurat zona
» Percheziții DNA la Ministerul Agriculturii. Cei vizaţi sunt secretarul de stat Nagy Peter Tamas și secretarul general Virgil Găman
» Alertă cu bombă la metroul din Paris

Local

» Liceenii din Strehaia învață în frig
» Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi are un nou şef

Dolj

» Nici un câștigător la concursurile de soluții pentru schimbarea fântânilor
» Delta ACM reia asfaltările în martie
» Lucrările de apă și canalizare, câțiva kilometri până la încheiere
» Muzeul de Artă din Craiova, pregătit să-și redeschidă porțile
» Bazarul și Piața „Sfântul Ilie“ își caută soluții prin OAR Oltenia
» Povestea retrocedării frauduloase a fostei Case a Copilului
» Blugi cu zero lei de la Zara, o greșeală de sistem?
» Evadatul din Penitenciarul Pelendava a fost prins
» Spitalul Județean Craiova, în vizorul Ministerului Sănătății
» Comuna Almăj, cu bune şi rele
» Craiova: Un şofer a fost amendat, după ce a încercat să intre cu TIR-ul în pasajul subteran
» Control la Spitalul de Urgență Craiova
» Lacul Bistreț, un coșmar pentru cei din Valea Dunării
» AJFP Dolj: Declaraţia de menţiuni pentru anularea înregistrării în scopul TVA se depune până pe 12 ianuarie
» Craiova: 11 şoferi au rămas fără permis într-o singură zi
» Craiova: Gest de omenie – a găsit un portofel şi l-a dus tinerei care-l pierduse
» CNADNR acționează preventiv cu materiale antiderapante pe drumurile naționale din Oltenia și alte 8 județe

Gorj

» Situaţie explozivă la compania Succes, deţinută de Sarcină
» Afaceristul Sulugiu, judecat pentru şantaj şi spălare de bani
» Gorj: Peste trei tone de mere, confiscate de poliţie
» Gorj: 25 milioane lei pentru spitalele din judeţ
» Gorj: Amendă de 30.000 de lei pentru o exploatare forestieră ilegală

Sport

» Și-au luat ajutoare pentru meciul cu Trentino
» Pârvuț, să nu spui tactica de joc!
» CSU s-a antrenat în formulă aproape completă
» Pandurii și Dinamo vor un fundaș refuzat de Craiova
» Fotbal – Fiorentina nu-l mai vrea pe Mutu
» Au promovat meciul cu Trentino la „Titulescu“
» Pandurii s-au reunit
» Sârboaica Radovic a adus victoria Craiovei
» Fotbal – Cristian Pustai a semnat contractul cu Rapid
» Fotbal – FC Olt Slatina a demarat pregătirile pentru retur
» Handbal (f): Aneta Pârvuț a părăsit SCM Craiova

Bani & Afaceri

» Euro a coboarât la un nivel record în raport cu dolarul american

Magazin

» Horoscop
» Un taximetrist a înapoiat suma echivalentă cu salariul lui pe zece ani
» Bancul zilei

Opinii

» Cea mai bună zi din an pentru rasistul din mine
» NU!

Top